שפה וחברה: בין שפה ושיח

שפה מערכת של מסמנים (signifiers) –קולות ו/או סימנים גראפיים, שמסמנים דברים בעולם (מסומנים). לכל שפה יש תחביר – המערכת שקובעת את היחסים בין המסמנים – ומשפיעה על משמעותם. המסמנים הלשוניים הם סמלים, ובמילים אחרות יש קשר שרירותי בין מערכת המסמנים ומערכת המסומנים. הגדרה אינה שיפוטית ואינה עוסקת במה ברצוי אלא במה מצוי. ההגדרה מדעית ומבקשת לחקור שיח ולא לשנותו.זוהי גם כן גישה מבנית שטוענת כי השפה הינה מבנה שרק דרכו ניתן לייצר משמעות- זהו הסטרוקטורליזם!

שיח – מכלול הייצוגים המילוליים והלא-מילוליים, ופעולות הביטוי שלהם, המשמשים בחברה נתונה ובתקופה נתונה כדי להתייחס לשדה עניין כלשהו ולפעול במסגרתו. כך, שיח כולל את אופני יצירת המשמעות והידע בשדות עניין בעולם החברתי. שיח אינו 'טבעי' אלא הוא מיוצר ומפוכח על-ידי גורמים בעלי כוח ועניין.

שפה היא חלק משיח.

  • השיח הינו פעילות חברתית! פרקסיס בעל חוקיות וכללי התנהגות של שפה שאותם צריך לשמור ולפעול לפיהם והוא בר צפייה. הפרקסיס משתמש בשפה כדי להתקיים.
  • השיח אינו מוגבל לייצוגים מילוליים.

ü      מוצאו של חקר השיח אמנם במחקר של שפה בהקשר חברתי, אבל ייצוגים חזותיים (תמונות, סרטים), תנועות ומחוות גוף הם חלק מן השיח.

  • שיח מוגדר תמיד סביב נושא או תחום חיים מסוים.

ü      בעוד ש"שפה" אינה קשורה לנושא, לשיח תמיד יש מיקוד נושאי.

  • נקודת המבט הביקורתית: שיח אינו "טבעי", אלא הוא מיוצר בצורה מגמתית, על-ידי גורמים בעלי כוח ועניין המעוניינים לנתב את המציאות הפוליטית, החברתית, התרבותית והכלכלית.

ü שיח על פי פוקו (1970/2005): "בכל חברה וחברה ייצור השיח עובר פיקוח, ובעת ובעונה אחת גם נברר, מאורגן ומופץ … הליכים, שתפקידם למשול בכוחותיו ובסכנותיו, לשלוט במאורע האקראי של השיח".

גישה ביקורתית מדגישה את הכוח הרב שיש לשיח. השליטה בשיח היא בו-זמנית גם השליטה על המחשבות, הרגשות, והפעולות שלנו.

כחלק מהמפנה הלשוני שתופס את השפה שיוצרת מציאות (כמו שאמרו ספיר וורף) כחלק משיח (שהחקר שלו התפתח אחריהם) אנו רואים משנות ה70 של המאה ה20 התפתחות של חקר אחר: חקר השיח:

תחומי חקר השיח

  • חקר השיח עלה בשנות ה-1970 כשדה מחקר בין-תחומי ורב-תחומי, שהוא חלק מהמפנה הלשוני.

ü      חקר התקשורת, משום ששיח מועבר באמצעים תקשורתיים.

ü      אנתרופולוגיה – שימושים ומשמעויות שונות בתרבויות שונות (וורף-ספיר לעיל).

      • אנתרופולוגיה לשונית
      • אנתרופולוגיה גם תורמת שיטות מחקר אתנוגראפיות לחקר שיח

ü      בלשנות – תת-תחומים בבלשנות מודרנית כגון פרגמטיקה, סוציולינגוויסטיקה, ועוד.

שפה וחברה

רוע וגאולה במחשבה של מרטין בובר

הפילוסופיה של מרטין בובר מספקת נקודת מבט עמוקה וייחודית על טבעו וגאולתו של הרוע. בעוד שחלק ניכר מעבודתו ידוע בהתמקדות בדיאלוג, קהילה ומערכות יחסים, הרהוריו על הרוע, תפקידו בחיי האדם וכיצד ניתן לשנותו הם היבטים משמעותיים מאוד במחשבתו.

בובר ניגש לנושא הרוע לא ככוח מוחלט או בלתי ניתן לפדיון אלא כמשהו שניתן לטפל בו, להבין אותו ובסופו של דבר לגאול באמצעות דיאלוג ופעולה אנושית. בעבורו הרוע אינו כוח נפרד ועצמאי המתקיים בניגוד לטוב. במקום זאת, זהו עיוות או שיבוש של ההרמוניה הטבעית בין יחידים ויחסיהם – גם זה עם זה וגם עם האלוהי. לדעתו, הרוע מתבטא כאשר מערכת היחסים אני-אתה – האידיאל של כבוד הדדי, פתיחות ומפגש – מתפרקת, מפנה את מקומו ליחסי אני-זה, שבה אנשים ודברים עוברים אובייקטיביות, משתמשים בהם ומצטמצמים לכלים. החפצה זו מטפחת הפרדה וניכור, שניהם מרכזיים בהבנתו של בובר את הרוע.

הרוע, לדעתו של בובר, הוא בעיקרו יחסי. הוא משגשג במצבים שבהם מפגשים אמיתיים מוחלפים בעסקאות, שבהם אנשים מאבדים את היכולת לראות זה את זה כיצורים מלאים ובמקום זאת רואים בהם אמצעי להשגת מטרה. התמוטטות זו במערכות היחסים לא רק פוגעת ביחידים, אלא משחיתה את המרקם של הקהילות והחברה. ככל שאנו מחפצים אחרים, כך אנו מנתקים את הקשרים הקושרים אותנו יחד בדרכים משמעותיות.

הליקוי של אלוהים
אחת התרומות המשמעותיות ביותר של בובר לדיון על הרוע היא תפיסתו של "ליקוי האל". רעיון זה מתייחס לתקופות בהיסטוריה האנושית, או בחיי הפרט, שבהן נוכחותו של אלוהים נראית מרוחקת או מעורפלת, והקשר האלוהי בין אנשים לאלוהים מנותק. לפי בובר, הרוע משגשג ברגעים אלו של ליקוי אלוהי. כאשר אנשים מאבדים את הקשר שלהם עם אתה האלוהי – כאשר תחושת האימננטיות והנוכחות של אלוהים מוסתרת – סביר יותר שהם יפלו לדפוסים של חפצה, מניפולציה ופגיעה.

עם זאת, ליקוי האל אינו קבוע. בובר מאמין שזה חלק ממחזור גדול יותר של חיים רוחניים, שבו נוכחות אלוהים עשויה לדעוך אך ניתן לגלות אותה מחדש באמצעות מאמצים לשיקום מערכות יחסים – בין בני אדם ועם האלוהי. הרוע, במובן זה, אינו נובע מאיזו חושך מובנה בעולם אלא מכשל של מערכת יחסים ודיאלוג, את שניהם ניתן לשחזר.

גאולה באמצעות דיאלוג
הפתרון של בובר לרוע קשור עמוקות לפילוסופיית הדיאלוג שלו. הוא לא מציע שהרוע הוא משהו שאפשר להתגבר עליו בכוח או להכחיד אותו באמצעות עונש. במקום זאת, הוא מציע שניתן לגאול את הרוע – להפוך לטוב – באמצעות מפגשים אנושיים אמיתיים. על ידי ביסוס מחדש של מערכת היחסים אני-אתה, יחידים יכולים לרפא את השבירה המולידה את הרוע. תהליך הגאולה הזה אינו מופשט אלא מעשי ביותר: הוא כרוך בפתיחות, אמפתיה ונכונות לעסוק באחרים כיצורים מלאים, ולא כאובייקטים.

בהגות החסידית, שהשפיעה עמוקות על בובר, ישנה אמונה שגם הרוע מכיל ניצוצות של פוטנציאל אלוהי שניתן לשחרר ולהפוך. בובר מרחיב את הרעיון הזה בכך שהוא מציע שליחסים אנושיים, כשהם אמיתיים ומושרשים במפגש אני-אתה, יש את הכוח להפוך חוויות שליליות לחיוביות. פעולת המפגש עם אדם אחר בצורה מלאה וכנה היא גואלת כי היא משחזרת את הקשר שהרע ניתק.

רוע וחירות
בובר גם חוקר את הקשר בין הרוע לחירות האדם. הוא טוען שהאפשרות של רוע נובעת מאותו חופש המאפשר אהבה, יצירתיות ומערכות יחסים אותנטיות. בני אדם חופשיים לבחור בין להתייחס לאחרים כאל חפצים או כאל אתה. חופש זה אומר שהרוע הוא תמיד תוצאה פוטנציאלית של פעולה אנושית, אבל זה גם אומר שהגאולה תמיד אפשרית. אותו חופש שמוביל לניכור ולפגיעה יכול להיות מופנה לכיוון שיקום ודיאלוג.

בנוסף למאמצים הפרטניים, בובר מדגיש את תפקידה של הקהילה בגאולת הרוע. קהילה המבוססת על דיאלוג, שבה חברים מזהים זה את זה בתור אתה, יוצרת סביבה שבה הרוע נוטה פחות לשגשג. בקהילה כזו, אנשים טוענים זה לזה על שמירת מערכות יחסים אמיתיות, וישנו מאמץ קולקטיבי לגאול את ההשפעות המזיקות של הרוע באמצעות אחריות משותפת וטיפול.

לבסוף, בעבור בובר הרוע אינו כוח בלתי ניתן לשינוי אלא עיוות יחסי שניתן לגאול באמצעות דיאלוג אמיתי ופעולה אנושית. גישתו לרוע מדגישה את כוחן של מערכות יחסים, את חשיבות החופש האנושי ואת הפוטנציאל לטרנספורמציה באמצעות קהילה. על ידי שחזור מערכת היחסים אני-אתה ושיקום הקשר עם האלוהי, הפרטים והחברות יכולים להתגבר על הפרידה והניכור שמובילים לרוע. באמצעות תהליך זה, בובר מציע חזון מלא תקווה שבו ניתן לשנות את הרוע, ולרפא את השבר של העולם.

ללמוד טוב יותר:

לקבל השראה:

להפעיל את הראש:

להשתפר: