סיכום בהיסטוריה: בגדד כמרכז כלכלי

סיכום בהיסטוריה: בגדד כמרכז כלכלי

עמוד זה הוא חלק ממערך הסיכומים בהיסטוריה א באתר, ומשתייך לאסופת הסיכומים בנושא "ערים וקהילות – חברה ותרבות בימי הביניים", 

ראה סיכום ראשי: בגדד כדוגמה לעיר מוסלמית בימי הביניים

האימפריה המוסלמית שולטת על דרכי מסחר, בגלל ששלטה רק אימפריה אחת על הדרכים היה ביטחון בדרכים מה שהביא לפריחה גדולה במסחר בעולם. התפתחות האימפריה באה לידי ביטוי בריבוי השווקים, לשווקים באימפריה היו תפקיד מרכזי. לכל סוגי האומניות והמסחר היו שווקים מיוחדים (שוק פירות וירקות, שוק בדים, שוק קצבים, שוק ספרים). במאה ה-10 הייתה בגדאד למרכז אדיר של מסחר. החלו לייצר בעיר סחורות ולייצא מוצרי טקסטיל, נייר וחרבות. בגדאד הייתה מרכז ייצור, שסיפק מוצרי יסוד לקהילה המקומית. אומנים עבדו בבתי מלאכה ויצרו בדים, כדים מוצרי מתכת ועוד.  בערים עבדו גם עובדי ניקיון, רוכלים. המוצרים נמכרו בשוק ונמכרו גם סחורות מיובאות. היו גם עובדים שעסקו בעבודות ציבוריות כגון: ביצוע דרכים, תעלות השקיה, בתי מלאכה לייצור נשק ועוד.

על השווקים היה מופקד ממונה ממשלתי, מחתסב, ששאב את סמכותו מן החליף ומן הקאדי. תפקידו של המחתסב היה לפקח על תקינות המסחר, לבדוק את המשקולות ולמנוע הונאה. הוא גם פיקח על בתי המרחץ והמסגדים. בשעת רעב היה המתחסב פועל למנוע אגירת מצרכם ומטיל קנסות על מפקיעי מחירים. בנוסף הוא היה מפקח גם על חוקי האסלאם כמו איסור על שתיית אלכוהול.

 

ביטויים להיותה של בגדד כמרכז כלכלי

  • בעיר גרים סוחרים רבים וקיימים בה שווקים רבים שמוכרים גם תוצרת מקומית וגם תוצרת בינלאומית.
  • בעיר התפתחו בנקים שהעניקו אשראי והלוואות לסוחרים.
  • תפקיד המחתאסיב נוצר עקב הצורך שמישהו שידאג למסחר – תפקידו הראשון היה חילוני מנהלי שבו שהיה פיקוח על המסחר(על מחירים לא מופרזים ועל משקולות תקינות). הוא גם פיקח על עובדי המלאכה, דאג למצב הכבישים, ניקיון השוק ובתי המרחץ. דאג לסדר הציבורי בשווקים וברחובות. תפקידו השני היה לדאוג שההתנהלות במרחב הציבור תתנהל על פי חוקי האסלאם.
  • ריבוי המלאכות בעיר – עיר עם כלכלה עשירה מוצגת על ידי אנשים רבים העוסקים במלאכה. יש ייצור לצריכה מקומית – יוצר בדים, כלי מתכת, קדרות. היה יצור של דברים יקרים – בשמים, בדים יקרים, נייר. היה יצוא בדים ובגדים, חרבות ונייר.
  • בעיר בגדד ישנם קבוצות אנשים שאינם בעלי מלאכה והם רוכלים, עובדי ניקיון והם בתחתית הסולם החברתי.
  • ישנם עובדים מטעם השלטון ומתוקף כך יש אנשים שצריכים לדאוג לעיר – בניית דרכים ותעלות השקיה, היו בתי מלאכה ליצירת נשק וטביעת מטבעות והיו בתי מלאכה שיצרו מוצרים מתכות לשלטון.

למידע נוסף ועוד סיכומים תוכלו לפנות לעמוד הבגרות בהיסטוריה שלנו. 

 

רוע וגאולה במחשבה של מרטין בובר

הפילוסופיה של מרטין בובר מספקת נקודת מבט עמוקה וייחודית על טבעו וגאולתו של הרוע. בעוד שחלק ניכר מעבודתו ידוע בהתמקדות בדיאלוג, קהילה ומערכות יחסים, הרהוריו על הרוע, תפקידו בחיי האדם וכיצד ניתן לשנותו הם היבטים משמעותיים מאוד במחשבתו.

בובר ניגש לנושא הרוע לא ככוח מוחלט או בלתי ניתן לפדיון אלא כמשהו שניתן לטפל בו, להבין אותו ובסופו של דבר לגאול באמצעות דיאלוג ופעולה אנושית. בעבורו הרוע אינו כוח נפרד ועצמאי המתקיים בניגוד לטוב. במקום זאת, זהו עיוות או שיבוש של ההרמוניה הטבעית בין יחידים ויחסיהם – גם זה עם זה וגם עם האלוהי. לדעתו, הרוע מתבטא כאשר מערכת היחסים אני-אתה – האידיאל של כבוד הדדי, פתיחות ומפגש – מתפרקת, מפנה את מקומו ליחסי אני-זה, שבה אנשים ודברים עוברים אובייקטיביות, משתמשים בהם ומצטמצמים לכלים. החפצה זו מטפחת הפרדה וניכור, שניהם מרכזיים בהבנתו של בובר את הרוע.

הרוע, לדעתו של בובר, הוא בעיקרו יחסי. הוא משגשג במצבים שבהם מפגשים אמיתיים מוחלפים בעסקאות, שבהם אנשים מאבדים את היכולת לראות זה את זה כיצורים מלאים ובמקום זאת רואים בהם אמצעי להשגת מטרה. התמוטטות זו במערכות היחסים לא רק פוגעת ביחידים, אלא משחיתה את המרקם של הקהילות והחברה. ככל שאנו מחפצים אחרים, כך אנו מנתקים את הקשרים הקושרים אותנו יחד בדרכים משמעותיות.

הליקוי של אלוהים
אחת התרומות המשמעותיות ביותר של בובר לדיון על הרוע היא תפיסתו של "ליקוי האל". רעיון זה מתייחס לתקופות בהיסטוריה האנושית, או בחיי הפרט, שבהן נוכחותו של אלוהים נראית מרוחקת או מעורפלת, והקשר האלוהי בין אנשים לאלוהים מנותק. לפי בובר, הרוע משגשג ברגעים אלו של ליקוי אלוהי. כאשר אנשים מאבדים את הקשר שלהם עם אתה האלוהי – כאשר תחושת האימננטיות והנוכחות של אלוהים מוסתרת – סביר יותר שהם יפלו לדפוסים של חפצה, מניפולציה ופגיעה.

עם זאת, ליקוי האל אינו קבוע. בובר מאמין שזה חלק ממחזור גדול יותר של חיים רוחניים, שבו נוכחות אלוהים עשויה לדעוך אך ניתן לגלות אותה מחדש באמצעות מאמצים לשיקום מערכות יחסים – בין בני אדם ועם האלוהי. הרוע, במובן זה, אינו נובע מאיזו חושך מובנה בעולם אלא מכשל של מערכת יחסים ודיאלוג, את שניהם ניתן לשחזר.

גאולה באמצעות דיאלוג
הפתרון של בובר לרוע קשור עמוקות לפילוסופיית הדיאלוג שלו. הוא לא מציע שהרוע הוא משהו שאפשר להתגבר עליו בכוח או להכחיד אותו באמצעות עונש. במקום זאת, הוא מציע שניתן לגאול את הרוע – להפוך לטוב – באמצעות מפגשים אנושיים אמיתיים. על ידי ביסוס מחדש של מערכת היחסים אני-אתה, יחידים יכולים לרפא את השבירה המולידה את הרוע. תהליך הגאולה הזה אינו מופשט אלא מעשי ביותר: הוא כרוך בפתיחות, אמפתיה ונכונות לעסוק באחרים כיצורים מלאים, ולא כאובייקטים.

בהגות החסידית, שהשפיעה עמוקות על בובר, ישנה אמונה שגם הרוע מכיל ניצוצות של פוטנציאל אלוהי שניתן לשחרר ולהפוך. בובר מרחיב את הרעיון הזה בכך שהוא מציע שליחסים אנושיים, כשהם אמיתיים ומושרשים במפגש אני-אתה, יש את הכוח להפוך חוויות שליליות לחיוביות. פעולת המפגש עם אדם אחר בצורה מלאה וכנה היא גואלת כי היא משחזרת את הקשר שהרע ניתק.

רוע וחירות
בובר גם חוקר את הקשר בין הרוע לחירות האדם. הוא טוען שהאפשרות של רוע נובעת מאותו חופש המאפשר אהבה, יצירתיות ומערכות יחסים אותנטיות. בני אדם חופשיים לבחור בין להתייחס לאחרים כאל חפצים או כאל אתה. חופש זה אומר שהרוע הוא תמיד תוצאה פוטנציאלית של פעולה אנושית, אבל זה גם אומר שהגאולה תמיד אפשרית. אותו חופש שמוביל לניכור ולפגיעה יכול להיות מופנה לכיוון שיקום ודיאלוג.

בנוסף למאמצים הפרטניים, בובר מדגיש את תפקידה של הקהילה בגאולת הרוע. קהילה המבוססת על דיאלוג, שבה חברים מזהים זה את זה בתור אתה, יוצרת סביבה שבה הרוע נוטה פחות לשגשג. בקהילה כזו, אנשים טוענים זה לזה על שמירת מערכות יחסים אמיתיות, וישנו מאמץ קולקטיבי לגאול את ההשפעות המזיקות של הרוע באמצעות אחריות משותפת וטיפול.

לבסוף, בעבור בובר הרוע אינו כוח בלתי ניתן לשינוי אלא עיוות יחסי שניתן לגאול באמצעות דיאלוג אמיתי ופעולה אנושית. גישתו לרוע מדגישה את כוחן של מערכות יחסים, את חשיבות החופש האנושי ואת הפוטנציאל לטרנספורמציה באמצעות קהילה. על ידי שחזור מערכת היחסים אני-אתה ושיקום הקשר עם האלוהי, הפרטים והחברות יכולים להתגבר על הפרידה והניכור שמובילים לרוע. באמצעות תהליך זה, בובר מציע חזון מלא תקווה שבו ניתן לשנות את הרוע, ולרפא את השבר של העולם.

שפרה ופועה מורדות בפרעה וגם בעמרם

מי היו שפרה ופועה כוכבות שמות פרק א'? מה משמעויות השמות שלהן וכיצד הן קראו תיגר (פמיניסטי) גם על המלך פרעה וגם על הבעל/אבא עמרם.

עוד דברים מעניינים:

איך דמוקרטיות מתות (ולמה)?

למה ספר שדיבר על כך שדמוקרטיות לא חייבות לקרוס אלא יכולות פשוט לדעוך עורר מהומה כל כך רבה בארה"ב? על "איך דמוקרטיות מתות" והשפעתו