בין לאומיות ומודרניזם

לאומיות ומודרניזם, שני מושגים מרכזיים במדעי החברה והרוח, שזורים זה בזה בדרכים מורכבות. בעוד שהמודרניזם מתייחס למהפכה התרבותית, החברתית והפוליטית של העת החדשה, הלאומיות מהווה אחת התופעות החברתיות והפוליטיות החשובות ביותר שהופיעו במודרניות. \

 

עליית הלאומיות במודרנה

הלאומיות, כצורה פוליטית ותודעתית, החלה להופיע במאה ה-18 וה-19 כתוצאה משינויים כלכליים, פוליטיים ותרבותיים מהותיים. ארנסט גלנר טען כי הלאומיות קשורה קשר הדוק לתהליכי התיעוש, אשר יצרו צורך באחדות תרבותית במסגרת מדינות לאום. גלנר הסביר כי המודרניות יצרה מצב שבו תרבות "גבוהה" ואחידה הפכה להכרחית לניהול כלכלות תעשייתיות מורכבות.

בנדיקט אנדרסון הציע פרספקטיבה משלימה, תוך שימוש במושג "קהילות מדומיינות". לפי אנדרסון, עליית הדפוס ויצירת שפה תקשורתית משותפת סייעו לבסס את רעיון האומה כקהילה, אף על פי שמרבית חברי האומה לא מכירים זה את זה באופן אישי. תהליך זה קשור בקשר עמוק למודרניזם, שכן הוא נשען על טכנולוגיות מודרניות של תקשורת והפצת מידע.

 

תיאוריות ביקורתיות על לאומיות ומודרניזם

למרות ההסברים של גלנר ואנדרסון, התעוררה ביקורת נרחבת על גישות אלו. אנתוני ד. סמית', לדוגמה, הדגיש את תפקידה של ההיסטוריה והתרבות בקביעת הלאומיות. הוא טען כי הלאומיות המודרנית יונקת ממסורות אתניות וממיתוסים היסטוריים, דבר שמקשר אותה לעבר ולא רק למודרנה. תפיסה זו, המכונה "אתנוסימבוליזם", מדגישה את הרציפות התרבותית וההיסטורית של עמים, אף על פי שהמסגרת הפוליטית של מדינת הלאום היא מודרנית.

גישה אחרת מציעה כי הלאומיות אינה תופעה אוניברסלית של המודרניות בלבד. תיאורטיקנים כמו קליפורד גירץ הצביעו על קיומן של זיקות אתניות ותרבותיות עמוקות שאינן תלויות בהכרח במודרניזם, ואף על פי כן מהוות בסיס לתנועות לאומיות.

 

תוצאות המפגש בין לאומיות למודרניזם

אחת ההשפעות המרכזיות של המפגש בין לאומיות למודרניזם היא יצירת מערכות פוליטיות חדשות ומורכבות. מצד אחד, המודרניזם קידם את רעיון השוויון והדמוקרטיה, תהליכים שאיפשרו את הפצת רעיון המדינה הריבונית המבוססת על לאום. מצד שני, הלאומיות במובנים רבים הגבילה את אוניברסליות המודרניזם, כאשר הגבירה מתחים אתניים והובילה לעימותים בתוך מדינות וביניהן.

בעידן הגלובליזציה, היחס בין לאומיות למודרניזם משתנה. תיאורטיקנים מודרניים שואלים האם הלאומיות עדיין מהווה כוח דומיננטי, או שמא היא הולכת ונחלשת מול כוחות גלובליים כמו טכנולוגיה, שוק חופשי ורב-תרבותיות. עם זאת, כפי שציין מייקל ביליג בספרו "לאומיות בנאלית", הלאומיות ממשיכה לעצב את חיינו בדרכים יומיומיות, גם אם בצורה פחות גלויה.

עוד דברים מעניינים: