פרומתאוס, מהדמויות המוכרות ביותר במיתולוגיה היוונית, הוא גיבור שנוי במחלוקת. מצד אחד, הוא מוצג כמי שהקריב את עצמו כדי להעניק לאנושות את האש והידע, מה שהפך אותו למעין מושיע שמסמל את הקדמה וההתקדמות האנושית. מצד שני, הוא מרד באלים ובעיקר בזאוס, אל השמיים, מה שהפך אותו לסמל של התרסה ומרד.
פרומתאוס כמושיע: האש כמתנה לאנושות
הסיפור הידוע ביותר על פרומתאוס הוא על כך שגנב את האש מהאלים והעניק אותה לבני האדם. במיתולוגיה היוונית, האש מסמלת הרבה יותר מאשר מקור אור וחום. היא מסמלת ידע, קידמה, יצירה והיכולת לשלוט בטבע. פרומתאוס, בהעניקו את האש לבני האדם, נתפס כמושיע שהוציא את האנושות מחיי פרימיטיביות וסבל, והעניק לה את היכולת ליצור, לבנות ולפתח תרבויות.
בעיניים מודרניות, האש של פרומתאוס נראית כסמל של המהפכה המדעית והטכנולוגית. כפי שהמדע והקדמה שינו את חיינו, כך גם פרומתאוס שינה את חיי בני האדם במיתולוגיה. לאור זאת, פרומתאוס נתפס כסמל לחדשנות ולהעזה – לא כמי שמקבל את המצב הקיים, אלא כזה שמנסה לשפר אותו לטובת האנושות, גם אם במחיר אישי כבד.
פרומתאוס כמורד: הפרת סדר אלוהי
למרות תרומתו לאנושות, פרומתאוס נענש בעונש נורא על גניבת האש. הוא נקשר לסלע, ונשר היה מגיע מדי יום לנקר את כבדו. העונש הזה, שנמשך לנצח, מראה את התגובה החזקה של זאוס כלפי המרד של פרומתאוס. זאוס לא ראה במעשה של פרומתאוס הצלת האנושות, אלא מרד בסדר הטבעי ובסמכות האלוהית.
כאן פרומתאוס מתפרש כדמות של מרדנות, אחד שמוכן להפר את החוק העליון בשם צדק או חמלה. הפרשנויות המודרניות רואות בו לעיתים דמות שמזכירה לוחמי חירות או אנשים שמאתגרים את הסדר הקיים למען המטרה הגדולה יותר. ממש כמו מהפכנים בהיסטוריה, פרומתאוס היה מוכן לשלם מחיר אישי כבד מאוד על התרסתו נגד הכוחות השולטים.
הגיבור הכפול: מושיע ומורד גם יחד
אחת הסיבות לכך שדמותו של פרומתאוס ממשיכה לרתק אותנו עד היום היא הדואליות שלה. מצד אחד, הוא מציג אלטרואיזם טהור – הוא לא גנב את האש לעצמו, אלא כדי להיטיב עם האנושות. מצד שני, הוא התקומם נגד הכוחות העליונים והחוקים הקיימים, וכך נתפס כמי שמאתגר את הסמכות והכוח.
אפשר לראות בפרומתאוס סמל לכל מי שמאתגר מוסכמות כדי להוביל שינוי. בין אם מדובר במדענים שמגלים דברים שנחשבים מסוכנים או במהפכנים חברתיים שנלחמים למען שינוי, פרומתאוס מייצג את הדמות שפועלת מתוך רצון עמוק לתקן עוולות, גם אם המחיר כבד.
פרומתאוס בעיני ההיסטוריה והתרבות
לאורך ההיסטוריה, פרומתאוס קיבל פרשנויות שונות על פי התקופה והתרבות. בתקופות מסוימות הוא נתפס כמורד שהביא אסון, בעוד בתקופות אחרות הוא נתפס כגיבור שמסרב להיכנע לכוחות שמדכאים את האנושות. במאה ה-19, דמותו של פרומתאוס שימשה השראה לתנועות שמרדו בסמכות הקיימת, כולל הרומנטיקנים שראו בו סמל לאדם שמוביל מהפכות מתוך אהבה לאנושות.