מבוא ליחב”ל: מלחמת העולם השנייה
מתוך: מבוא ליחסים בינלאומיים – סיכומים
גרמניה הושפלה, גרמניה נקמה. גרמניה לא יכלה בעקבות ההסכמים הללו שלא לשאוף לנקמה. שנות העשרים – אירופה הצליחה להתאושש מעט מהזוועה הגדולה של מלחמת העולם הראשונה, שנות שגשוג, לא מעט בעידוד וחסות ארה"ב. תקופת הרווחה הזאת לא פוסחת על גרמניה. המפלגה הנאצית לא הוקמה בראשית שנות ה30 אלא ב1924, נחלה תבוסה אחת אחרי השנייה בגרמניה. לא היה נראה כמו משהו שהולך להתפתח כמו שאנו יודעים היום. הסכמי לוקרנו – בין גרמניה לצרפת ובריטניה – עדות מובהקת לכך שגרמניה באותה העת הייתה נכונה לקבל את הסטאטוס קוו ולקוות שבעתיד עם חלוף הזמן יהיה ניתן לשפר את התנאים. אך הכל משתנה ב1929 – המשבר הכלכלי הגדול. וזו נקודת מפתח – ברגע שכלכלות העולם כולו קורסות אחת אחרי השנייה הובילה את גרמניה שפגיעה כתוצאה מהסכמי ורסאי אל תחתית החבית. אינפלציה, וזו הייתה קרקע פורייה ביותר לרעיונות שונים כמו הנאצים, הקומוניסטים. הן זוכות לרוב מוחלט בפרלמנט הגרמני עד 1933 היטלר אוחז במשוכות. להיטלר יש אג'נדה. הוא חתר לשנות את המפה, להחזיר את הכבוד לגרמנים, לגזע הגרמני. היטלר שרטט בצורה מובהקת את האידיאל של מרחב מחיה לגזע. אם הגזע בבסיס והוא זקוק למרחב מחיה הפוליטיקה והצבא הם כלי שרת ביד הגזע להשגת צרכיו ויעדיו, כיצד עושים זאת? (לנוכח מצב גרמניה הנוכחי) היטלר מצליח לקדם את האינטרסים של גרמניה כפי שהוא תופש אותם. כיצד? הוא מאתגר את נכונותן של צרפת ובריטניה לעשות שימוש בכוח צבאי. היטלר מחליט ב1937 להכניס כוחות צבא לחבל הריין. צרפת ובריטניה לא עושות כלום. הגרמנים הצרפתים והבריטים יודעים שאם בריטניה וצרפת יחליטו להלחם בגרמניה היא תובס בגדול. אם מסתכלים על דפוס החשיבה של מנהיגי אירופה באותה עת (בעיקר צרפת ובריטניה) דפוס חשיבה הגובל בפציפיזם . צריך לעשות כל מה שניתן על מנת להימנע ממלחמה. הביטוי המובהק למדיניות הפייסנות.
סיפוח אוסטריה – מדינה גרמנית קטנה. מעוניינת בסיפוח האפשרי. זכות ההגדרה עצמית לעם הגרמני. החבל הסודטים – מצ'כוסלובקיה. העמים לא רצו להלחם בוודאי לא בשביל פיסת אדמה בצ'כוסלובקיה ותקוותם היא שאלו סוף התביעות של היטלר. צבאות בריטניה וצרפת לא היו במצב הכי טוב.
- השלום הדמוקרטי – תמונת המצב 1925 –
- הברית עם רוסיה הכשירה את הקרקע לתוכנית המלחמה הנאצית. אתגר להימנע ממלחמה בשתי חזיתות. היטלר בעורמה דיפלומטית רבה הצליח להגיע לברית הזאת, ערב המלחמה.