מבוא לסוציולוגיה: סוציולוגיה פוליטית – המדינה
ראו: מבוא לסוציולוגיה – סיכומים
פוליטיקה – אמרנו שיש הרבה מאוד דרכים לחשוב על פוליטיקה בהרבה מאוד נושאים. אנחנו מתמקדים במשולש של היחסים שמרכזיים לחברה בת זמננו, יחסים בין מדינה אזרחות ולאומיות.
מדינה – מדינה היא הזירה המרכזית שבה מתנהלת פוליטיקה בעידן המודרני- אפילו על הגדרת מדינה יש "פוליטיקה". ההגדרה המינימלית למדינה באה ממקס וובר – ארגון פוליטי שיש לו זכות בלעדית להשתמש בכוח לגיטימי (אלימות ממוסדת) כלפי אוכלוסייה בעלת זהות קולקטיבית מובחנת שיושבת בטריטוריה שהיא שטח מוגדר.
הטענה הזו לא כוללת את ההגדרה שהלגיטמציה (של המדינה) היא כוללת, והיא לא כוללת את "מי נותן לגיטימציה"? והיא לא כוללת איפיונים של אוכלוסייה שיושבת בתוך הטריטוריה המוגדרת.
בד"כ שאנחנו מדברים על מדינה בעידן הנוכחי אנחנו מדברים על מדינת לאום. בהגדרה של וובר, כחלק מהטיפוס הטהור, הוא לא מצמצם את התופעה לתופעת מדינת לאום בלבד. המדינה המודרנית כמו שאנחנו תופסים אותה היום היא תופעה היסטורית חדשה. בהיסטוריה היו לנו ערי מדינה (לדוג' באיטליה) שהיו ערי מדינה עצמאיות ולא היו חלק ממדינת איטליה – הן כולן צורות של שלטון שמשמשות לשימוש באלימות ממוסדת שנחשבת לגיטימית, אך הגבולות של הטריטוריות האלה היו נזילים והשתנו הרבה פעמים. בנוסף צורות השליטה הייתה שונה מאוד בתוך האימפריות, בכל חלק של האימפריה הייתה צורת שליטה אחרת, היו שפות אחרות, לא הייתה חקיקה אחידה בכל אזורי האימפריה, החקיקה לא חלה במידה שווה על כל תושבי האימפריה. לכן המדינות שהיו קיימות בעידן המודרני הן תופעה מודרנית שראשיתה לאחר המהפכה הצרפתית והיא הולכת ומתבססת. ג'ון מאייר – מחקר שמציב את המאפיינים של המדינה המודרנית על ציר זמן ומראה איך בכל שנה מתחילת המאה ה20 ועד סוף המאה ה20 נוספו מדינות שמאמצות לעצמן מאפיינים של מדינות מודרניות. כל שנה יותר חלקים בכדה"א מכוסים במדינות "מודרניות". המדינה המודרנית המקובלת לאחר מלחמת העולם הראשונה – לאחר המלחמה יש הסכמים שמובילים לפירוק האימפריות, מסוף מלה"ע הראשונה יש יותר מדינות שמקבלות את הצורה של מדינת לאום. "חבר הלאומים" מוקם, ארגון בינ"ל שבו מיוצגות מדינות הלאום, ואז מקבלת המדינה מהסוג החדש את הגדרתה כמדינת הלאום (ולא המדינה בהגדרה הכללית). במדינת הלאום יש גבולות טריטוריאלים שהם חופפים במידה רבה את גבולות הלאום שיושב בתוך המדינה.
למדינה יש תפקידים אינסטרומנטליים ואקספרסיביים. תפקיד המדינה האינסטרומנטלי הוא לענות על צרכים של האוכלוסייה כמו בריאות חינוך, בטחון, מניעת פשע וכו'. אך למדינה בת זמננו יש תפקיד משמעותי סימבולי/טקסי, מדינת הלאום עומדת במרכזה של זהויות מודרניות. אקספרסיביים: לקבוע את הזהות של הקולקטיב (מדיניות עמים תרבויות). הרבה מהזהות שלנו הרעיונות שלנו והדברים שאנחנו נחשפים אליהם מנוהלים ומתווכים במידה רבה במדינת הלאום. חשוב לנו להיות אזרחים של מדינה, וזה הופך להיות דבר מאוד משמעותי כמוקד של זהות.
לאום – מהו לאום? איך הוא נוצר? מה משמעותו?
קבוצת אנשים בעלת זהות משותפת השואפת להגדרה עצמית במסגרת של מדינה ריבונית, בזיקה לטריטוריה מסויימת. ללאום יסודות משותפים אותם חולקים בד"כ בני הלאום כגון שפה, תרבות, היסטוריה משותפת.