סיכום: רקמת הדם – הרכב הדם ותפקודו

הרכב הדם –   מבנה ותפקיד

הדם הוא תמיסה, המורכבת בעיקר ממים. חלק הדם המכיל את המים, בהם מומסים חומרים שונים (לדוגמה: מרכיבי מזון ומלחים שונים)  נקרא: פלסמה. חלקו האחר של הדם מכיל תאי דם ובהם 3 סוגים:

  • תאי הדם האדומים מובילים את החמצן בדם – הם מכילים את החומר המוגלובין הקושר אליו את החמצן בריאות ומשחרר אותו בקרבת תאי הגוף. ההמוגלובין קושר גם חלק מהפחמן הדו-חמצני ומוביל אותו מהתאים לריאות. המבנה של תאי הדם מאפשר יעילות מקסימאלית בכושר נשיאת החמצן: הם חסרי גרעין, וצורתם השטוחה כשל דסקית מאפשרת לתאים רבים להצטופף בשטח קטן וכך להגביר את כמות החמצן המפעפע לתוכם והנישא על ידם. גמישותם של תאי הדם האדומים מאפשרת להם לעבור גם בנימים הדקיקים.
  • תאי הדם הלבנים הם בעלי תפקיד בהגנה על הגוף מפני גורמי מחלה- הם מסוגלים לשנות את צורתם ולצאת מכלי הדם על מנת ל"תקוף" ולנטרל  את גורמי המחלה. הם מתחלקים למספר סוגים. לדוגמא סוג אחד של תאי דם לבנים נקרא לימפוציטים מסוג B והוא משתתף בייצור נוגדנים.
  • טסיות הדם האחראיות על מנגנון קרישת הדם. הטסיות הן חלקי תא. כאשר כלי דם נפגע טסיות דם רבות זורמות לאזור הפגוע ויוצרות שם קריש – מעין פקק המורכב מסיבים של פיברין, טסיות דם ותאי דם אדומים.

ראו גם: הובלת חמצן בדם, קבוצות דם

מערכת ההובלה בגוף האדם – מושגים

מתוך: סיכומים בביולוגיה / גוף האדם / מערכת ההובלה

עוד דברים מעניינים: