ביה (ביוונית: Βία), שפירושה "כוח" או "אלימות", היא אחת הדמויות המרתקות במיתולוגיה היוונית, המזוהה לא רק עם אלימות פיזית אלא עם הכוח המניע מאחורי פעולות רבות. ביה נחשבת לדמות אלגורית, המסמלת כוח בלתי מרוסן, ותפקידה במיתוסים קשור לעיתים קרובות לדמויות מרכזיות בקרב האלים האולימפיים.
ביה, דמות מיתולוגית אלגורית, משקפת את המתח המובנה בין כוח לבין צדק. דרך הופעתה במיתוסים ובטרגדיות, היא מעוררת מחשבה על השימוש בכוח ועל מחירו המוסרי. המורשת של ביה מדגישה כי גם כאשר הכוח הוא בלתי נמנע, עליו להיות מלווה באחריות ובשיקול דעת – מסר שנשאר רלוונטי יותר מתמיד.
ביה ותפקידה במיתולוגיה
ביה היא בתם של פאלה (Pallas), טיטאן המייצג חוכמה ולחימה, וסטיקס (Styx), אלת הנהר הקדוש והבריתות הנאמנות. יחד עם אחיה – קרטוס ("כוח"), זלוס ("קנאה"), וניקה ("ניצחון") – ביה מייצגת כוחות שונים המניעים את האלים ואת בני האדם.
ביה מזוהה בעיקר כמשרתת של זאוס, מלך האלים. יחד עם אחיה, היא מופיעה לעיתים קרובות ככוח שבאמצעותו זאוס מממש את שליטתו ואת כוחו בעולם. ביה, אם כך, אינה רק סמל לכוח פיזי אלא לכלי של הצדק האולימפי, שמטרתו לכפות סדר או ענישה.
הופעתה בטרגדיה היוונית
אחת ההופעות המפורסמות של ביה היא במחזה "פרומתאוס הכבול" מאת אייסכילוס. במחזה זה, ביה וקרטוס פועלים כשליחים של זאוס ומלווים את הפייסטוס, אל האש, כאשר הוא כובל את פרומתאוס לסלע כעונש על כך שהעניק אש לבני האדם. ביה, בדומה לאחיה, מתוארת ככוח אילם אך בלתי מתפשר, שמבצע את פקודות זאוס ללא עוררין.
במחזה, דמותה של ביה נטולת דיאלוגים, אך נוכחותה הפיזית והמוסרית מורגשת היטב. היא משמשת כייצוג של כוח ללא גמישות או חמלה, דבר המדגיש את הניגוד בין הצדק האלים של זאוס לבין החמלה והמרדנות של פרומתאוס.
המשמעות הסמלית של ביה
המיתולוגיה היוונית עשירה בדמויות המייצגות כוחות שונים, ולעיתים סותרים, בטבע האנושי ובחיים החברתיים. ביה מגלמת את המתח שבין כוח לבין מוסר. היא אינה מייצגת כוח מתון או מושכל, אלא את האלימות והקשיחות הנדרשים לשימור הסדר, גם כאשר הסדר הזה נראה בלתי צודק.
ביה גם מסמלת את ההקרבה הנדרשת לעיתים כדי לשמור על מבנים חברתיים. בדמותה, אנו רואים את ההכרה בכך שכוח, על אף שהוא הכרחי, עלול להפוך לדכאני אם אינו מלווה בריסון ובשיקול דעת.
דמותה של ביה ממשיכה להוות השראה לדיונים פילוסופיים וספרותיים על טבע הכוח והשפעתו על החברה. האם הכוח הוא כלי הכרחי לשמירה על צדק, או שמא הוא נוטה להשחית את המחזיקים בו? שאלות אלו, שהעסיקו את היוונים הקדומים, נשארו רלוונטיות גם כיום.