פוליטיקה השוואתית: גלובליזציה והמדינה

גלובליזציה והמדינה

פוליטיקה השוואתית  -סיכומים

גלובליזציה מתאר התפתחויות בתחומים שונים היוצרים קשר חזק יותר בין גורמים שונים ובין מדינות עד כדי ערעור של המסגרת המדינתית ככזו שמגדירה גבולות של מערכת כלכלית, פוליטיות וחברתית נפרדות. גלובליזציה נמצאת מעבר למדינות, אך זה לא יחב"ל. מדברים על משהו שהוא מעבר להישג ידם של כל המדינות, בתחום הכלכלי ובתחום התרבותי.

ניתן למדוד גלובליזציה ע"י ייבוא וייצוא וחשיבותן במדינה. ככל שהם מהווים חלק מרכזי מהמדינה יש יותר חשיבות לגלובליזציה במדינה. גם ההתחברות לאינטרנט זה אופן מדידה, ככל שיש יותר אנשים מחוברים זה יוצר רשת גלובאלית. ייבוא מוצרי תרבות גם משפיע על כך.

יש כתב עת הנקרא Foreign Policy שהשווה את מידת גלובליזציה ב-50 מדינות, למשל הוא בדק התנהגות אישית של בני אדם, כמו נסיעות לחו"ל, כמות שיחות טלפון בינ"ל, העברות כספים של פרטים, שרתי אינטרנט, כמויות של סחר בינ"ל, הבדלי מחירים בין מדינות, השקעות הון.

את המדינה אנו תופסים כמערכת פוליטית פתוחה וגם כמושג שיש לו הכרה מבחינה חיצונית, כלפי פנים וחוץ. רוב מדינות העולם הן מדינות די חלשות שמאז ומעולם היו פגיעות להשפעות חזקות של מדינות. יש מדינות חזקות שהן אוטונומיות, כמו ארה"ב שהיא יותר משפיעה ממושפעת. זה שלמדינות יש ריבונות חלקית זה בשל השפעות. הרעיון של גלובליזציה היא שיש מערכת עולמית מעל המדינות שאין לה מנהל אבל שיוצרת מערכת של דרישות מסוימות מעבר למדינה ספיציפית.

כאמור, הגלובליזציה מתארת התפתחויות בתחומים שונים, שיוצרים קשר ותלות חזקים יותר בין מדינות, עד כדי ערעור של המסגרת המדינתית, ככזו שמגדירה גבולות של מערכות כלכליות, פוליטיות וחברתיות נפרדות.

הכוונה היא מעבר ליחסים בין לאומיים – הכוונה היא לדבר שנמצא מעבר למדינות ß דבר שהוא מעבר להישג ידן של המדינות בתחומים הכלכליים והתרבותיים.

דרכי מדידה: מידת הייבוא והיצוא במדינה (מראה על ההשפעות של המערכת הכלכלית העולמית), השקעות הון, תלות בסיוע חוץ, ארגונים בין-לאומיים הפעילים במדינה,  ייבוא של מוצרי תרבות.

גלובליזציה – מערכת פוליטית פתוחה… מושג שתקף הן כלפי פנים והן כלפי חוץ. רוב מדינות העולם הן מדינות יחסית חלשות, אשר מאז ומעולם פגיעות להשפעות של מדינות אחרות. כמו כן, ישנן מדינות שהן אוטונומיות באופן יחסי. ארה"ב למשל, משפיעה מאוד על מדינות אחרות ומושפעת מעט ממדינות אחרות.

    נקודה לגבי הגלובליזציה – הרעיון הוא לא שמדינה X  יכולה להשפיע על מדינה Y – הרעיון הוא שיש מערכת עולמית מעל למדינות, אשר יוצרת מערכת של ציוויים והגיונות ודרישות מסוימות, מעבר למדינה ספציפית. אין מנהל על למערכת הגלובלית – המערכת משופעת משחקנים חזקים שונים, אבל אין גורם דומיננטי אבסולוטי.

    המערכת יוצרת תמריצים להתנהגויות מסוימות – היא מתגמלת מערכת מסוימות ומענישה אחרות. לדוגמא, היא יוצרת תמריצים להתנהגויות כלכליות מסוימות.

רוע וגאולה במחשבה של מרטין בובר

הפילוסופיה של מרטין בובר מספקת נקודת מבט עמוקה וייחודית על טבעו וגאולתו של הרוע. בעוד שחלק ניכר מעבודתו ידוע בהתמקדות בדיאלוג, קהילה ומערכות יחסים, הרהוריו על הרוע, תפקידו בחיי האדם וכיצד ניתן לשנותו הם היבטים משמעותיים מאוד במחשבתו.

בובר ניגש לנושא הרוע לא ככוח מוחלט או בלתי ניתן לפדיון אלא כמשהו שניתן לטפל בו, להבין אותו ובסופו של דבר לגאול באמצעות דיאלוג ופעולה אנושית. בעבורו הרוע אינו כוח נפרד ועצמאי המתקיים בניגוד לטוב. במקום זאת, זהו עיוות או שיבוש של ההרמוניה הטבעית בין יחידים ויחסיהם – גם זה עם זה וגם עם האלוהי. לדעתו, הרוע מתבטא כאשר מערכת היחסים אני-אתה – האידיאל של כבוד הדדי, פתיחות ומפגש – מתפרקת, מפנה את מקומו ליחסי אני-זה, שבה אנשים ודברים עוברים אובייקטיביות, משתמשים בהם ומצטמצמים לכלים. החפצה זו מטפחת הפרדה וניכור, שניהם מרכזיים בהבנתו של בובר את הרוע.

הרוע, לדעתו של בובר, הוא בעיקרו יחסי. הוא משגשג במצבים שבהם מפגשים אמיתיים מוחלפים בעסקאות, שבהם אנשים מאבדים את היכולת לראות זה את זה כיצורים מלאים ובמקום זאת רואים בהם אמצעי להשגת מטרה. התמוטטות זו במערכות היחסים לא רק פוגעת ביחידים, אלא משחיתה את המרקם של הקהילות והחברה. ככל שאנו מחפצים אחרים, כך אנו מנתקים את הקשרים הקושרים אותנו יחד בדרכים משמעותיות.

הליקוי של אלוהים
אחת התרומות המשמעותיות ביותר של בובר לדיון על הרוע היא תפיסתו של "ליקוי האל". רעיון זה מתייחס לתקופות בהיסטוריה האנושית, או בחיי הפרט, שבהן נוכחותו של אלוהים נראית מרוחקת או מעורפלת, והקשר האלוהי בין אנשים לאלוהים מנותק. לפי בובר, הרוע משגשג ברגעים אלו של ליקוי אלוהי. כאשר אנשים מאבדים את הקשר שלהם עם אתה האלוהי – כאשר תחושת האימננטיות והנוכחות של אלוהים מוסתרת – סביר יותר שהם יפלו לדפוסים של חפצה, מניפולציה ופגיעה.

עם זאת, ליקוי האל אינו קבוע. בובר מאמין שזה חלק ממחזור גדול יותר של חיים רוחניים, שבו נוכחות אלוהים עשויה לדעוך אך ניתן לגלות אותה מחדש באמצעות מאמצים לשיקום מערכות יחסים – בין בני אדם ועם האלוהי. הרוע, במובן זה, אינו נובע מאיזו חושך מובנה בעולם אלא מכשל של מערכת יחסים ודיאלוג, את שניהם ניתן לשחזר.

גאולה באמצעות דיאלוג
הפתרון של בובר לרוע קשור עמוקות לפילוסופיית הדיאלוג שלו. הוא לא מציע שהרוע הוא משהו שאפשר להתגבר עליו בכוח או להכחיד אותו באמצעות עונש. במקום זאת, הוא מציע שניתן לגאול את הרוע – להפוך לטוב – באמצעות מפגשים אנושיים אמיתיים. על ידי ביסוס מחדש של מערכת היחסים אני-אתה, יחידים יכולים לרפא את השבירה המולידה את הרוע. תהליך הגאולה הזה אינו מופשט אלא מעשי ביותר: הוא כרוך בפתיחות, אמפתיה ונכונות לעסוק באחרים כיצורים מלאים, ולא כאובייקטים.

בהגות החסידית, שהשפיעה עמוקות על בובר, ישנה אמונה שגם הרוע מכיל ניצוצות של פוטנציאל אלוהי שניתן לשחרר ולהפוך. בובר מרחיב את הרעיון הזה בכך שהוא מציע שליחסים אנושיים, כשהם אמיתיים ומושרשים במפגש אני-אתה, יש את הכוח להפוך חוויות שליליות לחיוביות. פעולת המפגש עם אדם אחר בצורה מלאה וכנה היא גואלת כי היא משחזרת את הקשר שהרע ניתק.

רוע וחירות
בובר גם חוקר את הקשר בין הרוע לחירות האדם. הוא טוען שהאפשרות של רוע נובעת מאותו חופש המאפשר אהבה, יצירתיות ומערכות יחסים אותנטיות. בני אדם חופשיים לבחור בין להתייחס לאחרים כאל חפצים או כאל אתה. חופש זה אומר שהרוע הוא תמיד תוצאה פוטנציאלית של פעולה אנושית, אבל זה גם אומר שהגאולה תמיד אפשרית. אותו חופש שמוביל לניכור ולפגיעה יכול להיות מופנה לכיוון שיקום ודיאלוג.

בנוסף למאמצים הפרטניים, בובר מדגיש את תפקידה של הקהילה בגאולת הרוע. קהילה המבוססת על דיאלוג, שבה חברים מזהים זה את זה בתור אתה, יוצרת סביבה שבה הרוע נוטה פחות לשגשג. בקהילה כזו, אנשים טוענים זה לזה על שמירת מערכות יחסים אמיתיות, וישנו מאמץ קולקטיבי לגאול את ההשפעות המזיקות של הרוע באמצעות אחריות משותפת וטיפול.

לבסוף, בעבור בובר הרוע אינו כוח בלתי ניתן לשינוי אלא עיוות יחסי שניתן לגאול באמצעות דיאלוג אמיתי ופעולה אנושית. גישתו לרוע מדגישה את כוחן של מערכות יחסים, את חשיבות החופש האנושי ואת הפוטנציאל לטרנספורמציה באמצעות קהילה. על ידי שחזור מערכת היחסים אני-אתה ושיקום הקשר עם האלוהי, הפרטים והחברות יכולים להתגבר על הפרידה והניכור שמובילים לרוע. באמצעות תהליך זה, בובר מציע חזון מלא תקווה שבו ניתן לשנות את הרוע, ולרפא את השבר של העולם.

ללמוד טוב יותר:

לקבל השראה:

להפעיל את הראש:

להשתפר: