מדע המדינה: מדיניות ציבורית ובירוקרטיה

מדיניות ציבורית ובירוקרטיה:

מה ניתן לומר על הקשר בין בירוקרטיה וקביעת מדיניות ציבורית?

בראשיתן, הבירוקראטיות הוקמו כמנגנונים במונארכיות ע"י המלכים ונועדו לבצע את מדיניות המלך.

עם קומן של המדינות המודרניות הפוסט אבסולוטיות חלו תמורות באופי הבירוקרטיה.

הפעולה השלטונית אל מול האזרחים צריכה פתאום להיות חוקית ושוויונית- זהו עיקרון חשוב בבניית הבירוקרטיה המודרנית. השיטה- לשים את היכולות/הכוח של השלטון תחת חוקים וכללים והופכים אותו לפועל לטובת הציבור ולא באופן שרירותי.

המבנה של הבירוקרטיות- היררכיה- על מנת לקיים פיקוח.

הבירוקרטיה מבוססת על "חלוקת העבודה" וכך נוצרת תופעה ה"פקידות"- ככל שחלוקת העבודה יותר חזקה נדרשים מנגנוני תיאום יותר אפקטיביים.

ארגונים אלה, תפקידם לבצע את מדיניות השלטון. כדי שההחלטות של המוסד יהיו חוקיות ושוויוניות לא מספיקים חוקים וכללים, צריך לבסס אותו על מקצועיות. חלק גדול מן הפקידות נדרש להשכלה והתמקצעות.

נדבך נוסף- יש לשמור על התקינות של התשתית הפיננסית של פעולות השלטון- לפעול במסגרת התקציב ומשיקולים נכונים מבחינה כלכלית.

אחד התפקידים המובהקים של הבירוקרטיה החדשה- לשים גבול לפוליטיקה בקבלת ההחלטות.

השר הממונה ע"י הממשלה הנבחרת יכול למנות מספר מועט של תפקידי אמון בתוך המשרד. (של שאר התפקידים אמורים להיות מינויים מקצועיים)

מעניין להשוות את הבירוקרטיה הממשלתית עם ארגונים עסקיים- כך ניתן להבליט מספר תכונות:

ארגונים עסקיים- יש להם מבחן שוק לתפוקות- משתמשים במדד עליה/ירידה במכירות כאמצעי לבחינת תפקוד ראוי ויעיל בארגון.

קריטריון הרווחים הוא זה שמאפשר לחברה להתייעל.

לעומת זאת- כיצד ניתן למדוד תפוקה של משרד ממשלתי וקשה לייחס לו הצלחות וכישלונות.

הגדרה של תפוקה בארגונים אלה היא מעורפלת יותר.

ולכן- הצמיחה הארגונית לא מרוסנת באפקטיביות כמו במוסדות עסקיים.

מטרות של מדיניות משרד ממשלתי אחד סותרות לעיתים קרובות את מטרות המשרד השני.

תוכניות של משרדים ממשלתיים תלויות ברצון המתמיד שלהם לגדול.אינטרסים של ארגונים בירוקרטים הופכים למרכיב כבד בקביעת מדיניות. (ולא רק בהוצאתה לפועל). ללא פיקוח ציבורי/ עיתונאי/ אזרחי הבירוקרטיה מסתאבת.

ישנם שני סוגים של "דליפה"/ סטייה ממטרות הבירוקרטיה:

  1. עמלות על שירותים שונים שניתנים לאזרח.
  2. שירותים שונים שניתנים ממניעים פוליטיים. כוונות לא טהורות.

אפקט ה"איכסה!" ושיפוט מוסרי

האם תחושת "איכסה!" היא קריטריון טוב לביסוס בחירות ושיפוטים מוסריים? הפילוסוף ג'וליאן סבולסקו אודות חשיבותן ומגבולתן של תחושות בטן

אריסטו על הדבר הכי טוב שיש

מה מניע את הפעולות שלנו, למה אנחנו שואפים לדברים טובים ומהו הטוב הגבוה ביותר שאליו ניתן לשאוף. אריסטו על מה שחשוב בחיים

רוע וגאולה במחשבה של מרטין בובר

הפילוסופיה של מרטין בובר מספקת נקודת מבט עמוקה וייחודית על טבעו וגאולתו של הרוע. בעוד שחלק ניכר מעבודתו ידוע בהתמקדות בדיאלוג, קהילה ומערכות יחסים, הרהוריו על הרוע, תפקידו בחיי האדם וכיצד ניתן לשנותו הם היבטים משמעותיים מאוד במחשבתו.

בובר ניגש לנושא הרוע לא ככוח מוחלט או בלתי ניתן לפדיון אלא כמשהו שניתן לטפל בו, להבין אותו ובסופו של דבר לגאול באמצעות דיאלוג ופעולה אנושית. בעבורו הרוע אינו כוח נפרד ועצמאי המתקיים בניגוד לטוב. במקום זאת, זהו עיוות או שיבוש של ההרמוניה הטבעית בין יחידים ויחסיהם – גם זה עם זה וגם עם האלוהי. לדעתו, הרוע מתבטא כאשר מערכת היחסים אני-אתה – האידיאל של כבוד הדדי, פתיחות ומפגש – מתפרקת, מפנה את מקומו ליחסי אני-זה, שבה אנשים ודברים עוברים אובייקטיביות, משתמשים בהם ומצטמצמים לכלים. החפצה זו מטפחת הפרדה וניכור, שניהם מרכזיים בהבנתו של בובר את הרוע.

הרוע, לדעתו של בובר, הוא בעיקרו יחסי. הוא משגשג במצבים שבהם מפגשים אמיתיים מוחלפים בעסקאות, שבהם אנשים מאבדים את היכולת לראות זה את זה כיצורים מלאים ובמקום זאת רואים בהם אמצעי להשגת מטרה. התמוטטות זו במערכות היחסים לא רק פוגעת ביחידים, אלא משחיתה את המרקם של הקהילות והחברה. ככל שאנו מחפצים אחרים, כך אנו מנתקים את הקשרים הקושרים אותנו יחד בדרכים משמעותיות.

הליקוי של אלוהים
אחת התרומות המשמעותיות ביותר של בובר לדיון על הרוע היא תפיסתו של "ליקוי האל". רעיון זה מתייחס לתקופות בהיסטוריה האנושית, או בחיי הפרט, שבהן נוכחותו של אלוהים נראית מרוחקת או מעורפלת, והקשר האלוהי בין אנשים לאלוהים מנותק. לפי בובר, הרוע משגשג ברגעים אלו של ליקוי אלוהי. כאשר אנשים מאבדים את הקשר שלהם עם אתה האלוהי – כאשר תחושת האימננטיות והנוכחות של אלוהים מוסתרת – סביר יותר שהם יפלו לדפוסים של חפצה, מניפולציה ופגיעה.

עם זאת, ליקוי האל אינו קבוע. בובר מאמין שזה חלק ממחזור גדול יותר של חיים רוחניים, שבו נוכחות אלוהים עשויה לדעוך אך ניתן לגלות אותה מחדש באמצעות מאמצים לשיקום מערכות יחסים – בין בני אדם ועם האלוהי. הרוע, במובן זה, אינו נובע מאיזו חושך מובנה בעולם אלא מכשל של מערכת יחסים ודיאלוג, את שניהם ניתן לשחזר.

גאולה באמצעות דיאלוג
הפתרון של בובר לרוע קשור עמוקות לפילוסופיית הדיאלוג שלו. הוא לא מציע שהרוע הוא משהו שאפשר להתגבר עליו בכוח או להכחיד אותו באמצעות עונש. במקום זאת, הוא מציע שניתן לגאול את הרוע – להפוך לטוב – באמצעות מפגשים אנושיים אמיתיים. על ידי ביסוס מחדש של מערכת היחסים אני-אתה, יחידים יכולים לרפא את השבירה המולידה את הרוע. תהליך הגאולה הזה אינו מופשט אלא מעשי ביותר: הוא כרוך בפתיחות, אמפתיה ונכונות לעסוק באחרים כיצורים מלאים, ולא כאובייקטים.

בהגות החסידית, שהשפיעה עמוקות על בובר, ישנה אמונה שגם הרוע מכיל ניצוצות של פוטנציאל אלוהי שניתן לשחרר ולהפוך. בובר מרחיב את הרעיון הזה בכך שהוא מציע שליחסים אנושיים, כשהם אמיתיים ומושרשים במפגש אני-אתה, יש את הכוח להפוך חוויות שליליות לחיוביות. פעולת המפגש עם אדם אחר בצורה מלאה וכנה היא גואלת כי היא משחזרת את הקשר שהרע ניתק.

רוע וחירות
בובר גם חוקר את הקשר בין הרוע לחירות האדם. הוא טוען שהאפשרות של רוע נובעת מאותו חופש המאפשר אהבה, יצירתיות ומערכות יחסים אותנטיות. בני אדם חופשיים לבחור בין להתייחס לאחרים כאל חפצים או כאל אתה. חופש זה אומר שהרוע הוא תמיד תוצאה פוטנציאלית של פעולה אנושית, אבל זה גם אומר שהגאולה תמיד אפשרית. אותו חופש שמוביל לניכור ולפגיעה יכול להיות מופנה לכיוון שיקום ודיאלוג.

בנוסף למאמצים הפרטניים, בובר מדגיש את תפקידה של הקהילה בגאולת הרוע. קהילה המבוססת על דיאלוג, שבה חברים מזהים זה את זה בתור אתה, יוצרת סביבה שבה הרוע נוטה פחות לשגשג. בקהילה כזו, אנשים טוענים זה לזה על שמירת מערכות יחסים אמיתיות, וישנו מאמץ קולקטיבי לגאול את ההשפעות המזיקות של הרוע באמצעות אחריות משותפת וטיפול.

לבסוף, בעבור בובר הרוע אינו כוח בלתי ניתן לשינוי אלא עיוות יחסי שניתן לגאול באמצעות דיאלוג אמיתי ופעולה אנושית. גישתו לרוע מדגישה את כוחן של מערכות יחסים, את חשיבות החופש האנושי ואת הפוטנציאל לטרנספורמציה באמצעות קהילה. על ידי שחזור מערכת היחסים אני-אתה ושיקום הקשר עם האלוהי, הפרטים והחברות יכולים להתגבר על הפרידה והניכור שמובילים לרוע. באמצעות תהליך זה, בובר מציע חזון מלא תקווה שבו ניתן לשנות את הרוע, ולרפא את השבר של העולם.

ללמוד טוב יותר:

לקבל השראה:

להפעיל את הראש:

להשתפר:

הכסף או החיים: כמה זה "מספיק"?

כמה כסף זה מספיק בכדי לחיות חיים מאושרים? אם התשובה היא "עוד" אז אין לכם סיכוי, אבל מבט אחר על העבודה והקניות יכול לשנות את זה.