התנהגות ארגונית: רמת הקבוצה בארגון
מתוך: מנהל עסקים \ התנהגות ארגונית
ß איך קבוצות פעולות ? ואיך אנשים מושפעים מקונטקסט קבוצתי?
קבוצה
שני אנשים או יותר המקיים ביניהם אינטראקציה (חייב להיות בין האנשים איזשהו קשר) , שיש להם דפוס יחסים יציב ומתמשך יחסית, שחולקים מטרות משותפות (משהו שיקשר ויאחד את האנשים בתוך הקבוצה), ותופסים את עצמם כחלק מהקבוצה (אנשים צריכים להרגיש כחלק מהקבוצה).
*** לא להתמקד על עניין הצוות – תת סוג של קבוצה פורמאלית , מאוד מגובשת ומאוד מחוייבת, לא לקרוא בספר.
קבוצות לא פורמאליות
- לספר צרכים חברתיים כמו צורך בשייכות וקבלה וצורך של תמיכה חברתית
- לעזור בביצוע העבודה (בזכות הקשרים החברתיים אפשר לקבל גישה לאנשים ולמידע)
- לתת קול לעובדים ולהביא לשינויים שיעזרו גם לארגון
- קבוצות לא פורמאליות עוזרות ליצור נורמות ולחץ חברתי חזק שאו שהם יעזרו או שיפגעו ביעדים של הארגון.
איך קבוצות מתפתחות עם הזמן ?
- מודל חמשת השלבים – מתאר שלד של תהליך להיווצרות קבוצה כחמישה שלבים ייחודיים, הזמן שלוקח לכל שלב משתנה בהתאם לקבוצה –
- שלב 1 – forming – היווצרות – שלב זה כולל בתוכו את ההיכרות של הפרטים בקבוצה, כמו כן בשלב זה נקבעים "החוקים" הבסיסיים של הקבוצה, בהתייחס לעבודה (כמה פרודוקטיביים מצופה מהם להיות) ובהקשר ליחסים הבין אישיים בקבוצה (מיהם המנהיגים האמיתיים בקבוצה). בשלב זה הפרטים שוקלים האם הם רוצים להיות חלק מהקבוצה, כאשר הפרטים מתחילים להתייחס לעצמם כקבוצה שלב זה נגמר.
- שלב 2 – storming – הסתערות – בשלב זה קיימת רמה גבוהה של קונפליקט, לרוב, בשלב זה חברי הקבוצה מתנגדים להנהגת הקבוצה ונוצרים קונפליקטים בין החברים. במידה והקונפליקטים נפתרים והנהגת הקבוצה מתקבלת ממשיכים לשלב הבא. אם לא ניתן לפתור את הקונפליקט הקבוצה מתפרקת בשלב זה.
- שלב 3 – norming – התנרמלות (?) – בשלב זה הקבוצה נהפכת למאוחדת יותר והזהות של הפרטים כחברי הקבוצה מתחדדת. כמו כן בשלב זה הרגשת האחריות המשותפת על פעילות הקבוצה גדלה וקיים רצון של הפרטים להגיע לפתרונות משותפים לבעיות. השלב מסתיים כאשר הפרטים מסכימים על סט של ציפיות כיצד יש לבצע דברים בצורה הנכונה.
- שלב 4 – performing – ביצוע – בשלב זה הקונפליקטים ביחסים הבין אישיים והנהגת הקבוצה נפתרו, והקבוצה מפנה את האנרגיות שלה לכיוון ביצוע המשימה. היחסים הטובים בקבוצה וקבלת ההנהגה מאפשרת את ביצוע המשימה בצורה הטובה ביותר.
- שלב 5 – adjourning – נעילה – בחלק מהקבוצות שלב זה קורה לאחר תום ביצוע המשימה, הקבוצה הגיעה ליעד שלה ואין בה יותר צורך. בקבוצות אחרות שלב זה קורה בהדרגה, עקב עזיבה של חברי הקבוצה לאורך זמן או בגלל שהנורמות שנקבעו כבר לא תקפות לקבוצה.
- מודל שיווי המשקל המקוטע (מתייחס למימד הזמן ולא לשלבים שקבוצה עוברת. – מודל זה מתייחס לקבוצות העומדות מול דד-ליין מסוים וההתנהגות שלהם בחצי הראשון של הזמן שונה מהחצי השני של זמן המשימה. בחצי הראשון של המשימה, הקבוצה מאפיינת את המשימה שעומדת לפניה וקובעת תוכנית שלרוב לא תשתנה בחצי הראשון של המשימה, בשלב זה לא יפעלו על פי רעיונות חדשים אלא על פי התוכנית שהוגדרה.
על פי התיאוריה, ברגע שהקבוצה מגיעה לאמצע חייה, כמו שעון, הקבוצה עוברת מעין "משבר גיל המעבר" ובו חברי הקבוצה מבינים שהם צריכים לשנות את דרך פעילותם על מנת להשיג את הדד ליין . הקבוצה מתחילה לפעול על פי רעיונות חדשים. עד שבסמוך לדד-ליין הקבוצה נותנת פוש אחרון על מנת לעמוד ביעד.
התיאוריה מדברת על כך שהקבוצה בשלב הראשון עובדת על כוח האינרציה עד שהיא מגיעה לנקודת האמצע ומבינה שהדד-ליין מתקרב הדבר גורם לה לשנות את דרכיה ואז מתחיל השלב השני.