ריאליזם קוגניטיבי מול ריאליזם ממטי

סקירה קצרה אודות ההבדלים בין ריאליזם דמוי ממשות (ריאליזם ממטי) לבין ריאליזם מייצג ממשות (ריאליזם קוגניטיבי)

ריאליזם ממטי וריאליזם קוגניטיבי הם תת-חלוקה של הסוגה הרחבה יותר של ריאליזם. ריאליזם מתאפיין במגמה ברורה ליצור עולם דמוי ממשות הדומה בכל לעולם המוכר לנו ולשם כך הוא משתמש בכלים שונים שנסקרו במאמר אחד פרי עטי אודות הסיפור הריאליסטי. בחקר הספרות מקובל להבחין בין שני סוגים שונים של התייחסות ריאליסטית אל המציאות. הדרך הראשונה היא דרך של עיצוב עולם דמוי ממשות, כלומר ריאליזם ממטי (מלשון מימזיס=חיקוי ביוונית). הדרך השנייה היא דרך של עיצוב עולם מייצג ממשות, כלומר ריאליזם קוגניטיבי. להלן נקדיש את החלקים הבאים של המאמר כדי לבחון כל מושג בנפרד ולראות כיצד הם מתקשרים אחד לשני.

ריאליזם דמוי ממשות – ריאליזם ממטי

ריאליזם דמוי ממשות או ריאליזם ממטי הוא סיפור ריאליסטי שמטרתו ליצור אשליה של מציאות ממשית בעבור הקורא. הוא מתרחש בזמנים ומקומות מוכרים ומציג דמויות מסתברות שאת פעולותיהן אנו יכולים להבין על ידי הנמקות סיבתיות מסתברות. הוא מצטיין במלאות תיאוריות המאפשרת לנו לשחזר את העולם המוצג ואת הדמויות לכל פרטיהם ולהרגיש כאילו מדובר במקומות, אנשים והתרחשויות אמיתיים או שלפחות היו יכולים עקרונית להיות אמיתיים. מטרתו העקרונית של הריאליזם הממטי היא לטעת בקורא את הרושם כי העלילה שהוא קורא הייתה יכולה עקרונית להתרחש במציאות כפי שהיא מוכרת לו ולטשטש לחלוטין את העובדה כי מדובר בעיצוב מלאכותי שהוא פרי מעשה יצירה ספרותית.

ריאליזם מייצג ממשות – ריאליזם קוגניטיבי

מטרתו של ריאליזם קוגניטיבי היא להותיר בידי הקורא דגם מסוים שדרכו יוכל להבין את הממשות. ריאליזם שכזה מבקש לומר או לטעון משהו לגבי המציאות ודרכו לעשות זאת הוא להציג אותה באופן מסוים. ריאליזם קוגניטיבי מכוון להציג קונפליקטים או יסודות בחברה ולהגיד אודותם דבר מה ובכך להוסיף משהו אודות הידיעות או העמדות שלנו לגביו. ריאליזם קוגניטיבי או ריאליזם מייצג ממשות חותר להאיר תהליכים או מציאות החבויים מתחת למציאות המוכרת לנו ובכך להשפיע על העמדה או ההבנה שלנו, ומכאן שמו. ריאליזם כזה אינו בהכרח משחזר תמונת מציאות שלמה אלא אם יש בכך בכדי לסייע למטרה שלו להעמיד דגם מסוים של המציאות אותו מתבקש הקורא לאמץ.

בין בדיון לממשות – סיכום

מה היה לקרל מרקס נגד הזכות לקניין?

"הזכות לקניין היא הזכות ליהנות מנכסיו ולהתנהל עימם באופן שרירותי וללא כל התחשבות באנשים אחרים, באופן נפרד מהחברה, זוהי הזכות לאנוכיות"

עוד דברים מעניינים: