סיכום: ירמיהו פרק ב'

ירמיהו ב' פסוקים א-י"ג (1-13)

ירמיהו מציג בקטע זה את היחסים בין ה' לעם, הוא אומר את הדברים לפני תושבי י-ם.

העבר – העם נאמן לה' וזה משיב אהבה (ירמיהו פרק ב' 1-3):

ירמיהו משווה את יחסי העם וה' כיחסי גבר ואישה, כלה. תקופת הנדודים במדבר הייתה תקופה טובה (כלולות) והעם הלך אחרי ה' למרות הקשיים (למרות שבכתוב מתואר אחרת, ייתכן וזו מסורת שונה או ניסיון רטורי של ירמיהו). ה' גמל על המסירות ו"קדש ישראל לה', ראשית תבואתה"- משמעות המטאפורה היא שכמו ראשית התבואה המובאת לבית-המקדש ורק הכוהנים מורשים לגעת בה, כך רק ה' הוא אדונו של העם ויכול לגעת בו.

תוכחת הנביא (4-8):

אחרי הצגת היחסים האידיאלים מובא ניגוד:

ירמיהו פונה בדבריו אל בית-יעקב וכל משפחות בית-ישראל – אומנם הוא מדבר אל יהודה אך מבקש לכלול את כל העם בכדי להראות שהחטאים נצברים כבר דורות רבים. ירמיהו שואל רטורית בשם ה' "מה מצאו אבותיכם בי עול כי רחקו מעלי?" –מה רע בי שסרתם מדרכי? "וילכו אחרי הבל ויהבלו"(5) הלכו אחרי הבל והפכו להבל בעצמם –טיפשות העם.

העם אינו מכיר טובה לה' שהעביר אותו בארץ מדבר מסוכנת והעלה אותו לארץ טובה (ארץ הכרמל) והוא אף פוגע ברכוש האל ("ותטמאו את ארצי ונחלתי שמתם לתועבה"- עבדו עבודה זרה). אף אחד ממנהיגי העם לא הוכיח אותו על דרכו ("כהנים אל אמרו אי ה' ותפשי תורה לא ידעוני"– חכמי תורה לא הבינו אותו), הלכו בדרך הרעה וכאן מאשים ירמיהו את הממסד השלטוני בשחיטות.

תגובתו של ה' לחטאים (9-13):

"לכן עד אריב אתכם, נאם ה', ואת בני-בנכם אריב" (9) – משמע דיון משפטי עם העם. העם לדורותיו נאשם בכפיות טובה והנביא מציע להם לחקור בארצות אחרות (איי כתיים, קדר) ולראות כיצד לא נשמע כדבר הזה שעם ממיר אלוהי אמת באלוהי שקר. הנביא קורא\טוען שהשמיים משתוממים על טיפשות כזו- השמיים ראו הכל וקשה להפתיעם- אך עם ישראל מצליח.

ה' מדומה ל"מקור מים חיים" אותו העם עוזב לטובת "בארות נשברים אשר לא יכילו מים" –בארות ריקים וחסרי תועלת כמו האלילים.

אמצעים ספרותיים בירמיהו פרק ב':

  • מטאפורות. יחסי בעל ואישה בין ה' לעם, ראשית התבואה במטאפורה ליחס ה' לעמו, האמונה באל כמקור מים חיים מול הבארות השבורים של האלילים.
  • שאלות רטוריות. ("מה מצאו אבותיכם בי עול?"(5), "ההימיר גוי אלהים והמה לא אלהים?" (11)).
  • תקבולת: "בארץ לא עבר בה איש, ולא ישב אדם שם" (6) – תקבולת נרדפת.
  • ­ניגודים. בין חסד האל לכפיות הטובה של העם. מצבה הטוב של הארץ בהתחלה מול טומאתה של היום. המדבר מול ארץ הכרמל. האמונה האמיתית מול אמונת השווא באלילים.
  • כינויים. האלילים מכונים "הבל", "לא יועילו", "לא אלוהים", "בארות נשברים".

 הסיכום הקודם: ירמיהו פרק א'   |   הסיכום הבא: ירמיהו פרק ז'

חזרה אל: נביא ונבואה (ספר ירמיהו), סיכומי מלכים ונביאים, כל הסיכומים לבגרות בתנ"ך.

נח לא לבד: סיפור המבול בתרבויות שונות

מה אפשר ללמוד מקיומם של גרסאות שונות לסיפור המבול בתרבויות שונות? האם השכיחות של מיתוס המבול מלמדת על אירוע קדום או על משהו על התרבות שלנו?

רוע וגאולה במחשבה של מרטין בובר

הפילוסופיה של מרטין בובר מספקת נקודת מבט עמוקה וייחודית על טבעו וגאולתו של הרוע. בעוד שחלק ניכר מעבודתו ידוע בהתמקדות בדיאלוג, קהילה ומערכות יחסים, הרהוריו על הרוע, תפקידו בחיי האדם וכיצד ניתן לשנותו הם היבטים משמעותיים מאוד במחשבתו.

בובר ניגש לנושא הרוע לא ככוח מוחלט או בלתי ניתן לפדיון אלא כמשהו שניתן לטפל בו, להבין אותו ובסופו של דבר לגאול באמצעות דיאלוג ופעולה אנושית. בעבורו הרוע אינו כוח נפרד ועצמאי המתקיים בניגוד לטוב. במקום זאת, זהו עיוות או שיבוש של ההרמוניה הטבעית בין יחידים ויחסיהם – גם זה עם זה וגם עם האלוהי. לדעתו, הרוע מתבטא כאשר מערכת היחסים אני-אתה – האידיאל של כבוד הדדי, פתיחות ומפגש – מתפרקת, מפנה את מקומו ליחסי אני-זה, שבה אנשים ודברים עוברים אובייקטיביות, משתמשים בהם ומצטמצמים לכלים. החפצה זו מטפחת הפרדה וניכור, שניהם מרכזיים בהבנתו של בובר את הרוע.

הרוע, לדעתו של בובר, הוא בעיקרו יחסי. הוא משגשג במצבים שבהם מפגשים אמיתיים מוחלפים בעסקאות, שבהם אנשים מאבדים את היכולת לראות זה את זה כיצורים מלאים ובמקום זאת רואים בהם אמצעי להשגת מטרה. התמוטטות זו במערכות היחסים לא רק פוגעת ביחידים, אלא משחיתה את המרקם של הקהילות והחברה. ככל שאנו מחפצים אחרים, כך אנו מנתקים את הקשרים הקושרים אותנו יחד בדרכים משמעותיות.

הליקוי של אלוהים
אחת התרומות המשמעותיות ביותר של בובר לדיון על הרוע היא תפיסתו של "ליקוי האל". רעיון זה מתייחס לתקופות בהיסטוריה האנושית, או בחיי הפרט, שבהן נוכחותו של אלוהים נראית מרוחקת או מעורפלת, והקשר האלוהי בין אנשים לאלוהים מנותק. לפי בובר, הרוע משגשג ברגעים אלו של ליקוי אלוהי. כאשר אנשים מאבדים את הקשר שלהם עם אתה האלוהי – כאשר תחושת האימננטיות והנוכחות של אלוהים מוסתרת – סביר יותר שהם יפלו לדפוסים של חפצה, מניפולציה ופגיעה.

עם זאת, ליקוי האל אינו קבוע. בובר מאמין שזה חלק ממחזור גדול יותר של חיים רוחניים, שבו נוכחות אלוהים עשויה לדעוך אך ניתן לגלות אותה מחדש באמצעות מאמצים לשיקום מערכות יחסים – בין בני אדם ועם האלוהי. הרוע, במובן זה, אינו נובע מאיזו חושך מובנה בעולם אלא מכשל של מערכת יחסים ודיאלוג, את שניהם ניתן לשחזר.

גאולה באמצעות דיאלוג
הפתרון של בובר לרוע קשור עמוקות לפילוסופיית הדיאלוג שלו. הוא לא מציע שהרוע הוא משהו שאפשר להתגבר עליו בכוח או להכחיד אותו באמצעות עונש. במקום זאת, הוא מציע שניתן לגאול את הרוע – להפוך לטוב – באמצעות מפגשים אנושיים אמיתיים. על ידי ביסוס מחדש של מערכת היחסים אני-אתה, יחידים יכולים לרפא את השבירה המולידה את הרוע. תהליך הגאולה הזה אינו מופשט אלא מעשי ביותר: הוא כרוך בפתיחות, אמפתיה ונכונות לעסוק באחרים כיצורים מלאים, ולא כאובייקטים.

בהגות החסידית, שהשפיעה עמוקות על בובר, ישנה אמונה שגם הרוע מכיל ניצוצות של פוטנציאל אלוהי שניתן לשחרר ולהפוך. בובר מרחיב את הרעיון הזה בכך שהוא מציע שליחסים אנושיים, כשהם אמיתיים ומושרשים במפגש אני-אתה, יש את הכוח להפוך חוויות שליליות לחיוביות. פעולת המפגש עם אדם אחר בצורה מלאה וכנה היא גואלת כי היא משחזרת את הקשר שהרע ניתק.

רוע וחירות
בובר גם חוקר את הקשר בין הרוע לחירות האדם. הוא טוען שהאפשרות של רוע נובעת מאותו חופש המאפשר אהבה, יצירתיות ומערכות יחסים אותנטיות. בני אדם חופשיים לבחור בין להתייחס לאחרים כאל חפצים או כאל אתה. חופש זה אומר שהרוע הוא תמיד תוצאה פוטנציאלית של פעולה אנושית, אבל זה גם אומר שהגאולה תמיד אפשרית. אותו חופש שמוביל לניכור ולפגיעה יכול להיות מופנה לכיוון שיקום ודיאלוג.

בנוסף למאמצים הפרטניים, בובר מדגיש את תפקידה של הקהילה בגאולת הרוע. קהילה המבוססת על דיאלוג, שבה חברים מזהים זה את זה בתור אתה, יוצרת סביבה שבה הרוע נוטה פחות לשגשג. בקהילה כזו, אנשים טוענים זה לזה על שמירת מערכות יחסים אמיתיות, וישנו מאמץ קולקטיבי לגאול את ההשפעות המזיקות של הרוע באמצעות אחריות משותפת וטיפול.

לבסוף, בעבור בובר הרוע אינו כוח בלתי ניתן לשינוי אלא עיוות יחסי שניתן לגאול באמצעות דיאלוג אמיתי ופעולה אנושית. גישתו לרוע מדגישה את כוחן של מערכות יחסים, את חשיבות החופש האנושי ואת הפוטנציאל לטרנספורמציה באמצעות קהילה. על ידי שחזור מערכת היחסים אני-אתה ושיקום הקשר עם האלוהי, הפרטים והחברות יכולים להתגבר על הפרידה והניכור שמובילים לרוע. באמצעות תהליך זה, בובר מציע חזון מלא תקווה שבו ניתן לשנות את הרוע, ולרפא את השבר של העולם.