פסיכולוגיה חיובית היא ענף בפסיכולוגיה המתמקד בחקר כוחות אנושיים, רווחה ורגשות חיוביים. מטרתו היא לקדם שגשוג ותפקוד מיטבי אצל אנשים, להעביר את המיקוד מטיפול במחלות נפש בלבד להבנה מה הופך את החיים לשווים חיים. הפסיכולוגיה החיובית, שפותחה על ידי ד"ר מרטין זליגמן ועמיתיו בסוף שנות ה-90, מציעה נקודת מבט רעננה על פסיכולוגיה, ומעבירה את המיקוד שלה מטיפול במחלות נפש בלבד להבנה מה הופך את החיים לראויים. להלן כמה מהעקרונות והמושגים הבסיסיים של פסיכולוגיה חיובית.
העוצמה שבאנושיות
פסיכולוגיה חיובית שואפת להבין ולטפח את החוזקות והסגולות האנושיות המאפשרות לאנשים לשגשג ולמצות את מלוא הפוטנציאל שלהם. במקום להתמקד אך ורק באבחון ובטיפול בבעיות נפשיות, הפסיכולוגיה החיובית מתעמקת בהיבטים החיוביים של הטבע האנושי, כגון חוסן, הכרת תודה, טוב לב ויצירתיות. על ידי זיהוי וטיפוח החוזקות הללו, אנשים יכולים לשפר את רווחתם הכללית ולנהל חיים משמעותיים יותר.
חיפוש אחר האושר
מרכיב מרכזי בפסיכולוגיה חיובית הוא חקר האושר והרווחה הסובייקטיבית. התחום מכיר בכך שאושר הוא מבנה מורכב ורב מימדי, הכולל רגשות חיוביים, מעורבות, מערכות יחסים, תחושת משמעות והישג. פסיכולוגים חיוביים חוקרים את הגורמים התורמים לאושר מתמשך וכיצד אנשים יכולים להגביר את שביעות הרצון הכללית מהחיים שלהם.
כוחם של רגשות חיוביים
רגשות חיוביים ממלאים תפקיד חיוני ברווחתם של אנשים. פסיכולוגיה חיובית מדגישה את החשיבות של התנסות והתענגות על רגשות חיוביים, כגון שמחה, הכרת תודה, אהבה ושביעות רצון. טיפוח רגשות חיוביים יכול לבנות חוסן פסיכולוגי, לשפר את מנגנוני ההתמודדות ולשפר את הבריאות הפסיכולוגית הכללית.
בניית חוסן
חוסן, היכולת לחזור ממצוקה, היא מוקד מרכזי של הפסיכולוגיה החיובית. הבנה כיצד אנשים מפתחים חוסן וכיצד זה תורם לרווחתם הפסיכולוגית היא היבט חיוני של תחום זה. על ידי פיתוח חוסן, אנשים יכולים לנווט טוב יותר את אתגרי החיים ולשמור על השקפה חיובית, גם מול מצוקה וקושי.
זרימה ומעורבות
הפסיכולוגיה החיובית חוקרת את המושג "זרימה", מצב של מעורבות עמוקה ונוכחות מלאה בפעילות. כאשר אנשים חווים זרימה, הם נטמעים במלואם במה שהם עושים, חווים תחושה של נצחיות והגשמה. פסיכולוגים חיוביים חוקרים כיצד אנשים יכולים ליצור הזדמנויות לזרימה בחייהם, מה שמוביל להגברת האושר והפרודוקטיביות.
טיפוח מערכות יחסים חיוביות
איכות מערכות היחסים שלנו משפיעה באופן משמעותי על הרווחה שלנו. פסיכולוגיה חיובית מדגישה את החשיבות של טיפוח מערכות יחסים חיוביות ומשמעותיות עם אחרים. בניית קשרים חברתיים, טיפוח אמפתיה ותרגול הקשבה פעילה תורמים לרווחה רגשית וחברתית משופרת.
הכרת תודה ומעשי חסד
תרגול הכרת תודה ועיסוק במעשי חסד הם כלים רבי עוצמה לקידום רגשות חיוביים ולשיפור הרווחה הכללית. פסיכולוגיה חיובית מעודדת אנשים לטפח הכרת תודה על ידי ניהול יומני הכרת תודה והבעת הערכה לאחרים. מעשי חסד לא רק מועילים למקבלים אלא יש להם גם השפעות חיוביות על רווחתו של הנותן.
לדעת עוד על פסיכולוגיה חיובית:
אני, אתה וזה: מרטין בובר ומשמעות הקיום
הדרך שבה אנחנו מתייחסים לעולם היא הדרך שבה אנחנו ממשים את עצמנו
ההשפעה של תרומה וצדקה על פסיכולוגיה חיובית
כיצד נתינת צדקה ותרומה יכולות לשפר את העולם ואת עצמנו באותו זמן, איך הן קשורות לפסיכולוגיה חיובית ולאלטרואיזם אפקטיבי?
הורות חיובית: פסיכולוגיה חיובית וגידול ילדים
כיצד ניתן ליישם עקרונות של פסיכולוגיה חיובית בגידול ילדים והורות? על הכלים השונים שיהפכו אתכם ואת ילדיכם לחיוביים יותר
פסיכולוגיה חיובית וקארמה טובה
מה הקשר בין הרעיון העתיק של קארמה לבין התורה המודרנית של פסיכולוגיה חיובית? ואיך לדאוג לעצמנו זה בעצם לדאוג לכל העולם
כוחה של הכרת תודה בפסיכולוגיה חיובית
כיצד הכרת תודה יכולה לשפר את חיינו? היכולת לשים לב לדברים הטובים שיש לנו היא אחד ממרכיבי המפתח של פסיכולוגיה חיובית
סודות המוטיבציה: מה גורם לנו לעבוד (ומה לא)? – מחקר
מה גורם לנו ללכת לעבודה? שש סיבות טובות ורעות לקום בבוקר
הפסיכולוגיה של האושר: מהי פסיכולוגיה חיובית
איך חשיבה חיובית יכולה לשנות את המציאות שלנו לחיוב ואיך עובדת פסיכולוגיה חיובית
פסיכולוגיה חיובית: שלוש דרכים לאושר
שלוש, בעצם חמש, דרכים לאושר על פי גישת הפסיכולוגיה החיובית ושלוש שאלות שצריך לשאול על כל דבר שעושים בחיים
מהי חשיבה חיובית ואיך לפתח אותה
מהי חשיבה חיובית ואיך אפשר לפתח אותה? מבוא קצר לרעיונות שמאחורי גישת המחשבה החיובית וכמה תרגילים לפיתוח שלה
אמונה חיובית: הקשר בין תפילה ופסיכולוגיה חיובית
מה הקשר בין תפילה ובין פסיכולוגיה חיובית? מחקרים מדעיים מוצאים כי תרגול תפילה, לאו דווקא דתית, יכולה להשפיע לטובה על נפשנו.
האם חשיבה חיובית היא באמת חיובית?
מחשבה חיובית היא ללא ספק דבר חיובי, אך האם בכל זמן ובכל מחיר? ביקורת הפסיכולוגיה החיובית מציעה שאולי לא תמיד צריך להסתכל על הצד החיובי
מהי חשיבה דיאלקטית ואיך היא יכולה לשפר את חייך
איך ניתן להחזיק שני צדדים של בעיה? לפי הרעיון של חשיבה דיאלקטית זוהי למעשה הדרך הטובה ביותר לפתור אותה ולחיות טוב