- כמה תורות קיבל עם ישראל?
עם ישראל קיבל בסיני שתי תורות – אחת בכתב – חמשת חומשי תורה, ואחת שה' אמר למשה בעל פה.
- מהו תפקידה של התורה שבעל פה?
התפקיד של התושב'ע הוא להסביר ולפרט את התורה שבכתב.
- מי היו אנשי כנסת הגדולה?
אנשי כנסת הגדולה הם מועצה של מאה ועשרים נביאים וזקנים שהיו בתחילת ימי הבית השני. הם תיקנו תקנות וגזרו גזירות לחיזוק התורה והאמונה. אחת הפעולות שנקטו אנשי כנסת הגדולה הייתה קביעת נוסח תפילה אחיד לכל ישראל, שנעשתה מכיוון שהעולים מהגולה לא ידעו לדבר בלשון הקודש.
- מהי הסנהדרין?
לאחר שמועצת הכנסת הגדולה חדלה להתקיים, התחזק מוסד הסנהדרין, שהיה בית דין של שבעים ואחד דיינים.
- מיהם הזוגות?
התנאים הראשונים היו ה"זוגות". האחד נשיא הסנהדרין שכונה גם ראש הישיבה והוא היה הגדול ביותר בחכמה, ובן זוגו היה אב בית דין שהיה המשנה שלו.
- מי היה רבן יוחנן בן זכאי?
לאחר חורבן בית המקדש השני (70 לספ') ייסד רבן יוחנן בן זכאי בית מדרש ביבנה. הוא תיקן תקנות שנועדו לשמר בלב עם ישראל את זכרו של המקדש.
- מי היה רבי עקיבא?
הוא היה עמוד מרכזי של תקופת התנאים ושל המשנה. בימיו פרץ מרד בר כוכבא שסופו היה חורבן גדול לישראל.
- מהי המשנה ומי כתב אותה?
המשנה היא סיכום של התורה שבעל פה, שנכתבה על ידי רבי יהודה הנשיא לפני כאלפים שנה.
- מיהם התנאים?
התנאים הם חכמי המשנה שחיו בארץ ישראל בזמן הבית השני ואחרי חורבנו.
- כיצד ערוכה ומחולקת המשנה?
המשנה מחולקת לששה חלקים על פי נושאים. כל חלק קרוי סדר, והוא מחולק למסכתות. המסכתות מחולקות לפרקים והפרקים למשניות.
- מהם הסדרים השונים ובמה עוסק כל אחד?
- סדר זרעים –הלכות שקשורות לארץ ישראל.
- סדר מועד – הלכות שבת ומועדים.
- סדר נשים – הלכות נישואים וגירושים.
- סדר נזיקין – הלכות שבין אדם לחברו.
- סדר קודשים – הלכות בית המקדש.
- סדר טהרות – הלכות טומאה וטהרה.
- מהי ברייתא ומהי תוספתא?
משנתו של רבי אינה כוללת את כל תורתם של התנאים. חומר רב שנותר מחוץ למשנה נקרא "ברייתות", כלומר משניות חיצוניות. אחד הקבצים של הברייתות נקרא: תוספתא.
- מהם מדרשי ההלכה?
מלבד המשנה, שמסודרת על פי נושאים, כתבו התנאים גם את מדרשי ההלכה, שאינם מסודרים לפי נושאים, אלא כסדר פסוקי התורה, ועיקר עניינם הוא בנושאים ההלכתיים שבתורה.
- מיהם האמוראים?
האמוראים הם חכמי התלמוד, שחיו בארץ ישראל ובבבל, ודבריהם נכתבו בתלמוד הבבלי ובתלמוד הירושלמי, ושניהם נכתבו בארמית.
- מהו התלמוד?
התלמוד (גמרא בארמית) הוא פירוש ארוך למשנה. המשנה נכתבה בקיצור כדי שיוכלו לזכור אותה בעל פה, והגמרא מפרשת את המשנה.
האמוראים בתלמוד נמנעו מלחלוק על התנאים. הם פירשו את דבריהם, הסיקו מן המשניות עקרונות והלכות, תיקנו תקנות, קבעו הלכות ומנהגים, ועסקו גם בתחומי האגדה.
- מה ההבדל בין התלמוד הבבלי והירושלמי?
התלמוד הירושלמי נכתב בזמן שהיו בארץ ישראל צרות ורדיפות, ולכן נכתב בקצרה ובאופן פחות ברור מהתלמוד הבבלי. זו הסיבה שכיום לומדים בעיקר את התלמוד הבבלי.
אמוראי בבל הבולטים במיוחד הם אביי ורבא.
- מהו הדף היומי?
לפני כשמונים שנה החליטו על מנהג יפה – ללמוד דף גמרא בכל יום (בכל העולם אותו דף), ולסיים את כל הש'ס (ששה סדרי משנה וגמרא) בשבע וחצי שנים.
- מהם מדרשי האגדה?
במקביל לתלמודים נוצרו גם מדרשי האגדה שעוסקים בנושאים מחשבתיים, וביסודות האמונה והמוסר. הם מסודרים לפי פסוקי התורה.
- מיהם הסבוראים?
התקופה שלאחר ימי האמוראים נקראת תקופת הסבוראים (עד המאה השביעית לספירה). הסבוראים נקראו כך מפני שהסבירו את ההוראות וההלכות בתלמוד.
- מיהם הגאונים?
אחר תקופת הסבוראים היתה תקופת הגאונים (עד המאה העשירית). ראשי הישיבות בבבל – שנקראו בתואר "גאון" – כתבו בעיקר תשובות לשאלות שהופנו אליהם מכל העולם. חכמים בולטים בתקופת הגאונים: רב עמרם גאון, רב סעדיה גאון, רב האי גאון, ורב שרירא גאון.
- מהי תקופת הראשונים?
הראשונים הם חכמי ישראל שחיו בין השנים 1000-1500 לספירה. הם עסקו בפירוש התלמוד וכתבו ספרי הלכה ומחשבת ישראל בנושאים שונים.
- מי היה רש'י ומה היה פועלו?
רש'י חי בצרפת לפני 1000 שנים (המאה האחת עשרה). הוא עסק בפירוש התנ'ך והגמרא, והיה מחשובי תקופת הראשונים.
- מי היו בעלי התוספות?
נכדיו של רש"י, ובמיוחד רבנו תם, ותלמידיהם, הם בעלי התוספות שיסדו שיטת לימוד המבררת לעומק את דברי הגמרא. דברי רש"י ובעלי התוספות, מודפסים כיום סביב הגמרא בכל עמוד בתלמוד הבבלי.
- מיהם חשובי הפוסקים בתקופת הראשונים?
הריף – | רבי יצחק אלפסי, כתב ספר הלכה לפי סדר הגמרא. הוא כתב את פירוט ההלכה וטעמיה, על פי סיכום הדעות בגמרא. |
הרמב'ם – | הרמב'ם חי במאה ה-12 (לפני כתשע מאות שנה) בספרד ובמצרים. הוא סיכם את הגמרא על פי נושאים, ולא על פי סדר הגמרא, בספרו "היד החזקה", שמורכב מ-14 ספרים. הרמב'ם כתב את הדעה שהיא להלכה בלי מקורותיה ובלי ציון דעת החולקים. הוא גם כתב את הספר "מורה נבוכים" שעוסק בשאלות אמונה ופילוסופיה. |
בעל הטורים | רבי יעקב בעל הטורים – בנו של הרא"ש. הוא חיבר ספר המחולק ל 4 חלקים (אורח חיים, חושן משפט, יורה דעה ואבן העזר). בספר הוא כותב את הדברים לפי נושאים (כמו הרמב"ם), אבל הוא כן מביא את הדעות החולקות. |
ר' יוסף קארו – בית יוסף ושולחן ערוך
| כתב את הספר "בית יוסף" – פירוש והרחבה ל"בעל הטורים" (מהפסקה הקודמת) אחר כך סיכם אותו בספר "שולחן ערוך" – והוא מסודר בדיוק כמו הספר "בעל הטורים", אבל הוא כתב את ההלכות בצורה קצרה, ולא הביא את הדעות החולקות אלא רק את הדעה שנפסקה להלכה. הוא כותב שהוא החליט כמו מי ההלכה על ידי שקרא מה כתבו שלושה גדולים: הרמב"ם, הרא"ש והרי"ף. והוא החליט כמו הרוב. ארבעת החלקים של השולחן ערוך: 1. אורח חיים (הלכות הנוגעות לחיי היומיום), 2. חושן משפט (דיני ממונות), 3. אבן העזר (דיני אישות), 4. יורה דעה (הלכות כמו: מאכלות אסורות, צדקה, נדה, ועוד) |
הרמ"א
| המפה – רבי משה איסרליש = הרמ"א. כתב על הספר "שולחן ערוך" הערות הנכונות לאשכנזים. |
- מהי תקופת האחרונים?
תקופת האחרונים היא התקופה של החכמים שחיו ב-500 שנה האחרונות.
קצור שלחן ערוך | ר' שלמה גאנצפריד חיבר תקציר של הספר שולחן ערוך – ספר זה מסכם בקצרה הלכות חשובות מתוך השולחן ערוך. הוא נכתב לפני כמאה וחמישים שנה והתקבל מאד בעם ישראל. לפני 30 שנה כתב הרב הלוי, גרסה נוספת לספר זה על מנת שיתאים יותר לזמננו.
|
המשנה ברורה | ה"משנה ברורה" –חיברו רבי מאיר הכהן מראדין. הוא חיבר ספר הסברים ותוספות על החלק הראשון של השולחן ערוך – אורח חיים. |
בן איש חי | רבי יוסף חיים מבגדד, העביר בכל שבת להעביר שיעור. את שיעוריו כתבו בצורת ספר שנקרא "בן איש חי". יש בספר חלק הלכתי וחלק של דרשות על הפרשה. |
חזרה אל: במעגלי ההלכה – סיכומים