קורס כתיבה יוצרת

להלן מוגש לכם קורס כתיבה יוצרת חינם און ליין שיכול להוות חלופה או תוספת לאפשרות היקרה של סדנת כתיבה. הקורס מוקדש ללימוד ותרגול של היבטים שונים בתחום של כתיבה יוצרת והוא מיועד לסייע לכותבים מתחילים ומתקדמים לרכוש כלים שיסייעו להם לשפר את היכולת שלהם לכתוב פרוזה ברמה גבוהה ולבטא את עצמם על ידי מסגרת מקוונת של לימודי כתיבה. הקורס כולל הסברים על היבטים שונים של התחום של כתיבה יוצרת או כתיבה יצירתית בצד תרגילי כתיבה שמיועדים לאפשר לכם לתרגל את החומר הנלמד.

ישנם סוגים רבים של כתיבה יוצרת החל משירה, דרך תסריטים או אוטוביוגרפיה ועד לכתיבה פרוזה. הקורס שמוצע לכם להלן מתמקד בעיקר בכתיבת פרוזה בדגש על סיפורים קצרים אך הוא יאפשר לכם לקבל הבנה בסיסית וכלים שיסייעו לכם להעמיד תוצרים איכותיים גם בסוגים אחרים של כתיבה יוצרת.

הקורס מחולק לשיעורים המוקדשים כל אחד להיבט אחר מהתחום של כתיבה יוצרת. כל שיעור מספק לכם מידע, רקע תיאורטי והסברים אודות נושא מסוים כמו אפיון דמויות, סוגי מספרים, סגנון ועוד תחומים רבים אחרים ובסופו תמצאו תרגילי כתיבה לתרגול עצמי.

חשוב מאוד בעבור כל מי שרוצה להפיק את המיטב מהקורס שמוצע לכם להלן לא להסתפק אך ורק בחומר התיאורטי אלא גם לתרגל אותו בפועל דרך כתיבה יצירתית. כתיבה היא הדרך הטובה ביותר לשפר את היכולות שלכם ואף קורס כתיבה  או סדנת כתיבה יוצרת אינם שלם ללא תרגול של החומר הנלמד. למעשה, המטרה העיקרית של כל קורס כתיבה יוצרת, מעבר להבנה וההכרות עם הנושאים התיאורטיים של כתיבה, היא עצם ההתנסות בכתיבה מעשית תוך התייחסות ותשומת לב להיבטים השונים שלה שאנשים הניגשים למלאכת הכתיבה באופן אינטואיטיבי לעיתים אינם שמים לב אליהם. פידבק אף הוא חלק חשוב מהלימוד של כתיבה יוצרת ומהסיבה הזו אנו נרצה לאפשר לכם לשלוח לנו את התרגילים שלכם שאותם נשתדל לפרסם בצירוף מערכת תגובות כך שתוכלו לקבל את דעתם של גולשים ואנשים שתפנו אל היצירות שלכם. חשוב להדגיש שחוסר ביטחון הוא המחסום הכי גדול העומד בפני כותבים בראשית דרכם, ולכן חשוב להתייחס אל תרגילי הכתיבה שלכם בתור מה שהם – רק תרגילי כתיבה. זוהי לא יצירת המופת שלכם, אותה תוכלו לכתוב כשתסיימו את הקורס. כרגע פשוט תנו לעצמכם לשקוע ולהתמסר לכתיבה ומה שיצא יצא – זוהי הדרך הכי טובה לשפר את היכולת שלכם ולבנות ביטחון בכתיבה. בהצלחה!

כדי להתחיל את הקורס לחצו כאן

לתוכן העניינים של השיעור לחצו כאן

רוע וגאולה במחשבה של מרטין בובר

הפילוסופיה של מרטין בובר מספקת נקודת מבט עמוקה וייחודית על טבעו וגאולתו של הרוע. בעוד שחלק ניכר מעבודתו ידוע בהתמקדות בדיאלוג, קהילה ומערכות יחסים, הרהוריו על הרוע, תפקידו בחיי האדם וכיצד ניתן לשנותו הם היבטים משמעותיים מאוד במחשבתו.

בובר ניגש לנושא הרוע לא ככוח מוחלט או בלתי ניתן לפדיון אלא כמשהו שניתן לטפל בו, להבין אותו ובסופו של דבר לגאול באמצעות דיאלוג ופעולה אנושית. בעבורו הרוע אינו כוח נפרד ועצמאי המתקיים בניגוד לטוב. במקום זאת, זהו עיוות או שיבוש של ההרמוניה הטבעית בין יחידים ויחסיהם – גם זה עם זה וגם עם האלוהי. לדעתו, הרוע מתבטא כאשר מערכת היחסים אני-אתה – האידיאל של כבוד הדדי, פתיחות ומפגש – מתפרקת, מפנה את מקומו ליחסי אני-זה, שבה אנשים ודברים עוברים אובייקטיביות, משתמשים בהם ומצטמצמים לכלים. החפצה זו מטפחת הפרדה וניכור, שניהם מרכזיים בהבנתו של בובר את הרוע.

הרוע, לדעתו של בובר, הוא בעיקרו יחסי. הוא משגשג במצבים שבהם מפגשים אמיתיים מוחלפים בעסקאות, שבהם אנשים מאבדים את היכולת לראות זה את זה כיצורים מלאים ובמקום זאת רואים בהם אמצעי להשגת מטרה. התמוטטות זו במערכות היחסים לא רק פוגעת ביחידים, אלא משחיתה את המרקם של הקהילות והחברה. ככל שאנו מחפצים אחרים, כך אנו מנתקים את הקשרים הקושרים אותנו יחד בדרכים משמעותיות.

הליקוי של אלוהים
אחת התרומות המשמעותיות ביותר של בובר לדיון על הרוע היא תפיסתו של "ליקוי האל". רעיון זה מתייחס לתקופות בהיסטוריה האנושית, או בחיי הפרט, שבהן נוכחותו של אלוהים נראית מרוחקת או מעורפלת, והקשר האלוהי בין אנשים לאלוהים מנותק. לפי בובר, הרוע משגשג ברגעים אלו של ליקוי אלוהי. כאשר אנשים מאבדים את הקשר שלהם עם אתה האלוהי – כאשר תחושת האימננטיות והנוכחות של אלוהים מוסתרת – סביר יותר שהם יפלו לדפוסים של חפצה, מניפולציה ופגיעה.

עם זאת, ליקוי האל אינו קבוע. בובר מאמין שזה חלק ממחזור גדול יותר של חיים רוחניים, שבו נוכחות אלוהים עשויה לדעוך אך ניתן לגלות אותה מחדש באמצעות מאמצים לשיקום מערכות יחסים – בין בני אדם ועם האלוהי. הרוע, במובן זה, אינו נובע מאיזו חושך מובנה בעולם אלא מכשל של מערכת יחסים ודיאלוג, את שניהם ניתן לשחזר.

גאולה באמצעות דיאלוג
הפתרון של בובר לרוע קשור עמוקות לפילוסופיית הדיאלוג שלו. הוא לא מציע שהרוע הוא משהו שאפשר להתגבר עליו בכוח או להכחיד אותו באמצעות עונש. במקום זאת, הוא מציע שניתן לגאול את הרוע – להפוך לטוב – באמצעות מפגשים אנושיים אמיתיים. על ידי ביסוס מחדש של מערכת היחסים אני-אתה, יחידים יכולים לרפא את השבירה המולידה את הרוע. תהליך הגאולה הזה אינו מופשט אלא מעשי ביותר: הוא כרוך בפתיחות, אמפתיה ונכונות לעסוק באחרים כיצורים מלאים, ולא כאובייקטים.

בהגות החסידית, שהשפיעה עמוקות על בובר, ישנה אמונה שגם הרוע מכיל ניצוצות של פוטנציאל אלוהי שניתן לשחרר ולהפוך. בובר מרחיב את הרעיון הזה בכך שהוא מציע שליחסים אנושיים, כשהם אמיתיים ומושרשים במפגש אני-אתה, יש את הכוח להפוך חוויות שליליות לחיוביות. פעולת המפגש עם אדם אחר בצורה מלאה וכנה היא גואלת כי היא משחזרת את הקשר שהרע ניתק.

רוע וחירות
בובר גם חוקר את הקשר בין הרוע לחירות האדם. הוא טוען שהאפשרות של רוע נובעת מאותו חופש המאפשר אהבה, יצירתיות ומערכות יחסים אותנטיות. בני אדם חופשיים לבחור בין להתייחס לאחרים כאל חפצים או כאל אתה. חופש זה אומר שהרוע הוא תמיד תוצאה פוטנציאלית של פעולה אנושית, אבל זה גם אומר שהגאולה תמיד אפשרית. אותו חופש שמוביל לניכור ולפגיעה יכול להיות מופנה לכיוון שיקום ודיאלוג.

בנוסף למאמצים הפרטניים, בובר מדגיש את תפקידה של הקהילה בגאולת הרוע. קהילה המבוססת על דיאלוג, שבה חברים מזהים זה את זה בתור אתה, יוצרת סביבה שבה הרוע נוטה פחות לשגשג. בקהילה כזו, אנשים טוענים זה לזה על שמירת מערכות יחסים אמיתיות, וישנו מאמץ קולקטיבי לגאול את ההשפעות המזיקות של הרוע באמצעות אחריות משותפת וטיפול.

לבסוף, בעבור בובר הרוע אינו כוח בלתי ניתן לשינוי אלא עיוות יחסי שניתן לגאול באמצעות דיאלוג אמיתי ופעולה אנושית. גישתו לרוע מדגישה את כוחן של מערכות יחסים, את חשיבות החופש האנושי ואת הפוטנציאל לטרנספורמציה באמצעות קהילה. על ידי שחזור מערכת היחסים אני-אתה ושיקום הקשר עם האלוהי, הפרטים והחברות יכולים להתגבר על הפרידה והניכור שמובילים לרוע. באמצעות תהליך זה, בובר מציע חזון מלא תקווה שבו ניתן לשנות את הרוע, ולרפא את השבר של העולם.

עוד דברים מעניינים: