הגיונות \ רנה דקארט – סיכום
תולדות הפילוסופיה החדשה – סיכומים
השם של הגיונות של דקארט הוא מדיטציות (ולא כתרגום 'הגיונות'). מדטיציה היא טכניקה של התנתקות מהנסיבות הסובבות אותו. המודל עליו דקארט בונה הוא מודל של המדיטצית הדתיות עליהן התחנך. רעיון הספר של דקארט הוא פרקטי – הוא מביא תרגילים להגעה לסוג של גילוי על העולם, עצמך והאל שבדרך כלל לא מגיעים אליו בחיי היומיום השוטפים.
המדיטציות או הגיונות של דקארט כתובות בגוף ראשון אבל אינן מסמך אוטוביוגרפי. הגוף הראשון נועד לכל קורא באשר הוא, שכל מה שנדרש ממנו הוא הגיון בריא. לדקארט יש ספר אחר, אוטוביוגרפי, "על המתודה" המספר עובדות חיים שלו.
דקארט הוא בעל 4 כללים של מתודה:
1) הטלת ספק: לא לקבל שום דבר כאמיתי אלא אם כן אנו משיגים אותו באופן ברור ומובחן.
2) חלוקה אופטימלית של הבעיה (יעילה).
3) הנחת הסדר – סידור מהפשוט למורכב.
4) סקירה מקפת ויסודית.
הטלת הספק היא האמצעי המרכזי ביותר בספרו ההגיונות. תמיד צריך לבדוק מה שרד את הטלת הספק הקודמת, באיזה אמצעי השתמשנו כדי להוכיח משהו ואיך אפשר להמשיך משם הלאה. המטרה היא מציאת האמת הראשונית (אמת שממנה אנחנו רוצים לגזור את כל האמיתות של המדע). הספק הוא אמצעי מתודי בלבד (ובכך מובדל דקארט מהספקנות הקלאסית שמוותרת בכלל להגיע לאמת).
הגיון ראשון – התכנסות פנימה ונסיון להתנתק מהעולם.
הגיון שני + שלישי – התנסות בטבע הרוח הזו כשהיא בטהרתה.
הגיון רביעי – אנו מאמנים ומרסנים את הרצון שלנו ע"י מציאת קריטריון שמונע מאיתנו לטעות בשיפוט שלנו את העולם.
חמישי + שישי – עיסוק באונטולוגיה = מתן תמונת עולם פיזיטיבית.