המבט הגברי בתיאוריה הפמניסטית של הקולנוע

מושג "המבט הגברי" הוא נושא מרכזי בתורת הקולנוע הפמיניסטית ובלימודי תקשורת מזה עשרת שנים. המונח נטבע על ידי חוקרת הקולנוע הפמניסטית לורה מאלווי, שטענה שהייצוג הקולנועי המסורתי מבוסס על הנחת היסוד של היות הצופה גבר ובזמן שהדמויות על המסך הן נשיות. המשמעות היא שהדמויות הנשיות עוברות החפצה מינית  על מנת לספק את מבטו של הצופה הגברי. התיאוריה של מולווי על המבט הגברי השפיעה על הדיון בדרכים שבהן הייצוג הקולנועי המסורתי מחזק את אי השוויון בין המינים ומחפיץ נשים.

המבט הגברי בתיאוריה הפמיניסטית

חוקרות פמיניסטיות אחרות, כמו בל הוקס (Bell Hooks) גיילין סטודלר (Gaylyn Studlar) וג'קי סטייסי (Jackie Stacey), כתבו רבות גם על המבט הגברי והשפעותיו על ייצוג התקשורת.

בל הוקס, סופרת ותיאורטיקנית פמיניסטית, כתבה על הדרכים שבהן המבט הגברי מבצע החפצה של נשים בתקשורת וכיצד זה מחזק את תפקידי המגדר המסורתיים. היא גם טענה שהמבט הגברי משמש לשמירה על הפטריארכיה ולשמירה על דומיננטיות גברית.

גיילין סטודלר, חוקרת קולנוע, כתבה על המבט הגברי ביחס לקולנוע ההוליוודי המוקדם וכיצד הוא מעצב את האופן שבו נשים מיוצגות על המסך. היא גם בחנה את הדרכים שבהן המבט הגברי מצטלב עם צורות אחרות של כוח וזכות, כמו גזע ומעמד.

ג'קי סטייסי, תיאורטיקנית קולנוע פמיניסטית, כתבה על המבט הגברי ביחס לייצוג של נשים בתרבות הפופולרית, כולל קולנוע, טלוויזיה ופרסום. היא גם חקרה את הדרכים שבהן המבט הגברי מאותגר על ידי פמיניסטיות וקבוצות שוליות אחרות.

לדעת עוד:

5 הוגות פמיניסטיות חשובות שצריך להכיר

וירג'יניה וולף על הסיבה שיש יותר סופרים גברים מנשים

למה גברים צופים בפורנו? תשובה מפתיעה

עוד דברים מעניינים: