מיקרוביולוגיה היא תחום במדעי החיים העוסק בחקר יצורים מיקרוסקופיים – כלומר, יצורים זעירים שאינם נראים לעין בלתי מזוינת. תחום זה כולל את חקר הבקטריות (חיידקים), וירוסים, פטריות מיקרוסקופיות, פרוטוזואות (חד-תאיים בעלי תנועה) ואף אצות מיקרוסקופיות.
המיקרוביולוגיה חוקרת את מבנה המיקרואורגניזמים, את הדרך שבה הם מתרבים, את מחזורי החיים שלהם, את תפקידיהם בטבע ואת יחסי הגומלין שלהם עם אורגניזמים אחרים – כולל בני אדם. יש לה חשיבות רבה ברפואה (הבנת גורמי מחלות ופיתוח חיסונים), בתעשיית המזון (כמו תסיסה של גבינות, לחם ויין), באיכות הסביבה (פירוק פסולת, טיפול בשפכים) ובביוטכנולוגיה (ייצור תרופות, חיסונים וחלבונים).
אחד ההיבטים המרכזיים במיקרוביולוגיה הוא ההבדל בין מיקרואורגניזמים פתוגניים (גורמי מחלות) לבין אלו שמועילים לאדם ולסביבה. לדוגמה, חיידקי מעיים תורמים לעיכול תקין, בעוד שחיידקים אחרים עלולים לגרום למחלות קשות.
התחום התפתח משמעותית מאז המאה ה-17, עם המצאת המיקרוסקופ, וכיום הוא משלב טכנולוגיות מתקדמות כמו גנומיקה, הנדסה גנטית ודימות ברזולוציה גבוהה. מיקרוביולוגיה מהווה בסיס להבנה עמוקה של החיים ברמתם הבסיסית ביותר, ומשפיעה על תחומים רבים במדע, ברפואה ובתעשייה.
סיכומים נוספים בביולוגיה תוכלו למצוא בעמוד הסיכומים בביולוגיה הראשי שלנו.
סיכומים במיקרוביולוגיה
תפוצת החיידקים ותפקידם במחזור החומרים בטבע
צורתם וגודלם של החיידקים והייחוד במבנה שלהם