סיכום: מלכים א', פרק י' 1-13: ביקור מלכת שבא

מלכים א', פרק י', פסוקים 13-1 : ביקור מלכת שבא בירושלים  

פרק י' של ספר מלכים א’ מכיל תיאור גדולתו של המלך שלמה בתפארתו.שלמה מתואר כגדול מלכי העולם כאשר שני המרכיבים החשובים והמרכזיים ביותר הם עושרו הרב וחכמתו המופלאה שקיבל מה' אלוהי ישראל. מלכת שבא (= שם של ארץ בדרום חצי האי ערב ככל הנראה תימן של היום, ונראה ששבא היה מרכז לסחר עולמי בתקופה העתיקה בבשמים,זהב,אבנים טובות, גמלים וסחורות יקרות אחרות),אשר שמה הפרטי לא מוזכר בסיפור,שמעה ממרחקים על חכמת שלמה ועושרו, באה לביקור ממלכתי לירושלים, בירת ישראל כדי להתרשם מכך. ככל הנראה מטרת הביקור הייתה פיתוח יחסי המסחר בין שתי הממלכות, שבא וישראל.מלכת שבא אכן התפעלה מחכמתו של המלך שלמה באמצעות חידת חידות שהוא פתר לפניה.

ניסוי בחידות והשמעת דברי משל וחכמה,המאפיינים את ספרות החכמה בזמן העתיק במצרים ובמזרח הקדום,היו ככל הנראה חלק בלתי נפרד מן הנימוסים הדיפלומאטיים המקובלים אז,באותה התקופה בין מלכי העולם.

מלכים א', י', פסוק 1 " לשם ה'" : יש המפרשים שמלכת שבא שמע שמועה על חכמת שלמה המופלאה שהייתה לו מאת ה' ויש הטוענים שחסר חלק במשפט והיה כתוב :

"ואת שמע (הבית אשר בנה) שלמה לשם ה' " כאשר הכוונה שהיא לא רק שמע על חכמתו של שלמה אלא גם על בית המקדש המפואר שהוא בנה לה' בירושלים.

מלכים א', י', פסוק 5 : "ועולתו אשר יעלה בית ה' " : שני פירושים : האחד הכוונה לקרבן העולה שהקריב שלמה לה' במקדש (מבשר קרבן עולה לא אוכלים כלום וכל בעל החיים קרבן לה' על המזבח). מלכת שבא, לפי פירוש זה, התרשמה מן הפאר וההדר שהיו בטקס הקרבת קרבן העולה בבית המקדש בירושלים.הפירוש השני הוא על פי הכתוב בספר דברי הימים ב', ט', 4 : " ועלייתו אשר יעלה בית ה' ", כלומר מהמסילה, או המדרגות היפות והמפוארות שעליהן עלו המלך וכל ביתו מהארמון אל בית המקדש. בהרבה ממלכות עתיקות הייתה דרך מפוארת ויפה שקשרה את ארמון המלך למקדש המקומית.לפי הפירוש הזה, מלכת שבא התפעלה מן הדרך ומן התהלוכה המרשימה שליוותה את המלך מארמונו אל מקדש ה'.

מלכים א', י', פסוק 9 : "ישימך למלך לעשות משפט וצדקה" (=צדק)  : אחד מתפקידיו העיקריים של המלך בימי קדם היה להיות שופט ששופט משפט צדק,כדי לעזור לשכבות החלשות בחברה.

מלכים א', י', פסוקים 12-11 : "וגם אני חירם" : הכוונה לצי האניות של חירם מלך צור (לבנון) שעזר לשלמה בייבוא עצי הלבנון שהשתמשו בבניית בית המקדש לה' וארמונו המפואר של המלך בירושלים.תוך כדי הזכרת הסחורות היקרות שמלכת שבא הביאה לשלמה, הסופר מזכיר שגם חירם, מלך צור הביא ממקום בשם אופיר זהב, אבנים יקרות ועצי אלמוגים מהם בנה שלמה "מסעד" (= מילולית תמיכה וכנראה הכוונה לקורות עץ או בעמודים שתומכים, "סועדים" , משמשים תמיכה לכל מיני חלקים בבניין הארמון או המקדש.

סיכום זה הינו חלק ממאגר הסיכומים בתנ"ך על פי תוכנית הלימודים החדשה המעודכנת

מעניין:

סוד היצירתיות: מה הופך אותנו ליצירתיים?

8 סיבות לכך שהחינוך בפינלנד הוא הטוב בעולם

פנאופטיקון – האח הגדול הראשון היה בית כלא

רוע וגאולה במחשבה של מרטין בובר

הפילוסופיה של מרטין בובר מספקת נקודת מבט עמוקה וייחודית על טבעו וגאולתו של הרוע. בעוד שחלק ניכר מעבודתו ידוע בהתמקדות בדיאלוג, קהילה ומערכות יחסים, הרהוריו על הרוע, תפקידו בחיי האדם וכיצד ניתן לשנותו הם היבטים משמעותיים מאוד במחשבתו.

בובר ניגש לנושא הרוע לא ככוח מוחלט או בלתי ניתן לפדיון אלא כמשהו שניתן לטפל בו, להבין אותו ובסופו של דבר לגאול באמצעות דיאלוג ופעולה אנושית. בעבורו הרוע אינו כוח נפרד ועצמאי המתקיים בניגוד לטוב. במקום זאת, זהו עיוות או שיבוש של ההרמוניה הטבעית בין יחידים ויחסיהם – גם זה עם זה וגם עם האלוהי. לדעתו, הרוע מתבטא כאשר מערכת היחסים אני-אתה – האידיאל של כבוד הדדי, פתיחות ומפגש – מתפרקת, מפנה את מקומו ליחסי אני-זה, שבה אנשים ודברים עוברים אובייקטיביות, משתמשים בהם ומצטמצמים לכלים. החפצה זו מטפחת הפרדה וניכור, שניהם מרכזיים בהבנתו של בובר את הרוע.

הרוע, לדעתו של בובר, הוא בעיקרו יחסי. הוא משגשג במצבים שבהם מפגשים אמיתיים מוחלפים בעסקאות, שבהם אנשים מאבדים את היכולת לראות זה את זה כיצורים מלאים ובמקום זאת רואים בהם אמצעי להשגת מטרה. התמוטטות זו במערכות היחסים לא רק פוגעת ביחידים, אלא משחיתה את המרקם של הקהילות והחברה. ככל שאנו מחפצים אחרים, כך אנו מנתקים את הקשרים הקושרים אותנו יחד בדרכים משמעותיות.

הליקוי של אלוהים
אחת התרומות המשמעותיות ביותר של בובר לדיון על הרוע היא תפיסתו של "ליקוי האל". רעיון זה מתייחס לתקופות בהיסטוריה האנושית, או בחיי הפרט, שבהן נוכחותו של אלוהים נראית מרוחקת או מעורפלת, והקשר האלוהי בין אנשים לאלוהים מנותק. לפי בובר, הרוע משגשג ברגעים אלו של ליקוי אלוהי. כאשר אנשים מאבדים את הקשר שלהם עם אתה האלוהי – כאשר תחושת האימננטיות והנוכחות של אלוהים מוסתרת – סביר יותר שהם יפלו לדפוסים של חפצה, מניפולציה ופגיעה.

עם זאת, ליקוי האל אינו קבוע. בובר מאמין שזה חלק ממחזור גדול יותר של חיים רוחניים, שבו נוכחות אלוהים עשויה לדעוך אך ניתן לגלות אותה מחדש באמצעות מאמצים לשיקום מערכות יחסים – בין בני אדם ועם האלוהי. הרוע, במובן זה, אינו נובע מאיזו חושך מובנה בעולם אלא מכשל של מערכת יחסים ודיאלוג, את שניהם ניתן לשחזר.

גאולה באמצעות דיאלוג
הפתרון של בובר לרוע קשור עמוקות לפילוסופיית הדיאלוג שלו. הוא לא מציע שהרוע הוא משהו שאפשר להתגבר עליו בכוח או להכחיד אותו באמצעות עונש. במקום זאת, הוא מציע שניתן לגאול את הרוע – להפוך לטוב – באמצעות מפגשים אנושיים אמיתיים. על ידי ביסוס מחדש של מערכת היחסים אני-אתה, יחידים יכולים לרפא את השבירה המולידה את הרוע. תהליך הגאולה הזה אינו מופשט אלא מעשי ביותר: הוא כרוך בפתיחות, אמפתיה ונכונות לעסוק באחרים כיצורים מלאים, ולא כאובייקטים.

בהגות החסידית, שהשפיעה עמוקות על בובר, ישנה אמונה שגם הרוע מכיל ניצוצות של פוטנציאל אלוהי שניתן לשחרר ולהפוך. בובר מרחיב את הרעיון הזה בכך שהוא מציע שליחסים אנושיים, כשהם אמיתיים ומושרשים במפגש אני-אתה, יש את הכוח להפוך חוויות שליליות לחיוביות. פעולת המפגש עם אדם אחר בצורה מלאה וכנה היא גואלת כי היא משחזרת את הקשר שהרע ניתק.

רוע וחירות
בובר גם חוקר את הקשר בין הרוע לחירות האדם. הוא טוען שהאפשרות של רוע נובעת מאותו חופש המאפשר אהבה, יצירתיות ומערכות יחסים אותנטיות. בני אדם חופשיים לבחור בין להתייחס לאחרים כאל חפצים או כאל אתה. חופש זה אומר שהרוע הוא תמיד תוצאה פוטנציאלית של פעולה אנושית, אבל זה גם אומר שהגאולה תמיד אפשרית. אותו חופש שמוביל לניכור ולפגיעה יכול להיות מופנה לכיוון שיקום ודיאלוג.

בנוסף למאמצים הפרטניים, בובר מדגיש את תפקידה של הקהילה בגאולת הרוע. קהילה המבוססת על דיאלוג, שבה חברים מזהים זה את זה בתור אתה, יוצרת סביבה שבה הרוע נוטה פחות לשגשג. בקהילה כזו, אנשים טוענים זה לזה על שמירת מערכות יחסים אמיתיות, וישנו מאמץ קולקטיבי לגאול את ההשפעות המזיקות של הרוע באמצעות אחריות משותפת וטיפול.

לבסוף, בעבור בובר הרוע אינו כוח בלתי ניתן לשינוי אלא עיוות יחסי שניתן לגאול באמצעות דיאלוג אמיתי ופעולה אנושית. גישתו לרוע מדגישה את כוחן של מערכות יחסים, את חשיבות החופש האנושי ואת הפוטנציאל לטרנספורמציה באמצעות קהילה. על ידי שחזור מערכת היחסים אני-אתה ושיקום הקשר עם האלוהי, הפרטים והחברות יכולים להתגבר על הפרידה והניכור שמובילים לרוע. באמצעות תהליך זה, בובר מציע חזון מלא תקווה שבו ניתן לשנות את הרוע, ולרפא את השבר של העולם.