מבוא להיסטוריה עולמית: המהפכה המדעית

מבוא להיסטוריה עולמית: המהפכה המדעית

מבוא להיסטוריה עולמית – סיכומים

  • 3 מהפכות באנושות: המהפכה הלשונית, המהפכה החקלאית, המהפכה המדעית.
  • מה קורה ב-500 השנים האחרונות:
  • גידול אדיר בכח של המין האנושי: לאורך כל ההיסטוריה של גידול מסוים בכח של האנושות. השינוי ב-500 השנים האחרונות הוא בסדר הגודל (אדם שנרדם בשנת 0 לספירה ומתעורר אחרי 500 שנה היה מתפלא אבל לא יותר מדי, אדם שנרדם בשנת 1500 וקם ב-2000 היה בטוח שהוא בגן עדן):

–          כסף: כל הכסף והייצור בעולם ב-1500 (250 מיליארד) היו פחות מבנק אחד. היום 60 טריליון דולר.

–          כל הספרים של כל הספריות ב-1500 אפשר להכניס למחשב אחד.

–          את כל התושבים בעולם ב-1500 (חצי מיליארד) אפשר להכניס לטוקיו. היום 7 מיליארד.

–          צריכת אנרגיה: ב-1500 18PJ. היום 536,000PJ.

–          תוחלת חיים מ25-40 לסביבות 65-80.

–          ידע על העולם מחוץ לכדור הארץ: ב-1500 היה הירח (ואולי השמש) היו כגוף הכי רחוק. במאה ה-17 הוסברו תנועות הכוכבים ע"י ניוטון, בפעם ראשונה ראו והגיעו אנשים. זבובי פירות היו הראשונים אחרי 4 מיליארד שנה (שיש אורגניזם בכדור הארץ) שיצאו ב 1947 מכדור הארץ (ואז חזרו). שנתיים אחרי, אלברט 2 (קוף) שנסע לחלל וחזר. ב-1959 יצא הרוסי הראשון מכדור הארץ. שנה אחרי בני אדם נוחתים על הירח.

–          ידע על מיקרו-אורגניזם: עד 1500 בני האדם לא ידעו על 99% מהאורגניזם (המיקרו-אורגניזם). ב…הולנדי רואה פעם ראשונה מיקרו אורגניזם בטיפת מיים.  היום בני האדם התגברו על המחלות שהם עושים ויודעים לנצל אותם.

–          המפנה החשוב ביותר – פצצת האטום – היכולת לסיים את ההיסטוריה האנושית: 16 ביולי 1945 בשעה 5:29 דק'. האמריקאים מנסים באלאמוגורדו את פצצת האטום הראשונה. (ניסוי כלים לפני הירושימה).

–          בני האדם מסוגלים לשנות את האבולוציה האורגנית: כל היצורים עד 1500 היו חיים תחת החוקיות של האבולוציה האורגנית (שכפול חומר גנטי מאורגניזם קודם, הבדל בין דורות נובע: א. מוטציה (שינוי גנטי). ב. שילוב חדש ממקורות חדשים (אמא ואבא עם גנים שונים). היום מדענים מצליחים להנדס אורגניזם חדשים שלא קשורים לחוקי האבולוציה –  כוונים:

  1. הנדסה גנטית.
  2. סייבורגים – יצורים חיים חצי אורגניים חצי לא אורגניים.
  3. יצורים לא אורגניים – מחשבים חיים.

–          לדוג' ביו-ארט: קאץ' עושה מייצג אומנותי של ארנבת זרחנית ירוקה (גן של מדוזה זרחנית עם גנים של ארנבת). (עד היום כבר עשו את זה לקופים, אין שום מניעה לעשות את זה לבני אדם). => חריגה מוחלטת מהחוקיות האבולוציונית.

–          אם בזה זה יסתיים, אז המהפכה המדעית תתגלה לא כאירוע היסטורי, אלא כאירוע פוסט-היסטורי -> קנה המידה צריך להיות מליארדי חיים שנים: יצירת הDNA => 4 מיליאד שנה => המהפכה המדעית => יצירת חיים בדרך אחרת.

–          אם כך הדבר: איך ההומו ספיינס רכש את הדרך לשנות את חוקי האבולוציה (זהו השאלה הכי חשובה בראייה היסטורית.).

  • הסימביוזה של המדע עם הדת: כל מחקר חייב לקבל מימון. המימון ניתן על פי תשובה לשאלה של תכלית –שאלות שרק הדת והאידיאיולוגיות יכולים לענות עליהם.
  • הדיסאוננס הקוגניטיבי: יש התנגשות חמורה בין שני אמונות סותרות של אדם. אך האדם ממשיך להחזיק בשניהם.

–          לדוג' הסימביוזה של הנצרות עם המדע במאה ה-16-17 – אייזיק ניוטון וכו' שהיו נוצרים הדוקים ופעלו לפיתוח המדע. (כנגד הדימוי של הנצרות נגד המדע במאה ה-16-17)

  • דעה שגויה: המהפכה המדעית היא השורש של כל מה שקרה ב-500 השנה האחרונות (עליית האימפריאליזם, מדינות הלאום, הקפיטליזם וכד').
  • סדרה של מהפכות שלא אחת גוררת את השנייה, אלא שהם הולכים אחת ליד השנייה. זה לא שהכל נובע מתוך המהפכה המדעית. המהפכה המדעית היא מהפכה בקנה מידה גדול הרבה יותר.
  • במונחים של 1700 הקפיטליזם והאימפריאליזם היו חשובות הרבה יותר לאדם הממוצע, אבל מעיניים של היום ולטווח ארוך המהפכה המדעית היא קריטית הרבה יותר.

מבוא להיסטוריה עולמית: המהפכה המדעית

רוע וגאולה במחשבה של מרטין בובר

הפילוסופיה של מרטין בובר מספקת נקודת מבט עמוקה וייחודית על טבעו וגאולתו של הרוע. בעוד שחלק ניכר מעבודתו ידוע בהתמקדות בדיאלוג, קהילה ומערכות יחסים, הרהוריו על הרוע, תפקידו בחיי האדם וכיצד ניתן לשנותו הם היבטים משמעותיים מאוד במחשבתו.

בובר ניגש לנושא הרוע לא ככוח מוחלט או בלתי ניתן לפדיון אלא כמשהו שניתן לטפל בו, להבין אותו ובסופו של דבר לגאול באמצעות דיאלוג ופעולה אנושית. בעבורו הרוע אינו כוח נפרד ועצמאי המתקיים בניגוד לטוב. במקום זאת, זהו עיוות או שיבוש של ההרמוניה הטבעית בין יחידים ויחסיהם – גם זה עם זה וגם עם האלוהי. לדעתו, הרוע מתבטא כאשר מערכת היחסים אני-אתה – האידיאל של כבוד הדדי, פתיחות ומפגש – מתפרקת, מפנה את מקומו ליחסי אני-זה, שבה אנשים ודברים עוברים אובייקטיביות, משתמשים בהם ומצטמצמים לכלים. החפצה זו מטפחת הפרדה וניכור, שניהם מרכזיים בהבנתו של בובר את הרוע.

הרוע, לדעתו של בובר, הוא בעיקרו יחסי. הוא משגשג במצבים שבהם מפגשים אמיתיים מוחלפים בעסקאות, שבהם אנשים מאבדים את היכולת לראות זה את זה כיצורים מלאים ובמקום זאת רואים בהם אמצעי להשגת מטרה. התמוטטות זו במערכות היחסים לא רק פוגעת ביחידים, אלא משחיתה את המרקם של הקהילות והחברה. ככל שאנו מחפצים אחרים, כך אנו מנתקים את הקשרים הקושרים אותנו יחד בדרכים משמעותיות.

הליקוי של אלוהים
אחת התרומות המשמעותיות ביותר של בובר לדיון על הרוע היא תפיסתו של "ליקוי האל". רעיון זה מתייחס לתקופות בהיסטוריה האנושית, או בחיי הפרט, שבהן נוכחותו של אלוהים נראית מרוחקת או מעורפלת, והקשר האלוהי בין אנשים לאלוהים מנותק. לפי בובר, הרוע משגשג ברגעים אלו של ליקוי אלוהי. כאשר אנשים מאבדים את הקשר שלהם עם אתה האלוהי – כאשר תחושת האימננטיות והנוכחות של אלוהים מוסתרת – סביר יותר שהם יפלו לדפוסים של חפצה, מניפולציה ופגיעה.

עם זאת, ליקוי האל אינו קבוע. בובר מאמין שזה חלק ממחזור גדול יותר של חיים רוחניים, שבו נוכחות אלוהים עשויה לדעוך אך ניתן לגלות אותה מחדש באמצעות מאמצים לשיקום מערכות יחסים – בין בני אדם ועם האלוהי. הרוע, במובן זה, אינו נובע מאיזו חושך מובנה בעולם אלא מכשל של מערכת יחסים ודיאלוג, את שניהם ניתן לשחזר.

גאולה באמצעות דיאלוג
הפתרון של בובר לרוע קשור עמוקות לפילוסופיית הדיאלוג שלו. הוא לא מציע שהרוע הוא משהו שאפשר להתגבר עליו בכוח או להכחיד אותו באמצעות עונש. במקום זאת, הוא מציע שניתן לגאול את הרוע – להפוך לטוב – באמצעות מפגשים אנושיים אמיתיים. על ידי ביסוס מחדש של מערכת היחסים אני-אתה, יחידים יכולים לרפא את השבירה המולידה את הרוע. תהליך הגאולה הזה אינו מופשט אלא מעשי ביותר: הוא כרוך בפתיחות, אמפתיה ונכונות לעסוק באחרים כיצורים מלאים, ולא כאובייקטים.

בהגות החסידית, שהשפיעה עמוקות על בובר, ישנה אמונה שגם הרוע מכיל ניצוצות של פוטנציאל אלוהי שניתן לשחרר ולהפוך. בובר מרחיב את הרעיון הזה בכך שהוא מציע שליחסים אנושיים, כשהם אמיתיים ומושרשים במפגש אני-אתה, יש את הכוח להפוך חוויות שליליות לחיוביות. פעולת המפגש עם אדם אחר בצורה מלאה וכנה היא גואלת כי היא משחזרת את הקשר שהרע ניתק.

רוע וחירות
בובר גם חוקר את הקשר בין הרוע לחירות האדם. הוא טוען שהאפשרות של רוע נובעת מאותו חופש המאפשר אהבה, יצירתיות ומערכות יחסים אותנטיות. בני אדם חופשיים לבחור בין להתייחס לאחרים כאל חפצים או כאל אתה. חופש זה אומר שהרוע הוא תמיד תוצאה פוטנציאלית של פעולה אנושית, אבל זה גם אומר שהגאולה תמיד אפשרית. אותו חופש שמוביל לניכור ולפגיעה יכול להיות מופנה לכיוון שיקום ודיאלוג.

בנוסף למאמצים הפרטניים, בובר מדגיש את תפקידה של הקהילה בגאולת הרוע. קהילה המבוססת על דיאלוג, שבה חברים מזהים זה את זה בתור אתה, יוצרת סביבה שבה הרוע נוטה פחות לשגשג. בקהילה כזו, אנשים טוענים זה לזה על שמירת מערכות יחסים אמיתיות, וישנו מאמץ קולקטיבי לגאול את ההשפעות המזיקות של הרוע באמצעות אחריות משותפת וטיפול.

לבסוף, בעבור בובר הרוע אינו כוח בלתי ניתן לשינוי אלא עיוות יחסי שניתן לגאול באמצעות דיאלוג אמיתי ופעולה אנושית. גישתו לרוע מדגישה את כוחן של מערכות יחסים, את חשיבות החופש האנושי ואת הפוטנציאל לטרנספורמציה באמצעות קהילה. על ידי שחזור מערכת היחסים אני-אתה ושיקום הקשר עם האלוהי, הפרטים והחברות יכולים להתגבר על הפרידה והניכור שמובילים לרוע. באמצעות תהליך זה, בובר מציע חזון מלא תקווה שבו ניתן לשנות את הרוע, ולרפא את השבר של העולם.

ללמוד טוב יותר:

לקבל השראה:

להפעיל את הראש:

להשתפר:

הכסף או החיים: כמה זה "מספיק"?

כמה כסף זה מספיק בכדי לחיות חיים מאושרים? אם התשובה היא "עוד" אז אין לכם סיכוי, אבל מבט אחר על העבודה והקניות יכול לשנות את זה.