תקשורת כתרבות: קריאה פעילה, רב-תרבותיות ואימוץ השיח ההגמוני

בשיעורים הקודמים דיברנו על מגוון הפרשנויות שטקסטים מאפשרים, על היבטים שונים, דיברנו על  אפשרות הקהלים להתייחס באופן חתרני ושונה מהמקובל לטקסט בשונה ממה שהטקסט עצמו מציע.  היום חוזרים שוב למסגרת, למבנה הכוח, להגמוניה, לתובנות יותר ריאליות. נדון בעיקר ביחסים בין רוב למיעוט במבנה הכוח, איך מיוצג הרוב ואיך מיוצג המיעוט ונבדוק מה מקום התקשורת בנושא.

הבניה חברתית של המציאות

עמית קמה מנסה להגדיר את חלוקת הכוח בחברה. הוא טוען שהחזקים הם אלה ששולטים במאגרים חיוניים, כלכליים, פוליטיים, תרבותיים. הם בדרך כלל גברים ממעמד בינוני ומעלה, הטרוסקסואלים ובהירי עור. למולם מצויות קבוצות חברתיות שונות שאינן תואמות את הגדרה הזו בעמדות שונות חסרות כוח. הטענה היא שמי שאינו עומד בהגדרה של בעלי הכוח הוא למעשה חסר כוח, אך עדיין יש לעשות אבחנה.  מדברים על נשים, שחורים, חרדים, ערבים, הומוסקסואלים וכל סוג של מיעוט שאינו תואם את ההגדרה הראשונית, ונמצאים בשיח מול בעלי הכוח. דהיינו, באופן מתמיד יש יחסים בין בעלי הכוח לבין הקבוצות  האחרות המתמודדות על ייצוג כלשהו במבנה החברתי.

יש הבנייה חברתית של המציאות (ראה: תיאוריית הבניית המציאות ו-תיאוריית הבניית המציאות המאוחרת) כשהתקשורת היא חלק מרכזי מההבניה הזו, שמייצגת את הקבוצות השונות, את היחסים ביניהן ובדרך כלל מעבירה אידיאולוגיה המשרתת את בעלי הכוח. כלומר, יש נסיון לגייס את הקבוצות החלשות יותר, לשכנע אותן לתפוס את עצמן ואת בעלי הכוח באופן שמשרת את מי ששולט כדי שיוכל להמשיך ולשלוט. יש כאן נסיון להשליט יחסים מובנים של מציאות המשרתת את בעלי הכוח ומקבלת הסכמה על ידי קבוצות אחרות.

דוגמא: נשים ששאיפתן להיות דוגמניות או שמנסות לעמוד בקריטריונים חברתיים של אידיאל היופי, הרזון, בעצם מקבלות על עצמן את התפיסה הגברית השולטת, לגבי הדימוי הנשי, מקום האישה. יש הכפפה, הקבוצות החלשות מקבלות על עצמן את התפיסה שמתייחסים אליהם ברוב. לפעמים הם מתייחסים לעצמם כפחות טובים או מקבלים את המקום  שהרוב מקצה להם, התפיסה המקובלת בחברה ולא מנסים לערער עליה. דוגמא לכך היא המחקר שנעשה על ילדים שחורים שנשאלו מהו הדבר אליו הם שואפים כשיהיו גדולים ותשובתם היתה שרצונם להיות לבנים.  כלומר, זו דוגמא לקבוצת המיעוט התופסת את עצמה בצורה פחות טובה מנקודת מבט של  הקבוצה השולטת ולא מהמקום שלה, מהאינטרס שלה, כדי להיות בצורה כלשהי ממבנה הכוח.

אם ניקח את המשגים של ג'ראטי, אזי דימוי של נשים (לא עבור נשים), הוא הדימוי המקבל על עצמו את התפיסה הגברית המקובלת של בעלי הכוח, לגבי איך נשים צריכות להראות, החשיבות של המראה החיצוני, כמו כל התוכניות והסדרות המטפלות בנושא, כמו הדוגמניות, הברבור וכד', אולם גם ייצוגים אחרים, משתפים פעולה עם נקודת המבט הגברית והשלטת.

בתקשורת יש שני אופני ייצוג של קבוצות מיעוט (ושתיהן בדרך כלל מקפחות):

  1. הכחדה סמלית – היעדרות של חברים בקבוצות חברתיות מסוימות, מהעולם הסמלי של המדיה או מז'אנרים מסוימים שלו. יש הכחדה, חוסר ניראות סמלית, כי הקבוצה עצמה קיימת אולם אין לה ייצוג במדיה בכלל או בז'אנרים ספציפיים שלו. לדוגמא: הומואים ולסביות – תקופה מאוד ארוכה הם סבלו מהכחדה סמלית. לא היה דבר כזה, אף אחד לא דיבר על זה, לא היה ייצוג של זה, ולא בגלל שלא היו הומואים ולסביות בחברה. באופן סמלי, בתקשורת, הם פשוט לא נראו ולא היה להם שום ייצוג. ניתן לומר זאת גם לגבי חרדים שכמעט ואין להם ייצוג בתקשורת. ניתן גם לדבר על ז'אנרים  ספציפיים כמו למשל שלאורך שנים נשים לא היו קיימות ולא הציגו ז'אנרים חדשותיים קשים. כלומר, מתוך אותה הבניה חברתית, אישה נתפסה כדמות שלא יכולה לייצג חדשות קשות. האישה היא אמוציונאלית, רכה ולא מסוגלת להתמודד עם טקסטים קשים. נשים, אם הן היו בחדשות, אזי או שהן היו מקריינות או שעסקו בנושאי רווחה, תרבות, חברה. כיום יש למשל את רינה מצליח או כרמלה מנשה, המסקרות נושאים ומקרים קשים. לקבוצות מיעוט שונות אין ייצוג והן מוכחדות במיין סטרים, בתקשורת הפופולארית ופשוט לא נראים. קבוצת המיעוט מקופחת בכך שאין לה ייצוג. כמו הזמר המזרחי בעבר, שהיה מאוד מאופיין במקומות ספציפיים אך לא היה לו ייצוג בכל רשתות הרדיו. (מידע נוסף על הכחדה סמלית)
  2. סטריאוטיפיות – סטריאוטיפ זה ארגון של נתונים באופן שהופך למנגנון המסייע לאנשים לפרש את המציאות בה הם חיים ולטעת בה משמעות. לעניינינו, סטריאוטיפים של קבוצות מיעוט הם בדר"כ חד ממדיים ומובנים בתבניות קבועות ומקפחות. לקבוצה יש מאפיינים החוזרים על עצמם בייצוג, יש ייצוג אך יש הכוונה לתבניות מסוימות עם הטיות והתייחסויות שליליות. למשל כשאומרים 'ערבי', דבר ראשון שעולה בראש זה 'מלוכלך'. כלומר, כל מיני תבניות שנוצרות אצלנו עם הזמן והתקשורת מבנה אותם ואנחנו מייחסים אותם לקבוצת המיעוט. דהיינו, אנחנו מכלילים אנשים שונים ששייכים לקבוצה הזאת, שכולם מתנהגים באותו אופן. מדובר  בסטריאוטיפים של נשים, של הומוסקסואליים, כל מיני סוגים של תיאורים והגדרות המכלילים אנשים שונים לאותה קבוצת התייחסות באופן סטריאוטיפי. כך, שאם אני אפגוש מישהו מאותה קבוצת התייחסות, מיד אפעיל את הסטריאוטיפים שיש לי, את תבניות הידע שיש לנו בראש שיש להם הכוונה וקונוטציה שלילית, בדרך כלל.

איך מתמודדות הקבוצות עם הייצוג שלהם?

התמודדות עם הייצוג המקפח בתרבות הפופולארית:

  1. אינטגרציה – קבוצת המיעוט מנסה לקבל ייצוג במיין סטרים אך מוותרת על הסימנים הייחודיים שלה. למשל, הזמר המזרחי שהוריד את ה'ח' ו'ע' כדי להיכנס לגלגל"צ. כלומר, המיעוט מוותר על סממנים ומאפיינים ייחודיים שלו שלא נראים ברוב, כדי להיכנס למיין סטרים, לקחת חלק ולקבל ייצוג. יתכן גם הומו שאינו מתנהג כהומו, לא נראה, לא מתלבש כמו הומו – הוא נראה סטרייט אבל הוא לא. יודעים שהוא הומו אולם הוא לא ממש 'יצא מהארון'. הוא מוותר על מאפיינים מאוד מהותיים כדי לקבל מקום. משפחת קוסבי היא דוגמא טובה על איך השחורים נכנסו למיין סטרים. הסדרה למעשה לא ייצגה כלום שמאפיין את הקבוצה השחורה ואף שחור למעשה לא יכול היה להזדהות איתה. (עבודה ערבית – יש הרבה סטריאוטיפים.) בשביל להיכנס למיין סטרים, בשביל לקבל ייצוג, המיעוט מוותר על עצמו – למעשה משפחה לבנה בשחור, כל הסממנים של השחורים נעלמים כדי שיקבלו  ייצוג במיין סטרים.
  2. הבדלות – חוסר ויתור על המאפיינים הייחודיים של הקבוצה המקופחת ולו במחיר של הדרה מהמרחב הציבורי. דהיינו, הקבוצה המקופחת כן משמרת את הסממנים שלה – למשל החרדים, יש לה את ערוצי התקשורת שלה,  את האמצעים שלה, היא מותרת על הייצוג ברוב אך אינה מוכנה לוותר על הסממנים, מאפיינים וערכים שלה.  הקבוצה של העולים מרוסיה – אינם מקבלים את הייצוג ברוב ולא מקבלים את האופן שבו הם מוצגים ברוב ועל כן הם מתבדלים ויוצרים לעצמם נישות משלהם ומוותרים על הייצוג בתרבות הפופולארית במיין סטרים.

חזרה אל: תקשורת כתרבות

תקשורת המונים – סיכום

סיכומי מאמרים בתקשורת

רוע וגאולה במחשבה של מרטין בובר

הפילוסופיה של מרטין בובר מספקת נקודת מבט עמוקה וייחודית על טבעו וגאולתו של הרוע. בעוד שחלק ניכר מעבודתו ידוע בהתמקדות בדיאלוג, קהילה ומערכות יחסים, הרהוריו על הרוע, תפקידו בחיי האדם וכיצד ניתן לשנותו הם היבטים משמעותיים מאוד במחשבתו.

בובר ניגש לנושא הרוע לא ככוח מוחלט או בלתי ניתן לפדיון אלא כמשהו שניתן לטפל בו, להבין אותו ובסופו של דבר לגאול באמצעות דיאלוג ופעולה אנושית. בעבורו הרוע אינו כוח נפרד ועצמאי המתקיים בניגוד לטוב. במקום זאת, זהו עיוות או שיבוש של ההרמוניה הטבעית בין יחידים ויחסיהם – גם זה עם זה וגם עם האלוהי. לדעתו, הרוע מתבטא כאשר מערכת היחסים אני-אתה – האידיאל של כבוד הדדי, פתיחות ומפגש – מתפרקת, מפנה את מקומו ליחסי אני-זה, שבה אנשים ודברים עוברים אובייקטיביות, משתמשים בהם ומצטמצמים לכלים. החפצה זו מטפחת הפרדה וניכור, שניהם מרכזיים בהבנתו של בובר את הרוע.

הרוע, לדעתו של בובר, הוא בעיקרו יחסי. הוא משגשג במצבים שבהם מפגשים אמיתיים מוחלפים בעסקאות, שבהם אנשים מאבדים את היכולת לראות זה את זה כיצורים מלאים ובמקום זאת רואים בהם אמצעי להשגת מטרה. התמוטטות זו במערכות היחסים לא רק פוגעת ביחידים, אלא משחיתה את המרקם של הקהילות והחברה. ככל שאנו מחפצים אחרים, כך אנו מנתקים את הקשרים הקושרים אותנו יחד בדרכים משמעותיות.

הליקוי של אלוהים
אחת התרומות המשמעותיות ביותר של בובר לדיון על הרוע היא תפיסתו של "ליקוי האל". רעיון זה מתייחס לתקופות בהיסטוריה האנושית, או בחיי הפרט, שבהן נוכחותו של אלוהים נראית מרוחקת או מעורפלת, והקשר האלוהי בין אנשים לאלוהים מנותק. לפי בובר, הרוע משגשג ברגעים אלו של ליקוי אלוהי. כאשר אנשים מאבדים את הקשר שלהם עם אתה האלוהי – כאשר תחושת האימננטיות והנוכחות של אלוהים מוסתרת – סביר יותר שהם יפלו לדפוסים של חפצה, מניפולציה ופגיעה.

עם זאת, ליקוי האל אינו קבוע. בובר מאמין שזה חלק ממחזור גדול יותר של חיים רוחניים, שבו נוכחות אלוהים עשויה לדעוך אך ניתן לגלות אותה מחדש באמצעות מאמצים לשיקום מערכות יחסים – בין בני אדם ועם האלוהי. הרוע, במובן זה, אינו נובע מאיזו חושך מובנה בעולם אלא מכשל של מערכת יחסים ודיאלוג, את שניהם ניתן לשחזר.

גאולה באמצעות דיאלוג
הפתרון של בובר לרוע קשור עמוקות לפילוסופיית הדיאלוג שלו. הוא לא מציע שהרוע הוא משהו שאפשר להתגבר עליו בכוח או להכחיד אותו באמצעות עונש. במקום זאת, הוא מציע שניתן לגאול את הרוע – להפוך לטוב – באמצעות מפגשים אנושיים אמיתיים. על ידי ביסוס מחדש של מערכת היחסים אני-אתה, יחידים יכולים לרפא את השבירה המולידה את הרוע. תהליך הגאולה הזה אינו מופשט אלא מעשי ביותר: הוא כרוך בפתיחות, אמפתיה ונכונות לעסוק באחרים כיצורים מלאים, ולא כאובייקטים.

בהגות החסידית, שהשפיעה עמוקות על בובר, ישנה אמונה שגם הרוע מכיל ניצוצות של פוטנציאל אלוהי שניתן לשחרר ולהפוך. בובר מרחיב את הרעיון הזה בכך שהוא מציע שליחסים אנושיים, כשהם אמיתיים ומושרשים במפגש אני-אתה, יש את הכוח להפוך חוויות שליליות לחיוביות. פעולת המפגש עם אדם אחר בצורה מלאה וכנה היא גואלת כי היא משחזרת את הקשר שהרע ניתק.

רוע וחירות
בובר גם חוקר את הקשר בין הרוע לחירות האדם. הוא טוען שהאפשרות של רוע נובעת מאותו חופש המאפשר אהבה, יצירתיות ומערכות יחסים אותנטיות. בני אדם חופשיים לבחור בין להתייחס לאחרים כאל חפצים או כאל אתה. חופש זה אומר שהרוע הוא תמיד תוצאה פוטנציאלית של פעולה אנושית, אבל זה גם אומר שהגאולה תמיד אפשרית. אותו חופש שמוביל לניכור ולפגיעה יכול להיות מופנה לכיוון שיקום ודיאלוג.

בנוסף למאמצים הפרטניים, בובר מדגיש את תפקידה של הקהילה בגאולת הרוע. קהילה המבוססת על דיאלוג, שבה חברים מזהים זה את זה בתור אתה, יוצרת סביבה שבה הרוע נוטה פחות לשגשג. בקהילה כזו, אנשים טוענים זה לזה על שמירת מערכות יחסים אמיתיות, וישנו מאמץ קולקטיבי לגאול את ההשפעות המזיקות של הרוע באמצעות אחריות משותפת וטיפול.

לבסוף, בעבור בובר הרוע אינו כוח בלתי ניתן לשינוי אלא עיוות יחסי שניתן לגאול באמצעות דיאלוג אמיתי ופעולה אנושית. גישתו לרוע מדגישה את כוחן של מערכות יחסים, את חשיבות החופש האנושי ואת הפוטנציאל לטרנספורמציה באמצעות קהילה. על ידי שחזור מערכת היחסים אני-אתה ושיקום הקשר עם האלוהי, הפרטים והחברות יכולים להתגבר על הפרידה והניכור שמובילים לרוע. באמצעות תהליך זה, בובר מציע חזון מלא תקווה שבו ניתן לשנות את הרוע, ולרפא את השבר של העולם.

ללמוד טוב יותר:

לקבל השראה:

להפעיל את הראש:

חמש שאלות לזיהוי חרטטנים

חמישה כללי אצבע שיעזרו להם לזהות חרטא כשאתם פוגשים אותה ולהתמודד עם טענות ומידע שמוצג בפנינו. המדריך להמנעות מחרטטנים

להשתפר: