.
כולנו יודעים שזה חשוב "לשמור על ראש פתוח", אבל למה בעצם? לפילוסופיה יש כמה תשובות מעניינות.
כאשר עמד הפילוסוף היווני הידוע סוקרטס למשפט בפני בית הדין של תושבי אתונה הוא נשאל האם לדעתו הוא חכם יותר מכל הנוכחים באולם. סוקרטס, שהואשם ב-"השחתת הנוער" (למעשה הוא עמד למשפט על שאילת שאלות קשות מידי, ראו האפולוגיה) לא התבלבל וענה "כן! אבל אני חכם יותר אך ורק בגלל שאני יודע דבר אחד שאתם לא יודעים: אני יודע שאני לא יודע". סוקרטס הקדיש את חייו (וגם איבד אותם) בכדי להוכיח לאנשים שמה שהם חושבים על הצדק, על המוסר, על ההנהגה הראויה ואפילו על אהבה הוא טעות. הוא לא עשה רק בכדי לבאס אותם, וגם לא בכדי להוכיח שהוא יותר חכם מהם, הוא עשה את זה בשביל לשחרר אותם – לשחרר אותם מהטעות. השחרור מהטעות, מהאמונה השגויה, היה לפי סוקרטס השלב הראשון בדרך לא רק לאמת, אלא גם למוסר, ליופי ולחיים הטובים והנכונים. (אנשי אתונה, אגב, לא התרשמו במיוחד מחוכמתו של סוקראטס והחליטו להוציא אותו להורג).
יותר מאלפיים שנה לאחר סוקרטס ניסח הפילוסוף הבריטי ג'ון סטיוארט מיל בספרו "על החירות" טיעון יפה ופשוט בזכות חופש הדיבור והחשיבות של הקשבה לכל דעה, גם אם היא מנוגדת מאוד ואף הפוכה לגמרי לדעתי. לפי ג'ון סטיוארט מיל שני דברים יכולים לקרות כאשר אנחנו מטים אוזן למישהו שאומר משהו שונה ממה שאנחנו חושבים. האפשרות הראשונה היא שנגלה שיש לו טיעונים טובים ונשתכנע, ואז זכינו להחליף דעה שגויה בדעה נכונה יותר. האופציה השנייה היא שלא נסכים איתו וכך נוכל להאמין ביתר שכנוע בדעה שהייתה לנו מלכתחילה. כך או כך אנחנו מרוויחים.
פול פייראבנד, פילוסוף מדע אמריקאי בשנות השבעים (שהאגדה מספרת שנהג להכנס עם אופנוע ההארלי-דיווידסון שלו לתוך אולם ההרצאות באוניברסיטת ברקלי) דאג מאוד מפני חשיבה דוגמטית והנטייה שלה לשלוט בבני אדם. חשיבה דוגמטית, בפשטות, היא חשיבה שמשוכנעת שאך ורק היא צודקת ושכל מי שחושב ההפך טועה. הסיבה שפייראבנד כל כך חשש מחשיבה דוגמטית היא שסוג כזה של חשיבה לא משאיר מקום לשינוי, לצמיחה, לגילוי ולהתפתחות. ההצעה של פייראבנד הייתה תמיד לנסות ולאתגר את מה שאנחנו חושבים: אם אתה מאמין ברפואה מערבית לך לנסות רפואה סינית, אם אתה ימני תפתח מידי פעם "הארץ" ואם אתה שמאלני עשה לך הרגל לקרוא "מקור ראשון", עשה לך הרגל לדבר עם אנשים ששונים ממך לא בכדי להתווכח ולהוכיח שאתה צודק, אלא בשביל לשמוע ואולי ללמוד משהו. לפי פייראבנד, כמו גם ג'ון סטיוארט מיל וסוקרטס, זו הדרך היחידה באמת להיות חופשי.
לקריאה נוספת
"כיצד להגן על החברה מפני המדע" – פול פייראבנד
בין פול פייראבנד לג'ון סטיוארט מיל – על חירות הפרדיגמה