סיכום בתנ"ך: עמוס פרק ח – סוחרי שומרון
מתוך: סיכומים בתנ”ך לבגרות – המאבק לחברה מוסרית
פרק ח' 4 – 8 – סוחרי שומרון
בפרק ח' של ספר עמוס חוזר הנביא על הרעיון כי ממלכת ישראל תיענש בגלל החטאים שבין אדם לחברו במסגרת התפיסה כי המוסר מכריע את גורל העם. הפעם פונה הנביא אל שכבת הסוחרים, שכנראה התעשרה בימי השפע, לא תמיד בדרכים ישרות החופפות את דרישות חוקי התורה, המוסר והצדק הטבעי.
בפס' 4 משתמש עמוס שוב בשורש ש.א.ף: עשירי העם והסוחרים רומסים את העניים, ויש פרשנים המסבירים את הפועל "ולשבית": הורגים ממש!
פס' 5 מתאר ומפרט כיצד מרמים הסוחרים את הקונים העניים. עמוס מתאר תמונה נלעגת: הסוחרים שומרים באדיקות את השבת ואת ראש החודש (מכמה מקורות בתנ"ך אנו לומדים כי בימי התנ"ך ראש החודש היה יום שבתון) אבל להוטים שהיום יעבור כדי שיוכלו להתחיל במלאכת הרמייה: הם מקטינים את הכמות הנמכרת (על-ידי הונאת הקונים במאזניים, באמצעות שימוש באבני משקל מזויפות), ומרמים גם במשקל המטבעות שהם לוקחים בתמורה ובכך מגדילים את רווחיהם הכספיים, תוך כדי עושק הקונים.
העשירים מנצלים את חוסר יכולתם של העניים להחזיר את חובותיהם, וקונים אותם לעבדות במחיר אפסי: "בעבור נעליים", ביטוי שכבר פגשנו בפרק ב'.
אבל הסוחרים והעשירים יבואו עד מהרה על עונשם: הי נשבע כי יפגע "בגאון יעקב" כלומר בגאוותו הבלתי מוצדקת של העם, הוא לא ישכח את חטאי העם והעונש יהיה הצפת הארץ , כשם שהנילוס מציף את מצרים. יש כאן מעין "עונש קוסמי" לתושבי ישראל: הארץ תרעש, תוצף במים, אולי רמז לכך שהמים ינקו את הארץ מן החוטאים והרשעים, והחברה שתישאר לאחר ההצפה תהיה נקייה יותר.