מיתולוגיות / רולאן בארת – סיכום קצר

במיתולוגיות, רולאן בארת מתאר מיתוסים מגוונים כמו סיטרואן DS, היאבקות, יין, פניה של גרטה גרבו, סטייק פריט ושיח קולוניאלי צרפתי. אבל הוא גם מנתח את עצם התופעה של המיתוס. עבורו, המיתוס הוא כלי של אידיאולוגיה, הוא מממש אמונות, שהדוקסה (אמונה) היא המערכת שלהן, בדיבור: המיתוס הוא סימן. המסומן שלו הוא אידיאולוגי, המסמן שלו יכול להיות כל דבר.

במיתוס, כותב בארת, מוכפלת השרשרת הסמיולוגית "מסמן / מסומן = סימן". המיתוס מורכב משרשרת קיימת: הסימן של השרשרת הראשונה הופך למסמן השני. דוגמה מפורסמת שמציע בארת ב-"מיתולוגיות" היא תמונה של חייל שחור המתבונן בדגל הלאומי, כאשר השלט בכללותו הופך למסמן מיתוס הצטרפותן של אוכלוסיות מושבות לאימפריה הצרפתית.

בסופו של דבר, הדוקסה שמפיץ המיתוס, עבור בארת, היא הדימוי שיש לבורגנות על העולם ושהיא כופה על העולם. האסטרטגיה הבורגנית היא למלא את כל העולם בתרבותו ובמוסריותו, על ידי כך שאנשים ישכחו את המעמד המעמדי ההיסטורי שלו.

עוד על רולאן בארת:

חיבורו המפורסם של רולאן בארת "מות המחבר" ​​(1967) עוסק ביחסי המחבר והקורא בגיבוש משמעותו של טקסט. הטיעון המהותי של בארת הוא שלמחבר אין ריבונות על המילים שלו (או דימויים, צלילים וכו'). המשמעות הסופית של כל טקסט כתוב שייכת לקורא המפרש אותו. כאשר אנו נתקלים בטקסט ספרותי, אומר בארת, איננו צריכים לשאול את עצמנו למה התכוון המחבר בדבריו אלא מה בעצם אומרות המילים עצמן. טקסט משתמש בסמלים המפוענחים על ידי הקוראים, ומכיוון שתפקיד הטקסט הוא לקרוא, המחבר ותהליך הכתיבה אינם רלוונטיים.

הטקסט הספרותי לאחר מות המחבר

"מות המחבר" ​​פירושו שמשמעות היא שהונח ביצירה על ידי הסופר בכדי שיתגלה על ידי הקורא. משמעות על פי בארת היא משהו שנוצר באופן ספונטני בתהליך קריאת טקסט, שהוא פעולה אקטיבית ולא פסיבית. במילים אחרות פעולת הקריאה גוברת על זו של הכתיבה המקורית, והופכת בפני עצמה למעין כתיבה פעילה.

בארת לא מתכוון להציע שמותו של המחבר מאפשר לכל אחד לקרוא כל טקסט בכל דרך שבא לו (למרות שהיו פרשנים שהלכו בדרך זו). טענתו היא שקריאה היא תמיד גם פרשנות הכרוכה במין שכתוב של הטקסט ברוחו של הקורא, וזה מה שהורג נוכחות המחבר ה"מקורי" בטקסט.

"מות המחבר" של בארת הוא התקפה על ביקורת ספרות מסורתית שהתמקדה יותר מדי בניסיון להתחקות אחר כוונותיו של המחבר ומשמעותו המקורית בראשו. במקום זאת, בארת מבקש מאתנו לאמץ גישה מכוונת יותר לטקסט המתמקדת באינטראקציה של הקורא, ולא הכותב, איתו. המשמעות היא שהטקסט הרבה יותר פתוח לפרשנות, הרבה יותר קולח במשמעותו ממה שחשבו בעבר.

עוד על רולאן בארת:

הרטוריקה של הדימוי 

מות המחבר

מחשבות על הצילום

מדוע בכה יעקב כשנשק לרחל?

וישק יעקב לרחל וישא את־קלו ויבך: מדוע בוכה יעקב כאשר הוא נושק לרחל? איך זה קשור לכל אירועי הנשיקה והבכי האחרים שלו והאם הבאר היא בעצם לב?

רוע וגאולה במחשבה של מרטין בובר

הפילוסופיה של מרטין בובר מספקת נקודת מבט עמוקה וייחודית על טבעו וגאולתו של הרוע. בעוד שחלק ניכר מעבודתו ידוע בהתמקדות בדיאלוג, קהילה ומערכות יחסים, הרהוריו על הרוע, תפקידו בחיי האדם וכיצד ניתן לשנותו הם היבטים משמעותיים מאוד במחשבתו.

בובר ניגש לנושא הרוע לא ככוח מוחלט או בלתי ניתן לפדיון אלא כמשהו שניתן לטפל בו, להבין אותו ובסופו של דבר לגאול באמצעות דיאלוג ופעולה אנושית. בעבורו הרוע אינו כוח נפרד ועצמאי המתקיים בניגוד לטוב. במקום זאת, זהו עיוות או שיבוש של ההרמוניה הטבעית בין יחידים ויחסיהם – גם זה עם זה וגם עם האלוהי. לדעתו, הרוע מתבטא כאשר מערכת היחסים אני-אתה – האידיאל של כבוד הדדי, פתיחות ומפגש – מתפרקת, מפנה את מקומו ליחסי אני-זה, שבה אנשים ודברים עוברים אובייקטיביות, משתמשים בהם ומצטמצמים לכלים. החפצה זו מטפחת הפרדה וניכור, שניהם מרכזיים בהבנתו של בובר את הרוע.

הרוע, לדעתו של בובר, הוא בעיקרו יחסי. הוא משגשג במצבים שבהם מפגשים אמיתיים מוחלפים בעסקאות, שבהם אנשים מאבדים את היכולת לראות זה את זה כיצורים מלאים ובמקום זאת רואים בהם אמצעי להשגת מטרה. התמוטטות זו במערכות היחסים לא רק פוגעת ביחידים, אלא משחיתה את המרקם של הקהילות והחברה. ככל שאנו מחפצים אחרים, כך אנו מנתקים את הקשרים הקושרים אותנו יחד בדרכים משמעותיות.

הליקוי של אלוהים
אחת התרומות המשמעותיות ביותר של בובר לדיון על הרוע היא תפיסתו של "ליקוי האל". רעיון זה מתייחס לתקופות בהיסטוריה האנושית, או בחיי הפרט, שבהן נוכחותו של אלוהים נראית מרוחקת או מעורפלת, והקשר האלוהי בין אנשים לאלוהים מנותק. לפי בובר, הרוע משגשג ברגעים אלו של ליקוי אלוהי. כאשר אנשים מאבדים את הקשר שלהם עם אתה האלוהי – כאשר תחושת האימננטיות והנוכחות של אלוהים מוסתרת – סביר יותר שהם יפלו לדפוסים של חפצה, מניפולציה ופגיעה.

עם זאת, ליקוי האל אינו קבוע. בובר מאמין שזה חלק ממחזור גדול יותר של חיים רוחניים, שבו נוכחות אלוהים עשויה לדעוך אך ניתן לגלות אותה מחדש באמצעות מאמצים לשיקום מערכות יחסים – בין בני אדם ועם האלוהי. הרוע, במובן זה, אינו נובע מאיזו חושך מובנה בעולם אלא מכשל של מערכת יחסים ודיאלוג, את שניהם ניתן לשחזר.

גאולה באמצעות דיאלוג
הפתרון של בובר לרוע קשור עמוקות לפילוסופיית הדיאלוג שלו. הוא לא מציע שהרוע הוא משהו שאפשר להתגבר עליו בכוח או להכחיד אותו באמצעות עונש. במקום זאת, הוא מציע שניתן לגאול את הרוע – להפוך לטוב – באמצעות מפגשים אנושיים אמיתיים. על ידי ביסוס מחדש של מערכת היחסים אני-אתה, יחידים יכולים לרפא את השבירה המולידה את הרוע. תהליך הגאולה הזה אינו מופשט אלא מעשי ביותר: הוא כרוך בפתיחות, אמפתיה ונכונות לעסוק באחרים כיצורים מלאים, ולא כאובייקטים.

בהגות החסידית, שהשפיעה עמוקות על בובר, ישנה אמונה שגם הרוע מכיל ניצוצות של פוטנציאל אלוהי שניתן לשחרר ולהפוך. בובר מרחיב את הרעיון הזה בכך שהוא מציע שליחסים אנושיים, כשהם אמיתיים ומושרשים במפגש אני-אתה, יש את הכוח להפוך חוויות שליליות לחיוביות. פעולת המפגש עם אדם אחר בצורה מלאה וכנה היא גואלת כי היא משחזרת את הקשר שהרע ניתק.

רוע וחירות
בובר גם חוקר את הקשר בין הרוע לחירות האדם. הוא טוען שהאפשרות של רוע נובעת מאותו חופש המאפשר אהבה, יצירתיות ומערכות יחסים אותנטיות. בני אדם חופשיים לבחור בין להתייחס לאחרים כאל חפצים או כאל אתה. חופש זה אומר שהרוע הוא תמיד תוצאה פוטנציאלית של פעולה אנושית, אבל זה גם אומר שהגאולה תמיד אפשרית. אותו חופש שמוביל לניכור ולפגיעה יכול להיות מופנה לכיוון שיקום ודיאלוג.

בנוסף למאמצים הפרטניים, בובר מדגיש את תפקידה של הקהילה בגאולת הרוע. קהילה המבוססת על דיאלוג, שבה חברים מזהים זה את זה בתור אתה, יוצרת סביבה שבה הרוע נוטה פחות לשגשג. בקהילה כזו, אנשים טוענים זה לזה על שמירת מערכות יחסים אמיתיות, וישנו מאמץ קולקטיבי לגאול את ההשפעות המזיקות של הרוע באמצעות אחריות משותפת וטיפול.

לבסוף, בעבור בובר הרוע אינו כוח בלתי ניתן לשינוי אלא עיוות יחסי שניתן לגאול באמצעות דיאלוג אמיתי ופעולה אנושית. גישתו לרוע מדגישה את כוחן של מערכות יחסים, את חשיבות החופש האנושי ואת הפוטנציאל לטרנספורמציה באמצעות קהילה. על ידי שחזור מערכת היחסים אני-אתה ושיקום הקשר עם האלוהי, הפרטים והחברות יכולים להתגבר על הפרידה והניכור שמובילים לרוע. באמצעות תהליך זה, בובר מציע חזון מלא תקווה שבו ניתן לשנות את הרוע, ולרפא את השבר של העולם.

עוד דברים מעניינים: