רצח עם – מאפיינים והיסטוריה

רצח עם או ג'נוסייד (Genocide) הוא ביסודו מונח משפטי המתייחס להרג המוני של בני עם או קבוצה. ההגדרה של רצח עם, כפי שנקבעה על ידי עצרת האו"ם ב-1948 מגדירה רצח עם כהשמדה או ניסיון השמדה מכוון ושיטתי, חלקי או מלא, של קבוצה לאומית, אתנית, גזעית או דתית.

את המושג ג'נוסייד טבע יהודי אמריקאי בשם רפאל למקין והוא משמש עד היום בכדי לתאר מקרים בהם ישנו ניסיון מאורגן לבצע השמדה של קבוצת אנשים על רקע מאפיין מסוים המייחד אותם מקבוצות אחרות.

רצח עם הוא תופעה מודרנית המאפיינת את המאה העשרים (ומתרחשת גם היום במאה ה-21). סיבה אחת שניתן להציע להופעתו של רצח המוני מאורגן במאה ה-20 היא עליית הלאומיות שהולכת יד ביד עם עליית חשיבותה וכוחה של קבוצות אוכלוסייה. הסיבה שגוף מסוים יכול לראות בקבוצה לאומית או אתנית בתור אויב, ולפיכך לרצות להשמיד אותה, קשורה קשר הדוק לעלייה בחשיבותו וכוחו של העם וההמון במאתיים השנים האחרונות. באופן אבסורדי, דמוקרטיה יכולה להוות דווקא תמריץ לביצוע רצח עם, כפי שאכן אירע ברואנדה.

ישנה גישה המחלקת את התחום של רצח עם לכמה תחומי משנה הכוללים: רצח עם פוליטי המבקש להיפטר מקבוצה מסוימת שלה מכנה משותף פוליטי, רצח עם זר שהוא מקרה של קבוצה אחת המבקשת להכחיד קבוצה אחרת על רקע הבדלי גזע, אתניות, לאומיות או דת וכן רצח עם מקומי המתבצע בתוך קבוצה לאומית או אתנית.

מושגים המתקשרים למושג של רצח עם או ג'נוסייד הם אלו של טיהור אתני המבקש לנקות אזור גיאוגרפי מסוים מנוכחות של קבוצה מסוימת וכן אתנוסייד (או ג'נוסייד תרבותי\ רצח עם תרבותי) המכוון להרוס את זהותה וקיומה של קבוצה אתנית מבלי השמדה פיזית שלה ולכך אפשר גם לצרך את המונח פוליטיסייד, או רצח עם פוליטי.

המאה העשרים היא המאה הרצחנית ביותר בתולדות האנושות וניתן למנות בה בין 7 ל-10 מקרי רצח עם, תלוי בהגדרה, שגבו את חייהם של מאות מיליוני בני אדם חפים מפשע. רצח העם המוכר כמובן לעם היהודי הוא השואה, אך מה שרבים אינם יודעים הוא כי השואה היה כבר הניסיון השני של הגרמנים לבצע רצח עם, לאחר בתחילת המאה רצחו הגרמנים כ-70,000 מבני שבטי ההררו והנאמה באזור שבו שוכנת כיום נמיביה. רצח עם מפורסם נוסף שנותר על היום כנושא למחלוקת בינלאומית הוא רצח העם הארמני שבוצע על ידי טורקיה בזמן מלחמת העולם הראשונה וגבה את חייהם של ככמיליון וחצי ארמנים. סטלין הוא ככל הנראה רוצח העם הגדול ביותר בהיסטוריה עם מספר לא ברור שיכול להגיע עד ל-20 מיליון איש במסגרת "הטיהורים הגדולים" וכן ה-"הולודומור" בשנות השלושים שהיה רעב מכוון שיצר סטלין בקרב העם האוקראיני וגבה את חייהם של כ-6-7 מיליון איש. בשנות ה-70 רצחו אנשי הקמר רוז' כשני מיליון איש שהיוו שליש מאוכלוסיית קמבודיה. עוד ניתן למנות את פעולותיה של פורטוגל כנגד מושבותיה באפריקה ובייחוד מוזמביק של נהרגו בין חצי מיליון למיליון איש. הפלישה האינדונזית למזרח טימור אף היא גבתה מספר לא ידוע אך ככל הנראה גבוה של קורבנות אזרחיים ובעשורים האחרונים אנו יודעים על רצח העם ברואנדה שגבה את חייהם של כמיליון בני אדם וכן את רצח העם בדארפור שנמשך גם היום.

כאמור לעיל, רצח עם או ג'נוסייד הוא תופעה מודרנית שנמשכת עד היום. אסור לנו לחשוב ולו לרגע כי העולם הנאור מחוסן מפני הישנות של מקרים כאלו, שכן זוהי ה"נאורות" של העולם במאה ה-20 שהביאה עימה כמות דמים ורצח שלא נראתה קודם לכן בהיסטוריה.

מדוע בכה יעקב כשנשק לרחל?

וישק יעקב לרחל וישא את־קלו ויבך: מדוע בוכה יעקב כאשר הוא נושק לרחל? איך זה קשור לכל אירועי הנשיקה והבכי האחרים שלו והאם הבאר היא בעצם לב?

עוד דברים מעניינים: