למה ללמוד פסיכולוגיה?
לימודי פסיכולוגיה לא יעניקו לכם הבנה מלאה של הנפש שלכם, של אחרים ושל המפגש בניהם, אבל הם כן יתנו לכם הבנה עמוקה עד כמה היא מורכבת. בפסיכולוגיה עוסקים בכוחות שמניעים אנשים, מעצבים את הנפש, גורמים לנו להיות מי שאנחנו ולעתים גם גורמים לנו לא להיות מי שאנחנו. אנחנו יכולים להבין למה אנשים מתנהגים בדרכים מסוימות בכל מיני מצבים, מה קורה כשאנחנו מתאהבים, איך הילדות המוקדמת שלנו משפיעה על האישיות שלו ואיך כל זה קשור לתהליכים ביוכימיים במוח.
לימודי פסיכולוגיה יעזרו לכם להבין טוב יותר אנשים אחרים, אבל גם להבין טוב יותר את עצמכם. לימודים לתואר בפסיכולוגיה הם מסע אל המקומות היפים והאפלים בנפש האדם, ובדרך גם מפגש עם הרבה שאלות טובות וקשות לגבי מי שאנחנו.
מה לומדים בלימודי פסיכולוגיה?
תואר ראשון בפסיכולוגיה כולל בדרך כלל את היסודות הכלליים של התחום. כל תואר כזה יכלול קורס של מבוא לפסיכולוגיה הסוקר את התחומים הפסיכולוגיים השונים, היסטוריה של התחום ומבוא לצורת החשיבה שלו. קורסים תשתיתיים נוספים כוללים פסיכולוגיה פיזיולוגית שעוסקת בהיבטים הביולוגיים של הפסיכולוגיה. פסיכולוגיה חברתית עוסקת ביחסים בין התודעה הפרטים לזו הקולקטיבית. פסיכולוגיה קוגניטיבית מציע הבנה של כיצד מתרחשים תהליכי מחשבה, קליטה זיכרון ועוד בתודעה האנושית. פסיכולוגיה התפתחותית היא תחום המבקש לתאר את האופן שבו בני אדם מתפתחים במבחינה נפשית והאופנים בהם מתעצבת האישיות שלהם. פסיכופתולוגיה היא הלימוד של כל מה שיכול להשתבש בנפש האדם. בהמשך התואר הראשון תוכלו ללמוד קורסים יותר מתקדמים וספציפיים בתחומים השונים.
מה עושים עם תואר ראשון בפסיכולוגיה?
לימודי פסיכולוגיה הם אחד מתחומי הלימוד המבוקשים ביותר במוסדות להשכלה גבוהה בישראל, וזאת למרות שתואר ראשון בפסיכולוגיה נחשב לתואר שאינו מציע הרבה אופציות אלא כבסיס לתארים מתקדמים. במילים אחרות, מי שפונה אל התחום של פסיכולוגיה מתוך מטרה לעבוד בתור פסיכולוג (מכל סוג) צריך להיות מוכן להמשיך לפחות לתואר שני בפסיכולוגיה. אולם גם תואר ראשון בפסיכולוגיה יכול להיות בסיס אקדמי לתחומים רבים הנוגעים לעבודה עם אנשים, כמו גם בסיס לתואר שני במגוון מקצועות (לרוב עם השלמות).
איפה לומדים פסיכולוגיה וכמה זמן?
לימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה מוצעים על ידי כל האוניברסיטאות בישראל ועל ידי מספר גדול יחסית של מכללות. תנאי הקבלה ללימודי פסיכולוגיה הם יחסית גבוהים בגלל הביקוש הרב למקצוע. מטבע הדברים תנאי הקבלה של האוניברסיטאות גבוהים יותר מאלו של המכללות שגם הן נבדלות בניהם ברמה ובדרישות. ככלל לימודים באוניברסיטאות נחשבים לאיכותיים יותר ופותחים יותר אפשרויות להתקדמות אקדמית, ומאידך מכללות נוטות להיות יותר מכוונות פרקטיקה. וכמה זמן? בדרך כלל שלוש שנים.
האם כדאי ללמוד פסיכולוגיה?
לימודי פסיכולוגיה מקנים לכם צוהר אל תוך נפש האדם, אל המנגנונים שמניעים אותנו ושולטים בהתנהגות שלנו. הם מציעים מפגש עם עולם גדול ורחב של תיאוריות החל ממשנתו השנויה במחלוקת של זיגמונד פרויד והפסיכואנליזה ועד לתיאוריות המנסות להסביר את האדם כאוסף של זרמים חשמליים בלבד. מאחר ולימודי פסיכולוגיה, לפחות לתואר ראשון, אינם נחשבים לתחום יישומי במיוחד ניתן לשלב אותם עם לימודים מתחום אחר, בין אם זה במדעי האדם (כמו למשל לימודי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה) או תחומים אחרים שאינם קשורים אך שבהם ידע בתחומי הפסיכולוגיה יכול להועיל. כדי לקבל טעימה מעולמות הפסיכולוגיה, מוזמנים לגלול למטה:
דיסוננס קוגניטיבי – מה זה ולמה הוא משמש?
מה קורה כשהמציאות לא מתנהלת כמו שהיא אמורה
פרויד ופשר החלומות
החלומות הן השער אל התת מודע. ניתוח חלומות אצל פרויד
3 תסמונות פסיכולוגיות שמורידות לך את הביטחון העצמי
אפקט דאונינג קרוגר, סינדרום המתחזה וסינדרום גראוצ'ו מרקס – שלושה אויבים של הביטחון העצמי שלנו
הפציינטים המפורסמים של פרויד
ניתוחי המקרה שליוו את מחקרו וכתיבתו של פרויד הפכו כמה ממטופליו לאנשים מפורסמים בעולם הפסיכולוגיה. כמה מהפציינטים המפורסמים של פרויד
12 ציטוטים יפים של דונלד ויניקוט על משחק, עצמי ויצירתיות
בין עצמי אמיתי וכוזב, לאובייקט מעבר ואם טובה דיה: ציטוטים יפים של דונלד ויניקוט
האם הכחשת המוות היא יסוד התרבות? על תיאורית ניהול האימה
האם מאחורי כל משמעות שאנחנו מוצאים בחיינו נמצא ניסיון להמנע מלהכיר במותנו? ארנסט בקר ותיאורית ניהול האימה בפסיכולוגיה
8 שיטות מוכחות לשיפור הזיכרון
8 טיפים ושיטות שיעזרו לכם לזכור יותר טוב את כל מה שאתם לא רוצים לשכוח
הפוביות הכי משונות: הדברים המוזרים שאנשים מפחדים מהם
פחד מעצים, פחד מגשם, פחד מליצנים, פחד ממספר 13… הנפש האנושית מפחדת מדברים משונים
הכי טוב זה מספיק טוב: ויניקוט על "אם טובה דיה"
דונלד ויניקוט עשה טובה גדולה לכל האמהות והאבות בעולם כשהבהיר להם שהם לא צריכים ולא יכולים להיות מושלמים, רק מספיק טובה. על "אם טובה דיה".
החיים כמשחק: הפסיכואנליזה של דונלד ויניקוט – מבוא קצר
דונלד ויניקוט, הפסיכואנליטיקאי שהרגיעה מיליוני אמהות שהן "טובות דין", לימוד אותנו מהו "חפץ מעבר" ומה ההבדל בין עצמי אמיתי וכוזב
סוד היצירתיות: מה הופך אותנו ליצירתיים?
מהי יצירתיות וחמש דרכים להשתפר בה
ניסוי בנדורה: האם אנו נעשים אלימים מחיקוי?
איך התנהגו ילדים שראו מבוגרים מתאכזרים לבובה?