בני אדם הצליחו לשרוד בכל תנאי טבע כמעט – בקוטב, במדבר, בג'ונגל. אבל יש תנאי אחד שכאשר הוא מתמוטט, החיים האנושיים עצמם נסדקים: שלטון.
אנחנו נוטים להתייחס לשלטון כאל נטל – בירוקרטיה, מיסים, תקנות. אבל בפועל, שלטון הוא אחת ההמצאות ההכרחיות ביותר לקיום אנושי משותף. בלי שלטון, אין ביטחון אישי, אין מערכת בריאות, אין מערכת חינוך, אין חוקים שמגנים על החלשים. בלי שלטון – יש רק אנרכיה. ולצערנו, יש מקומות בעולם שבהם אפשר לראות בדיוק איך זה נראה.
סומליה: כשהמדינה מתמוססת
סומליה נחשבת לדוגמה הקלאסית למדינה כושלת. מאז שנות ה־90, כששלטון מרכזי חדל מלתפקד, המדינה התפצלה לאזורים הנשלטים על ידי מיליציות, שבטים ולעיתים גם פיראטים. שירותי ממשלה בסיסיים נעלמו – אין מערכת משפט מתפקדת, אין משטרה אחת, אין אפילו דואר.
וכשאין שלטון אחד – יש הרבה שליטים קטנים, וכל אחד מהם מפעיל כוח לפי אינטרס משלו. עבור האזרח הפשוט, זה אומר חוסר ביטחון מתמיד, אובדן זכויות, וקיום שנאבק לשרוד.
ונצואלה: כשהשלטון מאבד אמון
ונצואלה היא דוגמה שונה אך חשובה. זוהי מדינה שבה יש שלטון – אך הוא איבד את הלגיטימציה. בעשור האחרון, עם קריסת הכלכלה, השחיתות והתפוררות מוסדות המדינה, הפכה ונצואלה למקום שבו אין ביטחון תזונתי, חשמל סדיר או מערכת משפט עצמאית. שלטון יש – אך הוא משרת את עצמו, לא את אזרחיו.
זהו מצב מסוכן לא פחות: כששלטון מתקיים פורמלית אך חדל מלמלא את תפקידו המוסרי, החברה מתפוררת מבפנים.
ישראל: להעריך את מה שלפעמים שוכחים
דווקא מול הדוגמאות האלה, אפשר להעריך את קיומו של שלטון מתפקד. במדינה דמוקרטית כמו ישראל יש ביקורת, יש מחאות, יש מאבקים פוליטיים – אבל יש גם מסגרות: בג"ץ, כנסת, משטרה, קופות חולים, פינוי אשפה, מערכת חינוך. אלה אולי לא תמיד פועלות באופן מושלם – אך הן קיימות.
המרכיב ההכרחי של שלטון הוא לא רק שליטה בכוח – אלא הנכונות להפעיל את הכוח לטובת הציבור, תוך שמירה על חוק, הגינות וזכויות. מדינה לא יכולה להתקיים רק עם טריטוריה או אוכלוסייה – היא זקוקה לשלטון שמקבל אחריות.
כשאנו שואלים "מהי מדינה", לא מספיק לדבר על סמלים, חוקים או חוקה. צריך לדבר גם על היסודות הפשוטים: מים בברז, ביטחון ברחוב, כתובת לפנות אליה. לכן, יציבות שלטונית איננה מותרות – היא הבסיס לקיום משותף, לחירות אישית ולחיים עם תקווה.
ראו גם: