כל תא חי קולט חומרים מהסביבה ופולט אליה חומרים. החומרים בתא עוברים שינוי, בנייה ופירוק = חילוף חומרים.
כל התאים תחומים בקרום (=ממברנה), מפריד בין התא לסביבה החיצונית. החומרים הנכנסים לאת עוברים דרך קרום התא בדרכים שונות.
הקרום בכל התאים בנוי משני חומרים: ליפידים וחלבונים.
הליפידים מהווים מרכיב מרכזי בקרום. רוב הליפידים המרכיבים את הקרום הם פוספוליפידים. הפוספוליפידים הם מולקולות ליפידיות המכילות קבוצת זרחה (מולקולה המכילה זרחן).
קבוצת הזרחה מהווה את ה"ראש" של המולקולה וחומצות השומן מהוות את ה"זנב".
שתי הקצוות של הפוספוליפיד הם בעלי מסיסות שונה במים: ה"ראש" הוא הידרופילי, כלומר מסיס במים, ואילו ה"זנב" הוא הידרופובי, כלומר אינו מסיס במים.
המבנה הבסיסי של הקרום הוא שתי שכבות של פוספוליפידים, המסודרות "זנב אל זנב", כך שהזנבות (הבלתי מסיסים במים)מרכיבים את פנים הקרום, ואילו ה"ראשים" (המסיסים במים) פונים אל הסביבה המימית: כלפי חוץ התא אל הנוזל הבין- תאי או כלפי פנים התא אל הציטופלסמה. מבנה זה יוצר סביבה שומנית פנימית בין שתי הסביבות המימיות.
החלבונים בקרום מצויים במספר צורות: מולקולות המשובצות בין מולקולות הפוספוליפידים, מולקולות הקשורות אל חלבונים אחרים בקרום וכן חלבונים הקשורים למולקולות סוכר בצידו החיצוני של הקרום. (לסוכרים יש תפקיד בהיכרות בין תאים).
הקרום אינו סימטרי, השכבה הפונה כלפי חוץ שונה מהשכבה הפונה כלפי פנים. החלבונים והפוספוליפידים בקרום אינם קבועים במקומם אלא מתרחשת בקרום תנועה מתמדת. קרום שנקרע יש לו את היכולת להתאחות באופן מיידי.
קרומים קיימים לא רק מסביב לתא אלא גם בתוכו: הרשתית האנדופלזמית בנויה מקרום, סביב אברונים שונים בתא ישנו קרום (גרעין, מיטוכונדריה, כלורופלסט).
קרום התא משתתף בתהליכי היכרות ותקשורת
תאים מסוגלים לזהות תאים אחרים, לדוגמא תאי דם לבנים המסוגלים לזהות חיידקים. המולקולות המשתתפות בזיהוי התאים הן מולקולות של גליקופרוטאינים (תצמיד חלבון סוכר) המצויים בקרום.
תאים מאותה רקמה נושאים את אותם סוכרים על הקרום.
מצבים בהם מתקיים זיהוי בין תאים:
- תא ביצה המזהה תא זרע מאותו המין ומאפשר לו לחדור אליו.
- בעובר המתפתח, תאים היוצרים רקמה מסויימת מזהים זה את זה ומתקבצים יחד.
- תאי דם לבנים מזהים תאים "זרים".
בין תאים סמוכים מתקיים קשר המתבטא בהעברת חומרים מתא לתא, דרך מעברים מיוחדים בקרומים. מעברים אלו נקראים "צמתי מעבר בין- תאיים". הצמתים הם בד"כ מבנה חלבוני, היוצר מעין גשר בין הציטופלסמות של תאים שכנים.
קרום התא גם מאפשר קליטת מסרים בעזרת קולטנים המצויים עליו ונקשרים להורמונים ספציפיים.
ראו גם: מעבר חומרים דרך קרום התא
חזרה אל העמוד הראשי: סיכומים לבגרות בביולוגיה \ התא