עידן האורות -סיכום

עידן האורות -סיכום

מתוך: חברה, פוליטיקה ותרבות בעידן החדש

עידן האורות במאה ה-18 מסמל את ההבשלה של התהליכים שהחלו ברנסנס , ברנסנס האנושות השתחררה מהחשכה של ימי הביניים והמשיכה עם הרפורמציה והמהפכה המדעית. במאה ה – 18 בהכללה המהפכה הייתה מנטלית , לצד מהפכות תעשייתיות , פוליטיות וכו' . היא מהפכה בחשיבה של האדם , זו מאה שבה הוכר העיקרון של שיוויון בני האדם , זוהי ראשיתה של התקופה מודרנית .

למה מגדירים את זה כעידן האורות ?

בני התקופה של עידן האורות, בדומה לאנשי הרנסנס, חשו שהם חיים בתקופה מיוחד , איש הרנסנס אמר שהוא נפרד מאותה חשכה של ימי הביניים , אף אדם לא ידע במאה ה – 17 שהוא חי בתקופה של אבסולוטיזם , במאה ה – 18 מה שמסמל את עידן ההשכלה היא, כפי שניסח זאת הפילוסוף הגרמני עמנואל קאנט: "העז לדעת" , להשתמש בתבונה שלך , זאת אומרת שצריך להשתמש בתבונה שלי ולא במוסדות אחרים כמו בכנסיה או במוסדות דתיים , אלא כפי שהתבונה מכתיבה לי , משתמשים בתבונה כדי להשיג את האושר שלי , ואפשר להשיגו אפילו בבית מרזח . זוהי המפכה המנטלית , שקודם כל אני אדם חושב .

רומנטיקה אומרת שהאדם חושב ויכול לדעת , לכן גם ב – 1751 לדוגמא פירסמו את האנציקלופדיה , כך האדם יכול לדעת מה קורה בכלל בעולם . האינטילקטואלים של התקופה שאפו שכל הרעיונות יצאו החוצה . וכשנדבר כלפי החוצה המרכז היה פריז .

וולטר ( 1694-1768 ) אמר : פריז היא העולם והשאר הם פרברים , כלומר הרעיונות יוצאים לעבר גרמניה וכו' , כדי לקבל את הרעיונות שיוצאים מפריז .

בין הרעיונות של עידן האורות מתחיל גם החילון, ניתוק מן הדת, להיות תופעה דומיננטית . כלומר ניתן לחיות באושר ללא צורך בכנסיה . למה הכל התמקד בצרפת ? אין משהו שמסביר בדיוק למה כל אותם פילוסופים או מלחינים גדולים צמחו דווקא בצרפת . כשאנו מדברים על הפצת רעיונות התחילו לדבר על עוצמה , ריבונות , אנשי ההשכלה סברו ששני מוסדות בולמים את החופש והטוב של הטבע האנושי : 1. הכנסיה . 2. השלטון .

אנשי עידן האורות ניהלו מסע צלב כנגד הכנסיה , הדעה שלהם שהאדם צריך את האושר בעולם הזה ולא בעולם הבא , כנסיה חוסמת כל התנגדות . וולטר אמר שצריך לפוצץ את המודל הזה , הוא היה האיום ביותר כלפי הכנסיה , הוא טען שאין להם שום תרומה , הוא לא היה ממש נגד הדת אלא נגד הניצול הכנסייתי , אבות הכנסיה חיו על חשבון שאר האנשים .

בתקופה זו יש צמיחה של תפיסות דתיות :

1. הדאיזם – אל ברא עולם ואינו מתערב יותר , לכן אין צורך בשום תפילה ובשום פולחן . כנסיה זה בית סוהר של הנשמה , דת הומצאה ע"י עשירים כדי להגדיל את כוחם ועושרם . דת זה תוצאה של בורות אבותינו , לוק אומר : דת כפויה לא יכולה להביא לגאולה , האדם כמו שהוא חופשי לבחור שלטון הוא חופשי אם להיות דתי או לא להיות דתי , להיות קתולי או לא . לכן לוק דיבר על הפרדת דת ממדינה כמו שנהוג עד היום בארה"ב ( למרות שלוק לא היה קשור לתפיסת הדאיזם ) .

2. פנתאיזם – פנ=הכל , האל נמצא בכל מקום ומקום והוא קיים , מי שדיבר על הפנתיאיזם והחרימו אותו היה שפינוזה .

בני אדם קובעים את צרכיהם האישיים . אנשי השכלה ( פילוסופים ) , התחילו לדבר על עוצמה ועל ביזור הסמכויות , הם דיברו על ריבונות עם , שליט לדעתם צריך לשלוט על פי חוק ולא לשנות אותו על פי רצונו , המוטו שלהם : השליט צריך לשרת את העם . דויד יום הבריטי ( 1711-1774 ) אמר שהשלטון צריך לשרת את העם .

השאלה הייתה איזה סוג של שלטון אנו רוצים ?

וולטר למשל ראה את הדגם האנדלי כאלוהי , יש חופש דתי , חופש עיתונות , השלטון באנגליה הוא מוגבל לעשות את הרע ורוצה לעשות את הטוב , וולטיר רצה להעתיק את השלטון באנגליה לצרפת . וולטיר היה מונרכיסט ע"פ הדגם האנלי . לוק לא רצה שלטון דמוקרטי , אלא שלטון דמוקרטי מוגבל ע"פ המימד של האריסטוקרטיה .

מונטסקייה ( 1689-1755 ) לעומתו גם הוא מונרכיסט , הוא היה אציל ורצה להחזיר את מעמד האצולה ככוח , אך בתקופת לואי ה – 14 השלטון היה אבסולוטי ומוחלט . מונטסקייה רוצה שלטון מונרכי אך כדי למנוע היתדרדרות של השלטון הוא דיבר על הפרדת רשויות : רשות מבצעת ( מלך ) , שופטת ( שופטים ) ומחוקקת ( בני האצולה ) וזה מה שקיים עד ימינו במשטר דמוקרטי . הוא חשב שזה מה שקורה באנגליה , הוא חשב שמשטר כזה מבטיח שלא התדרדר לאבסולוטיזם מוחלט . אך באנגליה הרשות העליונה בתקופה זאת הייתה הרשות המחוקקת .

ז'אן ז'אק רוסו היה שונה מכולם , הוא אומר שנקודת ההתחלה היא שהחברה האנושית היא מעוותת ומקולקלת מפני שחיים של בני אדם היא מאבק תמידי על קניין , תפקידים או משרות שלטוניות , כלומר גם התרבות שלנו היא לא נכונה , בני האדם לא ישרים ולא כנים . החינוך הוא חינוך מזויף , חינוך של עידון השכל והתחכמות , חינוך לא נכון . לכן רוסו אומר שאנו צריכים למחוק את החברה הנוכחית ( כי עד תפסיתו בני אדם פעלו ע"פ התפיסה הסובייקטיבית שלהם , מה התועלת של האינטרס העצמי ) ולבנות חברה חדשה שתהיה בגוף "הרצון הכללי" כלומר שאדם שבא להחליט משהו, החשיבה שלו לא תהיה ה"אני" הפרטי שלי, אלא מה טוב לאחרים . צריך לחשוב מה טוב בשביל כל הקבוצה כולה , בני האדם נולדו עם לוח חלק. רוסו אומר שצריך לחשוב על האני הקולקטיבי .

אנו מדברים על האדם החושב , ישנה מהפכה מנטלית , אנו רוצים את החופש של האדם , תקופה זו היא ההפצה הגדולה של ההשכלה , צמצום הבורות , גידול במספרי פירסומי הספרים , גידול במספר הצגות התאטרון , קרוב ל – 50% באירופה יודעים קרוא וכתוב , הפצה אדירה של עיתנות (הפצת האנציקלופדיה). אם היו כותבים ספרים , אז היו כותבים על ההיסטוריה של העת העתיקה , היו חוקרים , קוראים כתבים .

כשאנחנו מדברים על עידן האורות אנו מדברים על שינוי מנטלי, שאנשים יכולים לבטא את עצמם , גם באומנות , בתקופה הזו צומחת תרבות הרוקוקו ( רוקק = צדף ) , היא באה לבטא ניתוק מן התפיסות הקדומות , האומן יכול לקבוע איך תיראה היצירה שלו ( כגון : צדפים , חלזונות וכו' ) , התרבות הזו אינה קשורה לנושא הדתי . אחד המפורסמים היה ויליאם הוגרט , צייר את איך היו נראו חיי היום יום באנגליה . החסות על האומן של המאה ה – 18 לא הייתה מוחלטת , למשל הנדל שעבר מגרמניה לאנגליה . הוא היה הראשון שפתח גלריה והרוויח ממנה .

בעצם מעמד ביניים הולך וגדל , מצד אחד שמרחיב את הידע שלו ומצד שני יש יותר זמן פנוי לשאר הדברים ( מרחיב את החופש ) . יש התנגדות חריפה לדספוטיזם – שלטון שקובע הכל בשבילך , כגון שלטונו של לואי ה – 14 . האדם צריך להיות חופשי , ואולי ביטוי נעלה לכך נתן פילוסוף איטלקי בשם המרקיז בקרייה ( 1738-1794 ) שכתב ספר "פשע על פשע וענישה" ששם הוא טוען שצריך לכבד את האנשים בצורה שווה , צריך להיות שוויון בין האדם העשיר לבין האדם העני , האדם הוא זכאי כל עוד לא יוכח שהוא עבר עבירה כלשהי , לכן גם מידת העונש היא לא פונקציה של חטא אלא שופט צריך להחליט את העונש . התפיסה שלו אומרת שיש בידי החברה את הכלים כדי לצמצם את הפשע לכן הוא היה גם נגד עונש מוות .

בתחום הכלכלה – מה שהיה עד עכשיו היה המרקנטליזם – המדינה צריכה להגדיל את העושר שלה , לצמצם את היבוא ולהגדיל את הייצוא . בכל מדינה ומדינה היו גבולות שאדם שהיה עובר בהם היה צריך לשלם מיסים – אפילו בתוך מחוזות בתוך המדינה , המעבר לא היה חופשי . עכשיו באו אנשים בשם פיזיוקרטים ואמרו את המילה : הנח לעשות – תן לאדם לפעול באורח חופשי , הם אמרו שעושרה של המדינה נמדד בתוצרת החלקאית שהיא מייצרת . לא להטיל מחסומים , לאפשר לאדם לפעות ואז הכלכלה תפרח . אדם סמית ( 1727-1790 ) כתב ספר שנקרא עושרן של האומות – הוא טוען שמה שצריכים לעשות זה לבטל את חומות המכסים – היד הנעלמה של הכלכלה תסדיר את ההתנהגות הכלכלית ע"פ הצריכה של האנשים . אנשים דורשים , אתה מגדיל את הייצור . ( ברקע יש מהפכה תעשייתית – מתחילים לייצר בכמויות ) .

בתקופה הזו פורסם הספר רובינזון קרוזו ( 1759 ) – הספר בא לבטא את העולם האינדיבאוליסט , יש מרידה בהורים , העבודה אינה גואלת את האדם , בני האדם יכולים להעסיק אחרים .

מה שמאפיין את עידן האורות וההשכלה הוא החופש של האדם , עידן ההשכלה הוא אחר חיפוש לאושר . כל אחד ואחד נתן לזה היבט אחר , אך בסופו של דבר שלושתם דיברו על האושר של האדם , על התבונה שלו .

עידן ההשכלה הוא גם דיבור או הטפה לגבי פיצול העוצמה , שהשליט צריך להיות בעל עוצמה לעשות את הטוב והוא מוגבל לעשות את הרע . הייתה תנופה פילוסופית ששמה דגש בתקופה זו גם באומנות .

דיברנו גם על הפיזיוקרטים שאמרו "הנח לעשות" , שזהו ביטוי לחופש , תן לנו לפעול , אל תפריע לנו , האדם צריך להיות חופשי , מה שאפיין אותם הוא שהאושר נמדד ביבול האדמה . אדם סמית' לקח את גישה זו ואמר תן לכלכלה לווסת את עצמה , לא לשים מחסומי מכס .

ניתן לדבר על ניצנים של אינדיווידואליזם , גם על פי הפרסום של הספר רובינזון קרוזו שבא לבטא את המציאות כפי שהיא , הוא לא מתייחס למעמדות הגבוהים , אלא אדם מן השורה . הוא רוצה לומר לנו כמה דברים : שהטבע הוא שלי ואני יכול לרתום אותו לצרכים שלי , העבודה היא גואלת את האדם מן המצוקה שלו . את הנורמות האדם בונה לעצמו . כדי להגדיל את האושר של האדם הוא רשאי להעסיק אחרים , זהו איננו דבר פסול . רובינזון קרוזו מבטא את העולם הקפיטליסטי ואת מה שאדם סמית' אמר.

תקופת עידן האורות לא הייתה כזאת זוהרת כמו שתואר עד כה , עדיין הייתה אפליה מבחינה חברתית , למשל עם שלם שנדחק הצידה ( היהודים ) , פרידריך הגדול קרא ליהודים : חסר תועלת למדינה . המאה ה– 18 היה עדיין משטר אבסולוטי , אין שיתוף פעולה של כל האוכלוסייה , צמיתות ועונש מוות עדיין קיימים , אך מעבר לזה החברה היא עדיין חברה שבו המעמד הגבוה נהנה מכל הזכויות ( לדוגמא : אצל פרידריך הגדול האבסולטי הדאגה הייתה אך ורק למקורבים ולרובד מסוים ) .

פילוסופים בעידן האורות האמינו ששילוב של לימוד מחשבה וחינוך בלי קשר לכנסיה ולדת , האדם יכול להביא לשחרור של עצמו , ולהביא לאושר של עצמו , הכל נמדד לפי הרציו ( תקופת הרציונאליזם ) . קנה המידה הוא תבונתו של האדם , נגד מונרכיה אבסולוטית , אבל כמובן רוב הפילוסופים עדיין לא חשבו שצריך ליצור משטר שהוא אינו מונרכי , והדגם שהם ראו לנגד עיניהם הוא הדגם האנגלי .

מלינובסקי והדת כמנגנון התמודדות

מלינובסקי רואה בדת מנגנון להתמודדות עם חוסר ודאות וחרדה. היא אינה נעלמת עם הקדמה, אלא מתאימה את עצמה לצרכים של האדם, וממשיכה לספק תחושת ביטחון ומשמעות גם בעולם המודרני.

ללמוד טוב יותר:

לקבל השראה:

להפעיל את הראש:

להשתפר: