סיכום: מלחמת יום הכיפורים

הזיכרון ההיסטורי אינו זוכר את העובדה שמלחמת יום הכיפורים (מלחמת יום כיפור) הסתיימה כאשר צה"ל איים על קהיר ודמשק, וכי הצבאות של מצרים וסוריה, הוכו ונסוגו אחור. בזיכרון ההיסטורי נחקק, מעל לכל, כישלון הקונספציה המודיעינית שהביאה לכך שהמודיעין הישראלי לא התריע בעוד מועד על המתקפה הצפויה. הגל הראשון של צבאות סוריה ומצרים שטף את הקווים בסיני וברמת-הגולן. הכוחות הערביים לא נבלמו, אלא עצרו לאחר שהשיגו את מטרותיהם.

ההלם שגרמה המלחמה היה רב, מכיוון שהניצחון במלחמת ששת הימים יצר אשליה שצה"ל הוא כל יכול וכי הערבים, על הגנרלים והמדינאים שלהם, הם מושחתים וחסרי יכולת. מדינת ישראל יצאה מן "המותניים הצרות" ושטחה גדל פי ארבעה (מ- 20,000 קמ"ר ללמעלה מ- 80,000 קמ"ר. שטח סיני לבדו הוא 60,000 קמ"ר). ישראל שלטה על מקומות קדושים לעולם כולו בירושלים, היו ברשותה מקורות נפט והיא שלטה על מעברים ימיים בינלאומיים בתעלת סואץ ומיצרי טיראן, בדרום סיני. ה"גשש החיוור", שידר אז מערכון שבו נערך ראיון עם אחד "המומחים לענייני המזרח התיכון" ובו נשאלה השאלה היהירה:" מר ערד, האם המצרים יבצעו את תוכניתם המטופשת לחצות את תעלת סואץ?". תוך שש שנים, השכיל הצבא המצרי להפוך את פניו ולהכין תכנית פעולה ותכנית הונאה שילמדו עוד שנים רבות.

מלחמת יום הכיפורים ( 6.10.73 – 24.10.73) הייתה מהמלחמות הקשות ביותר שעברה מדינת ישראל במהלך קיומה, והיו לה השלכות נרחבות בשנים שלאחריה על מדינות החוץ והפנים של ישראל. בסקירה זו נעמוד על הגורמים והנסיבות לפרוץ המלחמה, מהלכיה העיקריים, תוצאותיה והשפעותיה.

הגורמים למלחמת יום הכיפורים

למלחמה היו מספר גורמים עיקריים (ראה מאמר מורחב על הגורמים לפרוץ מלחמת יום הכיפורים)

v הגורם העיקרי להחלטת מצרים וסוריה לצאת למלחמה נגד ישראל היה הרצון שלהן להשיב את כבודן שנפגע קשות במלחמת ששת הימים ולהשיב להן את השטחים שנכבשו על ידי צה"ל במלחמת ששת הימים.

v נשיא מצרים, אנואר סאדאת, ראה בפתיחת המלחמה מהלך שיגרום לפתיחתו של משא ומתן מדיני שיביא לנסיגת ישראל מסיני ( יש לציין כי זו הנחה שמקובלת על חלק מהחוקרים).

v בשנים שלפני מלחמת יום הכיפורים נעשו מספר ניסיונות להביא למו"מ מדיני בעיקר בין מצרים לישראל בדבר נסיגה של ישראל מתעלת סואץ, אולם הניסיונות לא עלו יפה.

תוצאות המלחמה

למלחמת יום הכיפורים היו מספר משמעותיות והשלכות חשובות על החברה הישראלית. החל משינוי הקונספציה הבטחונית של צה"ל, דרך משברים חברתיים ועד לתוצאות פוליטיות. להרחבה ראו מאמרים בנושא התוצאות של מלחמת יום הכיפורים והשפעות המלחמה על החברה הישראלית.

לסיכום, ראה גם ההפתעה וכשלון המודיעין במלחמת יום הכיפורים על מחדלי המודיעין שהובילו למלחמת יום הכיפורים וכן סיכום של מהלכי מלחמת יום כיפור.

מתוך: סיכומים לבגרות בהיסטוריה / בונים את מדינת ישראל במזרח התיכון

חמש שאלות לזיהוי חרטטנים

חמישה כללי אצבע שיעזרו להם לזהות חרטא כשאתם פוגשים אותה ולהתמודד עם טענות ומידע שמוצג בפנינו. המדריך להמנעות מחרטטנים

עוד דברים מעניינים: