סיכום: האינטרסים של בריטניה במתן הצהרת בלפור

האינטרסים של בריטניה במתן הצהרת בלפור

אחד הגורמים החשובים ביותר העומדים ברקע להצהרת בלפור הוא מלחמת העולם הראשונה.

1. בריטניה רצתה להשתלט על ארץ ישראל עם תום המלחמה והניחה שהציונים יהיו בעלי ברית נאמנים בגלל תלותם בבריטניה. בריטניה רצתה להרחיב את שלטונה במזה"ת למען ביטחון תעלת סואץ. היא ראתה בישראל כמקום מושלם להקמת בסיס לצי ולצבא שיאבטח את תעלת סואץ, אך ידעה שהמדינות שנלחמות לצידה במלחמה לא יסכימו לכיבוש ארץ ישראל ולכן ניסתה להשיג את שליטתה על הארץ בדרכים אחרות.

2. בריטניה לא הייתה מרוצה מהסכם סייקס-פיקו (1916)- זהו הסכם חשאי שנחתם בין צרפת לבריטניה שבו הן מחלקות ביניהן את שטחי האימפריה העותומאנית. תמיכה בהקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל אפשרה לבריטניה להתנתק מהסכם זה ולהמשיך לשלוט על ארץ ישראל.

3. בריטניה רצתה שרוסיה לא תפרוש מהמלחמה- במהלך 1917 החלה מהפכה קומוניסטית ברוסיה והיא רצתה לפרוש מהמלחמה. במתן ההצהרה בריטניה קיוותה שרוסיה תישאר במלחמה משום שרוב מחוללי המהפכה היו יהודים.

4. בריטניה רצתה לצרף את ארה"ב למלחמה- בריטניה פנתה בהצהרה זו ליהודי העולם כולו וכיוונה בעיקר ליהודי ארה"ב. היא האמינה כי יש להם השפעה רבה על הקהל בארה"ב וכך ארה"ב תצטרף למלחמה.

מתוך: סיכומים לבגרות בהיסטוריה / הלאומיות בישראל ובעמים / התנועה הציונית בזמן מלחמת העולם הראשונה

אפקט ה"איכסה!" ושיפוט מוסרי

האם תחושת "איכסה!" היא קריטריון טוב לביסוס בחירות ושיפוטים מוסריים? הפילוסוף ג'וליאן סבולסקו אודות חשיבותן ומגבולתן של תחושות בטן

קוסמופוליטיות ואחריות גלובלית

מהי קוסמופוליטיות? מאמר זה חוקר את חזונו של אפיה לחיבור בין זהות מקומית לשייכות עולמית, וכיצד ניתן לגשר על פערים בתרבויות בעידן הגלובליזציה.

עוד דברים מעניינים: