בחירות הן אבן היסוד של חברות דמוקרטיות, והן מאפשרות לאזרחים לבחור את נציגיהם ולהביע את העדפותיהם בנושאים שונים. עם זאת, שיטת הבחירות שבה נבחרים הנציגים ואופן ספירת הקולות יכולים להשתנות מאוד ממדינה אחת לאחרת. מאמר זה מספק סקירה של כמה משיטות הבחירות הנפוצות ביותר בשימוש ברחבי העולם.
1. המנצח לוקח הכל
המכונה גם "רוב פשוט", שיטה זו משמשת במדינות כמו בריטניה, קנדה והודו. המצביעים הצביעו על מועמד אחד, והמועמד עם הכי הרבה קולות במחוז בחירה זוכה. זוהי אמנם שיטה של רוב פשוט, אך אם היא מיושמת לבחירת נציגי מחוזות בחירה התוצאה יכולה להיות מפלגה הזוכה ברוב המושבים בפרלמנט אך ללא קולם של רוב הבוחרים.
2. ייצוג ייחסי או פרופורציונלי
שיטת בחירות זו נמצאת בשימוש במדינות כמו גרמניה ודרום אפריקה. בחירות בייצוג יחסי שואפת להקצות מושבים ביחס למספר הקולות שכל מפלגה מקבלת. ישנן צורות שונות של שיטה זו, ובהן:
ייצוג יחסי רשימתי: המפלגות מציגות רשימות מועמדים, והמושבים מוקצים לפי שיעור הקולות שהם מקבלים.
קול בודד ניתן להעברה: בשימוש באירלנד ובמלטה, הבוחרים מדרגים את המועמדים לפי סדר העדפה. אם מועמד מגיע לסף מסוים, הוא נבחר, ועודפי קולות מחולקים מחדש.
3. שיטת בחירות משולבת
מערכת היברידית המשמשת במדינות כמו ניו זילנד וגרמניה. שיטה זו משלבת מרכיבים של "המנצח לוקח הכל" ושל ייצוג יחסי. שיטתה בחירות זו מבטיחה ייצוג מקומי תוך שיקוף של העדפת המפלגה הכוללת של ציבור הבוחרים.
4. מערכת דו-סיבובית
שיטת הבחירות המשמשת בצרפת ובברזיל לבחירות לנשיאות (וכן ברשויות מקומיות בישראל). בשיטה זו אם אף מועמד לא מקבל רוב מוחלט בסיבוב הראשון, יתקיים סיבוב שני בין שני המועמדים המובילים.
5. הצבעה מדורגת
שיטת בחירות זו משמשת בבחירות לבית הנבחרים של אוסטרליה. הבוחרים מדרגים את המועמדים לפי סדר העדפה. אם אף מועמד לא מקבל רוב של קולות העדפה ראשונה, המועמד עם הכי פחות קולות מבוטל, והקולות שלו מחולקים מחדש בהתאם להעדפות הבאות. תהליך זה נמשך עד שמועמד משיג רוב.
6. הצבעת בלוק
שיטה שנמצאת בשימוש במדינות בעלות מחוזות בחירה מרובי חברים. לבוחרים באזור מסוים יש ייצוג יחסי לגודלם בפרלמנט, והמועמדים מכל אזור בעלי מספר הקולות הגבוה ביותר זוכים במושבים. שיטה זו משמשת בארצות כמו סינגפור ולבנון. בגירסה אחרת של שיטת בחירות זו המועמדים מצביעים למפלגה ולא למועמד בודד, וחלוקת המושבים נעשית באופן יחסי לכוחן של המפלגות
לסיכום, שיטות הבחירה יכולה להשפיע באופן משמעותי על התוצאות הפוליטיות ועל אופי הייצוג. אף ששום מערכת אינה מושלמת, כל אחת מהן מציעה גישה ייחודית לתרגום רצון העם לכוח פוליטי. ככל שהחברות מתפתחות, כך גם מערכות הבחירות שלהן, המשקפות ערכים וסדרי עדיפויות משתנים.
ראו גם: בחירות דמוקרטיות
חזרה אל: סיכומים לבגרות באזרחות