פירוק מכני ופירוק כימי במערכת העיכול – סיכום

מערכת העיכול עושה שימוש בפירוק מכני ופירוק כימי על מנת לפרק את המזון שאנחנו אוכלים למרכיביו באופן זמין לשימוש הגוף.

פירוק מכני

פירוק גושי המזון לפיסות קטנות. עיכול או פירוק מכני נעשה בפה על ידי השיניים ובהמשך מערכת העיכול בשל תנועת שרירי דופן הקיבה והמעי. המזון המוצק נרטב על ידי הרוק המופרש מבלוטות רוק אל חלל הפה והופך לעיסה . דבר זה מקל על מעבר המזון בצינור העיכול אולם להרטבת המזון חשיבות גדולה מאוד משום שעיכול אנזימתי (כימי) יכול להתקיים רק בתמיסה מימית. פירוק  פרוק גושי מזון גדולים לפיסות קטנות, מגדיל את שטח הפנים הכללי של המזון ומאיץ תהליך הפירוק הכימי.

פירוק כימי

בניגוד לפירוק מכני, פירוק כימי הוא פירוק של מולקולות חומר גדולות לקטנות. פירוק זה מאפשר את ספיגת המזון מהמעי הדק למערכת הדם. פעולת הפירוק הכימי מתבצעת על ידי אנזימים. האנזימים הפועלים במערכת העיכול הם אנזימים הידרוליטיים. (הידרו=מים ליזיס=פירוק). פירוק המולקולות הגדולות נעשה על ידי החדרת מולקולת מים. לדוגמה בפירוק של חלבונים לחומצות אמינו עבור כל חומצה אמינית שמפורקת מהחלבון נצרכת מולקולת מים אחת. פירוק חלבונים, פירוק פחמימות ופירוק שומנים לאבני היסוד שלהם הוא פירוק הידרוליטי – בעזרת מולקולות מים. זוהי תכונה משותפת לאנזימי העיכול.

מתוך: סיכומים בביולוגיה / גוף האדם / מערכת העיכול

חמש תיאוריות מנהיגות קלאסיות

חמש תיאוריות קלאסיות שמנסות להסביר מהי מנהיגות ומה הופך אדם למנהיג. האם מנהיגות היא תכונה מיוחדת, הקשר מסוים, תלות או עניין של כוח?

עוד דברים מעניינים: