סיכום: התמוטטות הגוש הסובייטי ואיחוד גרמניה

התפוררות בריה"מ. בשנים שנמשכה המלחמה הקרה היא הייתה מאוד עזה, כל העולם היה מעורב בה ולכן היה מדהים כשהחל תהליך התפוררות של הגוש הסובייטי. זה החל בהסתבכות באפגניסטן ועם בחירתו של מיכאל גורבצ'וב ב-85' הוא מכריז על גְלָסנוֹסט (פתיחות) ופרסטרויקה (בנייה מחדש), ובאמצע שנות ה-80 הוא יוצר מהפכה של ממש בבריה"מ. מעביר אותה תהליך מאוד מהיר ומלאכותי של שחרור מהקומוניזם. שורה ארוכה של  שחרור אסירים פוליטיים, שיפור כללי של מצב זכויות האדם. לתקשורת היה תפקיד גדול בחשיפה של מה שקרה אצל הסובייטים ומה שקורה במערב- והאנשים רצו להיות כמו במערב. מותרת עלייה והגירה (גם העלייה הרוסית לארץ). מבחינה כלכלית הוא מנסה לעשות שילוב בין מערכת של אזורים מולאמים ולחלק אזורים להיות חופשיים.

ב-86' הסכם בין רייגן וגורבצ'וב על פירוק הטילים לטווח בינוני.

89'- פינתה בריה"מ את כוחותיה מאפגניסטן, צעד נוסף בכינון יחסי אמון עם המערב, שהגיב תחילה בחשדנות למהלכים אלה.

גורבצ'וב זכה להכרה במערב, ב-90' זכה בפרס נובל לשלום, אך הרפורמות שלו לא הניבו פרי. ההתפוררות הייתה פנימה, במקביל לכל הרפורמות- התפוררות השלטון הסובייטי אפשרה לרפובליקות בתוך בריה"מ לדרוש עצמאות. מדינות כמו גרוזיה, אוזבקיסטן, אוקראינה וכד' החלו לדרוש עצמאות.

לא משנה כמה שנים  השלטון פעל- כל אחד נשאר נאמן לזהות שלו. הרגש הלאומי היה חזק הרבה יותר מהרצון ליצור מדינה א-לאומית, ליצור זהות ע"פ מעמד ולא ע"פ מדינה. כל זה גרם למהפכת הנגד של ילצין אשר טען שגורבצ'וב היה מנהיג "פרווה"…

בעקבות המהפך הזה בשלטון הקומוניסטי העולמי- גם מדינות הגוש הסובייטי הגדול יותר החלו להשתחרר מעול הקומוניזם:

הונגריה הייתה המדינה הקומוניסטית הדומיננטית בקריאה לפירוק ברית וארשה ומעבר לכלכלת שוק. השתלבה במערב בקלות יחסית.

בולגריה ניכרה תנועה עממית לביטול הקומוניזם מ-1989. ב-1991 נבחרה קואליציה אנטי-קומוניסטית, אך הכלכלה הבולגרית המשיכה לסבול מאי יציבות. ב-2007 הצטרפה בולגריה לאיחוד האירופי

רומניה התקיים משפט שדה למנהיג הקומוניסטי ניקולאי צ'אושסקו (Ceauşescu). למרות ביטול הקומוניזם לכאורה, המדינה לא עברה לדמוקרטיה ונותרה מפגרת כלכלית וענייה. כיום יש בה צמיחה גבוהה והיא חברה באיחוד האירופי

יוגוסלביה, שסבלה משך שנים ממתיחות אתנית, התפוררה בעקבות מלחמת אזרחים קשה ונהייתה לאוסף מדינות אתניות קטנטנות: סרביה, סלובניה, קרואטיה, מונטנגרו, מקדוניה, בוסניה.

השלכות קיצה של המלחמה הקרה

עם התמוטטות הגוש הסובייטי החלוקות בעולם השתנו, יש אי סדר עולמי חדש. תהליכי הדמוקרטיזציה הובילו להתפרצות של אלימות מאוד עזה. בעיקר בסין. עלתה הדרישה מלמטה לדמוקרטיזציה. בריה"מ שימשה מודל למדינות נוספות. התרחש "טבח טיאנאמאן" ב-89', בו נהרגו מאות רבות וההתקוממות דוכאה. גם בדרום אפריקה העיתוי של האפרטהייד לא היה מקרי. היה מאבק בתוך דרום אפריקה לסיום האפרטהייד גם של הלבנים וגם של השחורים. האפרטהייד עם כל הזוועה שלו שמר על איזשהו סדר- נוראי אומנם- אך עדיין סדר…

התפיסה הייתה שהקפיטליזם ניצח והוכיח עצמו כשיטה מנצחת והמתאימה לעולם המודרני. זה היה מסר, ולצד זה הולכת ומתפתחת ביקורת לגבי השיטה- האם המחיר שהקפיטליזם גובה הוא שווה.

המלחמה הקרה

הרקע למלחמה הקרה

העשורים הראשונים של המלחמה הקרה

מקארתיזם

מלחמת קוריאה

מלחמת ויאטנם

התמוטטות הגוש הסובייטי ואיחוד גרמניה

עידן הקיצוניות – המאה ה – 20 הקצרה/ אריק הובסבאום

האנושות בצל האטום/ אבנר כהן

מבוא לתרבות המערב

ללמוד טוב יותר:

לקבל השראה:

להפעיל את הראש:

להשתפר: