אם אנחנו חיים במציאות וירטואלית – למה זה מרגיש כ"כ אמיתי?

ברוך הבא לעולם האמיתי… או שמא לא?

אם הייתם מגלים שהעולם שבו אתם חיים הוא סימולציה – הייתם מפסיקים לאהוב? הייתם עדיין חושבים שיש טעם למוסר? הייתם קמים לעבודה? השאלה הזו, שנשמעת כמו עלילה מתוך מטריקס או מחשבה מעורפלת באמצע לילה לבן, עומדת היום בלב שיח פילוסופי רציני, חוצה אוניברסיטאות ומחלקות לפילוסופיה של התודעה.

אחד הקולות המרתקים ביותר בתחום הוא הפילוסוף דיוויד צ'אלמרס, שהספר שלו Reality+: Virtual Worlds and the Problems of Philosophy (2022) מציע חקירה סדורה, עמוקה ונגישה של השאלה: מה אם העולם שבו אנו חיים אינו העולם "האמיתי"? והתשובה שלו מפתיעה: אולי זה בכלל לא משנה.

 

לא רק מדע בדיוני – שאלה פילוסופית רבת שנים

החשד שהעולם סביבנו אינו מה שנראה הוא לא חדש. דקארט תהה אם ייתכן ששד מרושע מוליך אותנו שולל. בודהה דיבר על עולם כאשליה חולפת. אבל עידן הסימולציה מחדד את השאלה באמצעים חדשים: אם מחשב-על עתידני יכול להדמות מציאות מורכבת עד לרמת אטום – איך תדע שאתה לא חי בתוכה?

המהלך של צ’אלמרס, שממשיך את הקו המחשבתי של ניק בוסטרום (שהציע את "השערת הסימולציה" הידועה), אינו להתעקש שזה בהכרח המצב – אלא להראות שאם כן, זה לא שולל את המשמעות של חיינו. אולי ההיפך.

 

מציאות וירטואלית? מציאות, נקודה.

אחת מהטענות המרכזיות של צ'אלמרס היא שמציאות וירטואלית היא עדיין מציאות. אם אתה חש כאב, חווה שמחה, מקיים קשרים בין-אישיים, מתכנן עתיד, פועל מוסרית – זהו קיום ממשי, גם אם המצע שלו הוא קוד דיגיטלי ולא חומר ביולוגי.

במילים אחרות, הערך של החיים שלנו לא תלוי במרקם החומרי שמרכיב אותם, אלא בעומק החוויה שאנחנו שואבים מהם. וזה פותח דלת חדשה לרוחניות, למוסר ולתקווה – דווקא בעולם לא-מוחשי.

 

מוסר, אהבה, חירות – גם בסימולציה?

הטיעון של צ'אלמרס נוגע גם לשאלות מוסריות: אם חוויות וירטואליות הן אמיתיות, אז גם פגיעות בתוכן הן אמיתיות. מה שאדם חווה כעלבון, כאובדן, כהתעללות – ראוי להתייחסות מוסרית, גם אם קרה בעולם וירטואלי. זה משנה את כללי המשחק ביחס לפלטפורמות כמו מטאוורס, רשתות חברתיות או משחקי אונליין, שבהם כבר מתרחשים אירועים טראומטיים אמיתיים – אך לעיתים לא נלקחים ברצינות.

ואם המציאות עצמה תתגלה כאשליה? צ'אלמרס מציע שלא ניבהל, אלא שנבין: המשמעות של חיינו תלויה בנו, לא במערכת ההפעלה של היקום.

 

ומה אם החיים אחרי המוות הם קובץ שמור?

אחת ההשלכות המטרידות – ואולי המרגשות – של תיאוריית הסימולציה היא האפשרות של "חיי נצח דיגיטליים". אם ניתן לשמר תודעה ולהעבירה לעולם אחר, האם זה ייחשב כהמשכיות אישית? האם זו גאולה? האם זו בכלל בשורה טובה?

צ’אלמרס לא מתיימר לתת תשובות סופיות, אבל הוא מעניק כלים חדשים לחשוב על שאלות עתיקות: מהו אני? מה חשוב? מה אמיתי? ואם התשובות לא נחרצות – אולי זו דווקא הוכחה שאנחנו כאן באמת.

האם האימפריאליזם עדיין איתנו?

אחר שגרם סבל רב במשך מאות שנים משנה האימפריאליזם את האופן בו הוא פועל אך לא בהכרח נעלם מהעולם שאותו הוא ממשיך לעצב

בין לאומיות ומודרניזם

מודרניזם מתייחס למהפכה התרבותית, החברתית והפוליטית של העת החדשה, הלאומיות מהווה אחת התופעות החברתיות והפוליטיות החשובות ביותר שהופיעו במודרניות.

עוד דברים מעניינים: