היום בהיסטוריה: ועידת והסכם מינכן (29.9.1938)

ה-29 בספטמבר, 1938:

במבט לאחור יודעת ההיסטוריה לספר לנו כי ועידת הפסגה בין גרמניה הנאצית, איטליה הפשיסטית, בריטניה וצרפת נפתחה רק כ-11 חודשים לפני פרוץ המלחמה שאותה ביקשו הצדדים הליברלים של הועידה למנוע בכל מחיר.

בתקופה ההיא כבר היה ברור לכל שהיטלר מתנהג כמו הבריון השכונתי באירופה לאחר סיפוח אוסטריה לגרמניה (האנשלוס) במרץ 1938 והדרישה שלו לריבונות על חבל הסודטים ששכן מאז מלחמת העולם הראשונה בגבולה של צ'כוסלובקיה. היטלר הבהיר היטב שבכוונתו להפוך את חבל הסודטים לחלק מגרמניה בכל דרך, ושלפיכך עדיף למעצמות האירופיות למסור אותו בדרכי שלום אחרת ימצאו את עצמן שוב במלחמה. אחרי הטראומה של מלחמת העולם הראשונה, ולנוכח העליונות של צבא גרמניה, העדיפו צרפת ובריטניה להמנע (כמעט) בכל מחיר מהדרדרות למצב של לחימה במסגרת מה שנקרא מדיניות הפיוס שתכליתה הייתה לרצות ולהרגיע את הבריון ולא לעמוד מולו, בוודאי כאשר מעבר לכתף שלו מציץ בריון שכונתי אחר מפחיד לא פחות – סטאלין.

ב-28.9.1938 הגיעה הקלחת האירופית לנקודת הרתיחה שלה במה שנודע כ"יום רביעי השחור" בו הודיע היטלר לצ'כוסלובקיה כי יש לה עד השעה 14:00 בצהרים להענות לדרישות גרמניה לפני שזו תפתח במתקפה. צרפת ובריטניה נכנסו לפאניקה ונקטו בכל מאמץ דיפלומטי אפשרי לפתור את המצב עד שלבסוף ניאות היטלר לדחות את המתקפה ל-24 שעות לטובת ועידת פסגה שתדון בדרישותיו. כאשר מסר ראש ממשלת אנגליה, נוויל צ'מברליין, את דבר קיומה של הפסגה לפרלמנט הבריטי הוא התקבל במחיאות כפיים סוערות על סף האקסטזה.

לא כולם היו כל כך מרוצים מה"הישג" הצרפתי-בריטי. שר החוץ של צ'כוסלובקיה, יאן מסריק, לא הסתיר את אי-שביעות רצונות מהכניעה לדרישת היטלר לפי לא תותר השתתפות של נציג ארצו בועידת מינכן. מסריק אף צוטט כאומר: "הקרבתם את ארצי לכאורה בשביל להציל את השלום. שאלוהים ישמור את נפשותיכם". ואכן, הסכם מינכן התגלה בדיעבד כגזר דין מוות בעבור צ'כוסלובקיה.

ב-29 בספטמבר התכנסה ועידת מינכן בנוכחות צ'מברליין, היטלר, מוסוליני ורה"מ צרפת אדואר דאלאדיה. הדיונים היו קצרים, התוצאות – ידועות מראש. בניגוד לשליטים הבריטי והצרפתי, היטלר ומוסוליני באו מתואמים הנציג האיטלקי הניח על השולחן, כביכול מטעמו, הצעת החלטה שתאמה את כל דרישותיו של היטלר ועוד. ההצעה, למשל, קבעה כי לא רק ששטחים מצ'כוסלובקיה יסופחו לגרמניה, אלא גם שמי שאמור לערוב לגבולות חדשים אלו הן לא אחרות מצרפת ובריטניה.

צ'מברליין מנופף בהסכם מינכן עם שובו מהועידה

צ'מברליין חזר לאנגליה מועידת מינכן כמנצח. אל מול ההמונים הוא נופף בנייר הסכם מינכן שעליו חתימתו של הפיהרר וטען כי הביא לעולם "שלום בדורנו". השלום בדורו של צ'מרבליין החזיק בדיוק חצי שנה לפני שגרמניה תקפה וכבשה את מה שנותר מצ'כוסלובקיה וגררה את אירופה אל תוך מלחמת העולם השנייה.

על הסכם מינכן הגיב מי שהיה אז ראש האופוזיציה הבריטית, וינסטון צ'רצ'יל, במילים המפורסמות: "היה עליכם לבחור בין חרפה למלחמה. בחרתם בחרפה, אך מן המלחמה לא תימלטו."

ראה גם:

מאמרים על מוטיבציה ופרודוקטיביות

אוסף מאמרים על מוטיבציה ופרודוקטיביות מכיוון שונים: מוטיבציה בעבודה, בחינוך, ללמידה ועוד. משפטי מוטיבציה וציטוטים ולהצלחה, מחקרים והרצאות

עוד דברים מעניינים: