מבוא לאסלאם: פואתח א-סורות בקוראן

מבוא לאסלאם: פואתח א-סורות בקוראן

מתוך: מבוא לאסלאם

בראש 29 סורות (מתוך 114) בקוראן, בתחילת הפסוק יש צרוף של אותיות. האותיות הללו נקרא פואתח – פתיחת הסורות. איש מן הפרשנים לא יודע במדויק את המשמעות האותיות הללו. הפרשנות, אם כך, נחלקת לשנים:

א.     סוד – לכל ספר קודש יש "סוד", גרעין שאיננו ניתן לפיצוח, נשאר עמום, והוא מחזק בנו את האמונה. סודו של הקוראן הוא הפואתח. לא רק שאיננו יודעים את משמעות הפואתח, אלא אל לנו "לעסוק במופלא מאיתנו" ולכן הסוד צריך להשאר כסוד.

ב.      ראשי תיבות – האותיות מסמלות שבועות (כלליות או בשמות אלוהים שונים), ראשי תיבות של תארי האלוהים וכו'. זאת ועוד: כאשר מוחמד הביא את דברי הקוראן, אנשי מכה לא רצו לשמוע לו. המסורת מספרת שהם נהגו להרעיש כאשר הוא הופיע בפניהם. אלוהים, בא לקראתו של מוחמד, שלח את גבריאל שהביא למוחמד אמצעים דידקטים להשתקת קהלו. כך, במקום להתחיל בפסוק עצמו הוא התחיל עם הפואתח שיצרו שקט בקהל. נקודה נוספת: בשלבים הראשונים להתגלות, טענו אנשי הג'אהליה בפני מוחמד שהוא העתיק את דבריו מאחרים. כזכור, מוחמד שלח אותם לנסות ולחקות את דבריו, והם לא הצליחו. זאת משום שבהתגלויות סיפק אלוהים למוחמד את כלי העבודה שבעזרתם ניתן ליצור פסוקים אלוהיים כאלו. כלי העבודה הם הפואתח.

ללמוד טוב יותר:

לקבל השראה:

להפעיל את הראש:

להשתפר: