סיכומים בפסיכולוגיה קוגניטיבית: תפיסה חזותית – גוון ובהירות
הסיכומים עוזרים לכם? אנא שקלו לתת תרומה קטנה בתמורה… אפשר גם לעשות לייק!
חזרה אל: פסיכולוגיה קוגניטיבית- סיכומים
תפיסה חזותית: גוון ובהירות
קרן אור מכילה גלים באורכים שונים, גלים באורך שונה מעוררים תחושות שונות של צבע.
קיימות שתי תיאוריות המסבירות את תפיסת הגוון: מודל שלושת הצבעים (התיאוריה הטריכרומטית) של ינג והלמהולץ, עלפי התיאוריה, קיימים שלושה סוגים של תאי מדוכים (קולטנים), המותאמים לתפיסה של שלושה צבעי יסוד: אדום, ירוק וכחול. כל שאר הצבעים מתקבלים מצירופים שונים של צבעי היסוד. באמצעות מודל זה אפשר להסביר סוגים שונים של עיוורון צבעים. מודל התהליכים המנוגדים של הרינג – עלפי התיאוריה, ישנן שני זוגות של צבעי יסוד: אדום-ירוק וכחול-צהוב, לכל זוג ישנם תאי עצב המגיבים בירייה לאחד הצבעים שבו, ובעכבה לשני.
נראה ששני המודלים נכונים ומשלימים זה את זה : ברמת המדוכים ההצפנה היא תלת צבעית, ואילו ברמות עצביות בתר רשתיות ההצפנה היא מנוגדת.
גורמים נוספים המשפיעים על תפיסת צבע הם עצמת אור (כאשר עצמת האור נמוכה נכנסים לפעילות תאי הקנים ולא תתרחש כלל תפיסת צבע), משך החשיפה (חשיפה ממושכת מכניסה לפעולה את התגובה הנגדית), אינטראקציות מרחביות וגורמים קוגניטיביים (הצבע הזכור של אובייקטים מוכרים הוא בד"כ עז יותר מאשר במציאות).
תפיסת בהירות
הקשר בין עצמת האור לבין תפיסת הבהירות הוא לא ליניארי בהתאם לחוק סטיבנס. נדרש גידול רב בעצמת האור כדי להשיג גידול קטן יחסית בתחושת הבהירות.
שני חוקים מתארים סכימה של אנרגיית אור בפוטורצפטורים: חוק בלוך מתאר סכימה זמנית ואילו חוק ריקו מתאר סכימה מרבית.
בתנאי אור יום הגלים שאורכם 555 נ"מ (צהוב-ירקרק) נתפסים כבהירים ביותר, שכן אלה גלים שאליהם המדוכים, המופעלים באור יום, רגישים ביותר. בתנאי תאורה עמומה הגלים שאורכם 505 נ"מ (ירוק-כחלחל) נתפסים כבהירים ביותר, שכן אלה הגלים שאליהם הקנים, המופעלים בתנאי אור עמום, רגישים ביותר.
תהליך ההסתגלות לחשכה מורכב מ-2 תהליכים: הסתגלות מהירה של המדוכים והסתגלות איטית יותר של הקנים, המגיעה בסופו של דבר לרגישות גבוהה יותר לאור.
ישנן 2 תופעות מנוגדות בהשפעת הרקע על תפיסת הבהירות: קונטקסט בהירות, המוסר באמצעות התהליך הפיזיולוגי של עכבה לטרלית, והטמעת הבהירות, המוסברת באמצעות גורמי קשב.