מבוא להיסטוריה מודרנית

הקורס "מבוא להיסטוריה מודרנית" עוסק במה שמכונה בהיסטוריוגפיה "התקופה המודרנית המאוחרת" שמתחילה לאחר המהפכה הצרפתית ומהפכה התעשייתית ונמשכת עד תחילת המאה ה-20 (ויש גרסאות בהן גם עד ימינו). הקורס סוקר כמה מהאירועים ההיסטוריים החשובים ביותר במערב משלהי המאה ה-18 ועד ראשית המאה ה-20. האירועים והתהליכים הללו עיצבו את העולם המערבי והעולם בכלל והם מהווים כמה מעמודי התווך של המציאות הפוליטית, הכלכלית והתרבותית של ימינו אנו.

הקורס מתחיל עם תיאור נסיבות, מאורעות והשלכות המהפכה הצרפתית וממשיך לסקירת המלחמות הנפוליאוניות. החלק הבא של הקורס דן במהפכה התעשייתית. הפרק הרביעי של הקורס עוסק באירועי "אביב העמים".  הפרק החמישי עוסק בתהליכי האיחוד של גרמניה ואיטליה. הפרק השישי דן באנגליה הויקטוריאנית ואילו הפרק האחרון מוקדש לנושא האמפריאליזם האירופי. להלן תמצאו רשימת קישורים לסיכומי התכנים של הקורס המחולקים לפרקים השונים ותתי-פרקים לנוחיותכם.

המהפכה הצרפתית

השקפות היסטוריוגרפיות על המהפכה הצרפתית

הרקע למהפכה הצרפתית

כינוס אספת המעמדות במהפכה הצרפתית

תקופת "האימה הגדולה" במהפכה הצרפתית

הצהרה על זכויות אדם –אוגוסט 1789

חוקת 1791

המהפכה הצרפתית מסיום המונרכיה למלחמה וטרור: יעקובינים וז'ירונדים

המלחמות הנפוליאוניות 

עלייתו של נפוליאון לשלטון

שלטון נפוליאון בצרפת: קוד נפוליאון

יסודות שלטונו של נפוליאון בצרפת 

נפוליאון, מלחמות הקואליציה והסכם טילזיט

הגלייתו, חזרתו והגלייתו השנייה של נפוליאון

קונגרס וינה

המהפכה התעשייתית

גידול באוכלוסיה, עיור וחקלאות במהפכה התעשייתית

תעשייה במהפכה התעשייתית

הקיטור ותעשיית הטקסטיל והברזל במהפכה התעשייתית

תעבורה ותקשורת במהפכה התעשייתית

התרחבות מערכת הבנקאות במהפכה התעשייתית

מאפיינים שליליים של המהפכה התעשייתית

סיכום המהפכה התעשייתית – גורמים ושאלות

אביב העמים

הלאומיות כרקע לאביב העמים

מהפכות לפני אביב העמים

אירועי אביב העמים

תוצאות אביב העמים

תהליכי האיחוד בגרמניה ואיטליה

איחוד איטליה

איחוד גרמניה

אוסטריה במאה ה-19

אנגליה הויקטוריאנית

מאפיינים היסטוריים של אנגליה הויקטוריאנית

רפורמות פוליטיות ותחיקתיות באנגליה הויקטוריאנית

התבססות הליברליזם באנגליה הויקטוריאנית

האימפריאליזם 

הסיבות לאימפריאליזם האירופי

האימפריאליזם באפריקה

האימפריאליזם במזרח אסיה

משבר פשודה וקונפליקטים אימפריאליסטים

רוע וגאולה במחשבה של מרטין בובר

הפילוסופיה של מרטין בובר מספקת נקודת מבט עמוקה וייחודית על טבעו וגאולתו של הרוע. בעוד שחלק ניכר מעבודתו ידוע בהתמקדות בדיאלוג, קהילה ומערכות יחסים, הרהוריו על הרוע, תפקידו בחיי האדם וכיצד ניתן לשנותו הם היבטים משמעותיים מאוד במחשבתו.

בובר ניגש לנושא הרוע לא ככוח מוחלט או בלתי ניתן לפדיון אלא כמשהו שניתן לטפל בו, להבין אותו ובסופו של דבר לגאול באמצעות דיאלוג ופעולה אנושית. בעבורו הרוע אינו כוח נפרד ועצמאי המתקיים בניגוד לטוב. במקום זאת, זהו עיוות או שיבוש של ההרמוניה הטבעית בין יחידים ויחסיהם – גם זה עם זה וגם עם האלוהי. לדעתו, הרוע מתבטא כאשר מערכת היחסים אני-אתה – האידיאל של כבוד הדדי, פתיחות ומפגש – מתפרקת, מפנה את מקומו ליחסי אני-זה, שבה אנשים ודברים עוברים אובייקטיביות, משתמשים בהם ומצטמצמים לכלים. החפצה זו מטפחת הפרדה וניכור, שניהם מרכזיים בהבנתו של בובר את הרוע.

הרוע, לדעתו של בובר, הוא בעיקרו יחסי. הוא משגשג במצבים שבהם מפגשים אמיתיים מוחלפים בעסקאות, שבהם אנשים מאבדים את היכולת לראות זה את זה כיצורים מלאים ובמקום זאת רואים בהם אמצעי להשגת מטרה. התמוטטות זו במערכות היחסים לא רק פוגעת ביחידים, אלא משחיתה את המרקם של הקהילות והחברה. ככל שאנו מחפצים אחרים, כך אנו מנתקים את הקשרים הקושרים אותנו יחד בדרכים משמעותיות.

הליקוי של אלוהים
אחת התרומות המשמעותיות ביותר של בובר לדיון על הרוע היא תפיסתו של "ליקוי האל". רעיון זה מתייחס לתקופות בהיסטוריה האנושית, או בחיי הפרט, שבהן נוכחותו של אלוהים נראית מרוחקת או מעורפלת, והקשר האלוהי בין אנשים לאלוהים מנותק. לפי בובר, הרוע משגשג ברגעים אלו של ליקוי אלוהי. כאשר אנשים מאבדים את הקשר שלהם עם אתה האלוהי – כאשר תחושת האימננטיות והנוכחות של אלוהים מוסתרת – סביר יותר שהם יפלו לדפוסים של חפצה, מניפולציה ופגיעה.

עם זאת, ליקוי האל אינו קבוע. בובר מאמין שזה חלק ממחזור גדול יותר של חיים רוחניים, שבו נוכחות אלוהים עשויה לדעוך אך ניתן לגלות אותה מחדש באמצעות מאמצים לשיקום מערכות יחסים – בין בני אדם ועם האלוהי. הרוע, במובן זה, אינו נובע מאיזו חושך מובנה בעולם אלא מכשל של מערכת יחסים ודיאלוג, את שניהם ניתן לשחזר.

גאולה באמצעות דיאלוג
הפתרון של בובר לרוע קשור עמוקות לפילוסופיית הדיאלוג שלו. הוא לא מציע שהרוע הוא משהו שאפשר להתגבר עליו בכוח או להכחיד אותו באמצעות עונש. במקום זאת, הוא מציע שניתן לגאול את הרוע – להפוך לטוב – באמצעות מפגשים אנושיים אמיתיים. על ידי ביסוס מחדש של מערכת היחסים אני-אתה, יחידים יכולים לרפא את השבירה המולידה את הרוע. תהליך הגאולה הזה אינו מופשט אלא מעשי ביותר: הוא כרוך בפתיחות, אמפתיה ונכונות לעסוק באחרים כיצורים מלאים, ולא כאובייקטים.

בהגות החסידית, שהשפיעה עמוקות על בובר, ישנה אמונה שגם הרוע מכיל ניצוצות של פוטנציאל אלוהי שניתן לשחרר ולהפוך. בובר מרחיב את הרעיון הזה בכך שהוא מציע שליחסים אנושיים, כשהם אמיתיים ומושרשים במפגש אני-אתה, יש את הכוח להפוך חוויות שליליות לחיוביות. פעולת המפגש עם אדם אחר בצורה מלאה וכנה היא גואלת כי היא משחזרת את הקשר שהרע ניתק.

רוע וחירות
בובר גם חוקר את הקשר בין הרוע לחירות האדם. הוא טוען שהאפשרות של רוע נובעת מאותו חופש המאפשר אהבה, יצירתיות ומערכות יחסים אותנטיות. בני אדם חופשיים לבחור בין להתייחס לאחרים כאל חפצים או כאל אתה. חופש זה אומר שהרוע הוא תמיד תוצאה פוטנציאלית של פעולה אנושית, אבל זה גם אומר שהגאולה תמיד אפשרית. אותו חופש שמוביל לניכור ולפגיעה יכול להיות מופנה לכיוון שיקום ודיאלוג.

בנוסף למאמצים הפרטניים, בובר מדגיש את תפקידה של הקהילה בגאולת הרוע. קהילה המבוססת על דיאלוג, שבה חברים מזהים זה את זה בתור אתה, יוצרת סביבה שבה הרוע נוטה פחות לשגשג. בקהילה כזו, אנשים טוענים זה לזה על שמירת מערכות יחסים אמיתיות, וישנו מאמץ קולקטיבי לגאול את ההשפעות המזיקות של הרוע באמצעות אחריות משותפת וטיפול.

לבסוף, בעבור בובר הרוע אינו כוח בלתי ניתן לשינוי אלא עיוות יחסי שניתן לגאול באמצעות דיאלוג אמיתי ופעולה אנושית. גישתו לרוע מדגישה את כוחן של מערכות יחסים, את חשיבות החופש האנושי ואת הפוטנציאל לטרנספורמציה באמצעות קהילה. על ידי שחזור מערכת היחסים אני-אתה ושיקום הקשר עם האלוהי, הפרטים והחברות יכולים להתגבר על הפרידה והניכור שמובילים לרוע. באמצעות תהליך זה, בובר מציע חזון מלא תקווה שבו ניתן לשנות את הרוע, ולרפא את השבר של העולם.

ללמוד טוב יותר:

לקבל השראה:

להפעיל את הראש:

להשתפר: