מבוא ליחב”ל: כלכלה פוליטית בינלאומית
מתוך: מבוא ליחסים בינלאומיים – סיכומים
כלכלה פוליטית בינלאומית הינו תחום הבוחן את האופן שבו שיקולים וגורמים כלכליים משפיעים על ומושפעים משיקולים פוליטיים בהקשר של יחסים בינלאומיים. לתחום של הכלכלה הפוליטית הבינלאומית מספר רב של גישות עליהן נרחיב כאן ובסיכומים נוספים (ראה קישורים בסוף העמוד).
כלכלה: חקר ניהול האמצעים החומריים לקיום האדם ורווחתו.
כלכלה פוליטית: הקשרים בין ניהול כלכלה לניהול שליטה ועוצמה במרחב הציבורי.
מלתוס תומס רוברט 1834. כומר וכלכלן בריטי. ב"מסה על עקרון ריבוי האוכלוסייה והשפעתו על שיפור החברה בעתיד" טען כי תפוקת המזון בעולם עולה בטור חשבוני ואילו מספר האוכלוסין עולה בטור הנדסי, ומשום כך האנושות נדונה להישאר תמיד על סף הרעב. לפיכך תומך בצמצום הריבוי הטבעי.
ניתן לבחון את הכלכלה מבעד לעדשת הפוליטיקה – כיצד משפיע מאזן כוחות דו קוטבי (לעומת רב קוטבי) האם למשל בעולם שהוא דו קוטבי במישור הצבאי – אנו נצפה שגם הכלכלה תהיה דו קוטבית? שגם העושר הכלכלי יתחלק לשני קטבים שונים, של היקום הפוליטי שלהם. (גישה ריאליסטית)
ניתן לבחון הפוליטיקה מבעד לעדשה הכלכלית – כיצד חלוקת העוצמה הכלכלית מסבירה מאזנים ויחסים פוליטיים? בשנות ה80 היו קריאות גדולות בארה"ב נגד איום עליית יפן, היא נתפסה ככוח כלכלי עולה – האם תהיה לכך השפעה על שרטוטה מחדש של הפוליטיקה העולמית. האם בזכות עלייתה נראה פוליטיקה אחרת. אם בשנות ה80 העלייה הכלכלית של יפן הייתה משרטטת מחדש את הכלכלה העולמית כך שארה"ב לא תהיה הגמונית? נוכל לצפות שסכסוכים מסויימים שארה"ב הייתה מנתרת אותם, יעברו ליפן. למשל מלחמת לבנון – ארה"ב הייתה מעורבת בה עמוקות בניסיון להשפיע על ישראל ושאר הגורמים – ניתן היה לצפות שיפן מתור כוח עולה תשפיע גם על הפוליטיקה במקרה הזה. יפן על פי רוב הגבילה את השפעתה בפוליטיקה העולמית רק במרחב הכלכלי הצר. יפן היא אחת התורמות הגדולות לרשות הפלסטינית מאז הקמתה. יפן משכה את ידיה כמעט כליל מעורבות. (גישה מרקסיסטית)
נושאים בהקשר של כלכלה פוליטית בינלאומית: גלובליזציה, מרקנטליזם וניאו מרקנטליזם, מסחר עולמי, פיתוח, דמוקרטיה ושווקים, מערכת פיננסית עולמית, תאגידים רב לאומיים, כוחה הכלכלי של המדינה.