המהלכים העיקריים של מלחמת יום הכיפורים
התקפה מצרית – סורית: 8-6 באוקטובר. לאחר הפגזה כבדה המצרים חצו את תעלת סואץ בשעות הראשונות של מלחמת יום הכיפורים על גבי 12 גשרים, עקפו את המעוזים והתקדמו עד למרחק של כ- 8 ק"מ מהתעלה. למצרים יתרון גדול בטנקים ובכוחות רגלים. המעוזים נצורים ונכשלו ניסיונות לחלץ את הלוחמים שבהם (במחיר כבד ביותר) והם נפלו לידי המצרים למעט המעוז הצפוני בתעלה.
הסורים פרצו לרמת הגולן, כבשו את רוב שטחה ואיימו להגיע לכינרת. הם נבלמו בקרב כבד בצפון הרמה, ליד קוניטרה ב"עמק הבכא". מוצב החרמון נפל בידי הסורים ביום הראשון למלחמת יום הכיפורים בהתקפת כוחות שהונחתו ממסוקים.
כישלון התקפת הנגד בחזית התעלה: 8 באוקטובר: התקפת הנגד הישראלית הסתיימה בכישלון. שתי אוגדות השריון של צה"ל (אוגדה 162 בפיקודו של האלוף אברהם "ברן" אדן ואוגדה 143 בפיקודו של האלוף אריק שרון) ניסו לפרוץ לתעלה אך המתקפה נכשלה. טנקים רבים נפגעו מטילים נגד טנקים "סאגר". לאחר כשלון המתקפה, הוחלט לרכז את המאמצים בצפון.
ריכוז מאמץ בצפון: עקב האיום על צפון ישראל, צה"ל ריכז את המאמץ נגד הסורים ברמת הגולן: תקף עם שלוש אוגדות שריון וריכז את חיל האוויר לפעולות ברמת הגולן. בימים 8 – 11 לאוקטובר נהדפו הסורים בחזרה לגבול, וצה"ל עבר להתקפה לתוך סוריה והשתלט על שטחים עד למרחק של 40 ק"מ מדמשק. מוצב החרמון נכבש מחדש בקרב קשה. כוחות משלוח עירקיים וירדניים ניסו לסייע לסורים בהתקפת נגד אך נכשלו. חיל האוויר תקף מטרות אסטרטגיות בכל רחבי סוריה.
העברת מאמץ המלחמה לדרום: ב- 14 באוקטובר נכשלה התקפה מצרית לאורך כל החזית. מכאן ואילך עברה היוזמה במסגרת מלחמת יום הכיפורים לידי צה"ל. ב- 14 – 15 באוקטובר צלח צה"ל את התעלה מערבה ב"תפר" בין שתי הארמיות המצריות באזור דוור סואר. קרבות קשים ביותר נערכו לפתיחת ראש הגשר ולהעברת הגשרים. בין הקרבות- קרב "החווה הסינית" בין צנחנים ישראלים לכוחות מצריים לטיהור ציר "טרטור" שנועד להעברת גשר הגלילים. צה"ל התקדם ממערב לתעלה וכיתר את הארמיה השלישית שהייתה ערוכה בגדה המזרחית של הסואץ. צה"ל נעצר במרחק 101 ק"מ מקהיר. צליחת התעלה מסמלת את המפנה במלחמה: ממצב פתיחה קשה ביותר – מצליח צה"ל לעבור להתקפה אשר בסופה הוא נמצא מן העבר המערבי של התעלה ומכתר כוחות מצריים גדולים.
הפסקת אש: ב- 22 באוקטובר הכריזה מועצת הביטחון של האו"ם על הפסקת אש וסיום מלחמת יום הכיפורים. הקרבות בדרום נמשכו עד ה- 24 באוקטובר, בעיקר באזור העיר סואץ. לאחר הפסקת האש נערכו שיחות בתווך האו"ם בק"מ ה- 101 על הפרדת כוחות בין ישראל ומצרים.
מעורבות המעצמות במלחמת יום הכיפורים: תוך כדי המלחמה מעורבות המעצמות (ארה"ב וברה"מ) במלחמה הן בפעילות דיפלומטית ובמגעים ביניהן והן בסיוע בנשק (ברה"מ משגרת נשק לסוריה וארה"ב מפעילה "רכבת אווירית" להשלמת אבדות צה"ל במטוסים, טנקים ותחמושת חיונית).
מתוך: סיכומים לבגרות בהיסטוריה / בונים את מדינת ישראל במזרח התיכון