מלחמת העולם השנייה: שלב א' – נצחונות הבזק של מדינות הציר 1939-1941
פלישת גרמניה לפולין ופרוץ מלחמת העולם השניה: ב-1.9.1939 פלשה גרמניה לפולין. הגרמנים הצליחו לכבוש את רוב שטחה של פולין תוך שלושה שבועות. הצבא הפולני המיושן לא הצליח להתמודד מול הכוח הגרמני המודרני. בהתאם להסכם ריבנטרופ-מולוטוב פלשה ברית המועצות לשטחה המזרחי של פולין. קו הגבול בין המדינות הוסכם מראש בהסכם ריבנטרופ-מולוטוב. יומיים לאחר הפלישה הכריזו בריטניה וצרפת מלחמה על גרמניה ומלחמת העולם השניה פרצה.
כיבוש הולנד, בלגיה וצרפת : לאחר כיבוש נורווגיה פנתה גרמניה מערבה. הולנד ובלגיה היו ניטרליות במלחמה עד שבמאי 1940 פלש לשטחן הצבא הגרמני. הצבא הגרמני החזק הכניע במהירות את הצבאות החלשים של הולנד ובלגיה. הגרמנים הפתיעו את הצרפתים ופלשו לצרפת דרך בלגיה. הקרב בצרפת הוכרע במהירות לטובת הגרמנים וצרפת נכבשה. צרפת חולקה לשני איזורים: רובה של צרפת נמסר לשליטה גרמנית ישירה, בחלקה הדרומי של צרפת התקיימה אוטונומיה צרפתית ששיתפה פעולה עם הגרמנים.
הקרב על בריטניה: לאחר כניעת צרפת נותרה בריטניה לבדה במערכה מול הנאצים ובעלי בריתם. במאי 1940 התפטר ראש הממשלה הבריטי צ'מברלין ובמקומו מונה ווינסטון צ'רצ'יל. צ'רצ'יל הציג גישה נחושה לניצחון במלחמה. למרות שהיטלר הכריז על נכונותו לשלום עם בריטניה, צ'רצ'יל הצהיר כי בריטניה תלחם בגרמנים עד לנצחון.
מכיוון שבריטניה היא אי ופלישה גרמנית יבשתית לבריטניה נתפסה כבלתי מעשית בשלב זה, הייתה המתקפה הגרמנית על בריטניה בעיקרה מתקפה אווירית וימית: הפצצות כבדות של מטוסי קרב גרמנים הונחתו על מרכזי הערים בבריטניה. גרמניה ניסתה להטיל מצור ימי על בריטניה כדי להכניעה, אולם הבריטים הצליחו לקיים את התחבורה הימית הנחוצה.
למרות שנותרה לבדה הצליחה בריטניה לעמוד בפני ההתקפות הגרמניות. חיל האוויר והצי הבריטים ניפצו את התדמית של הצבא הגרמני הבלתי מנוצח. גבורתה של האוכולוסיה הבריטית, שלא נכנעה למרות ההרס הנוראי, התפרסמה ברחבי העולם.
נצחונות גרמניה במזרח: לאחר שסיים את הלחימה היבשתית במערב החל הצבא הנאצי לנוע מזרחה. היטלר החליט להפר את הסכם ריבנטרופ-מולוטוב ולתקוף את ברית המועצות. כדי לבסס את מעמדו במזרח אירופה. קשר היטלר קשרים עם רומניה, בולגריה והונגריה שהפכו למדינות חסות של גרמניה הנאצית. באפריל 1941 פלש הצבא הגרמני ליוגוסלביה וכבש אותה בימים ספורים. לאחר כיבוש יוגוסלביה נכבשה יוון ובכך השלים היטלר את יצירת החזית המזרחית מול ברית המועצות.
מבצע ברברוסה: ב-21.7.1941 תקף הצבא הגרמני את ברית המועצות שהופתעה לחלוטין מן המתקפה. צבאה היה מיושן ולא ערוך למלחמה. סטאלין, שהוזהר על ידי המערב מפני מתקפה גרמנית, הסתמך על הסכם ריבנטרופ-מולוטוב ולא האמין לאזהרות. בראשית המתקפה כבשו הגרמנים שטחים עצומים בברית המועצות ואף איימו על מוסקבה. אך עם הגעת החורף נעצרה ההתקדמות הגרמנית. הכוחות הגרמנים נותרו חסרי אספקה בשטחים קפואים עצומים. היטלר הורה לצבאו, למרות החורף, לנוע קדימה במהירות האפשרית בתקווה להכניע את הצבא הסובייטי. אך הצבא האדום נערך מחדש והקים יחידות חדשות. ברית המועצות גם שיפרה את יכולתה הטכנולוגית והתכוננה להתמודדות מחודשת מול הצבא הגרמני.
קראו גם על מלחמת הבזק של גרמניה.
ראו גם: הסברים שונים לניצחון גרמניה בשנתיים הראשונות למלחמת העולם השנייה
מתוך: סיכומים לבגרות בהיסטוריה / נאציזם, מלחמת העולם השניה והשואה / המלחמה העולמית והפתרון הסופי