מבוא לפסיכולוגיה – סיכומים: שינה
הסיכומים עוזרים לכם? אנא שקלו לתת תרומה קטנה בתמורה… אפשר גם לעשות לייק!
חזרה לרשימת סיכומים במבוא לפסיכולוגיה
שינה:
ישנן נקודות דמיון בין שינה לערנות:
- החלימה מצביעה על כך שיש חשיבה בזמן שינה.
- העובדה שאפשר לזכור חלומות מצביעה על כך שמעצבים זיכרונות בשינה.
- יש תנועה בזמן שינה.
- אנשים מודעים לסביבה בזמן שינה (מתעוררים מבכי של תינוק).
- ניתן לתכנן שינה (להחליט להתעורר בזמן מסוים).
השוואת REM ו-NREM:
חלק מהחוקרים לא מחשיבים את REM כשינה אלא כמצב שלישי של קיום (כמו ערנות ו-NREM).
שנת REM | שנת NREM (שלבים 1 עד 4) |
– תנועות עיניים מהירות – קצב לב גובר – שרירים משותקים כמעט לחלוטין – קצב חילוף החומרים של המוח גובר בהשוואה לערות – אדם המתעורר כמעט תמיד מדווח על חלום – חלומות חיים ויזואלית ומכילים מאפיינים רגשיים לא הגיוניים | – אין תנועות עיניים – קצב לב ונשימה מופחתים – שרירים רגועים – קצב חילוף חומרים של המוח מופחת ב-25%-30% בהשוואה לערות – אדם המתעורר מדווח על חלום רק ב-50% מהזמן – חלומות פחות ויזואליים וטעונים רגשית (קשורים יותר לחיי הערות) |
מוח ערני בגוף משותק | מוח לא פעיל בגוף רגוע |
במהלך שנת REM המוח מבודד ברובו מערוציו החושיים והמוטוריים, ולמרות זאת הוא פועל ספונטנית ע"י פליטות של נוירונים שבגזע המוח, שמשתרעים אל חלקים ששולטים בתנועות העיניים ופעילויות מוטוריות. המוח "רושם" את העובדה שנוירונים שבד"כ מעורבים בהליכה ובראייה מופעלים, למרות שהגוף עצמו אינו עושה זאת.
תיאוריית שינה:
אדגר ודמנט (1992) הציעו את "מודל התהליכים המתחרים" של השינה והערות. ע"פ המודל, למוח יש 2 תהליכים מתחרים אשר מקנים את הנטייה להירדם או להישאר ערים:
- הנעת השינה ההומאוסטטית: תהליך פיזיולוגי אשר חותר לשימור כמות השינה הנדרשת לרמה קבועה של ערנות במשך היום. התהליך פעיל במשך הלילה, אך פועל גם במהלך היום, אז הצורך בשינה נבנה בהתמדה.
- הערנות התלויה בשעון: תהליך זה נשלט ע"י "שעון ביולוגי" (מורכב משני מבנים עצביים זעירים הממוקמים במרכז המוח), השולט בסדרה של שינויים פסיכולוגיים ופיזיולוגיים הכוללים קצבי ערנות (מקצבים סירקדיאניים המתרחשים כל 24 שעות. אור יום מסמן לשעון הביולוגי להפסיק את הפרשת המלאטונין הגורם לשינה.
שני התהליכים מתקשרים ביניהם ויוצרים את המעגל היומי של שינה וערות, ומצבו של האדם בכל רגע נתון תלוי בחוזק היחסי של כל תהליך: במשך היום הערנות גוברת, ובמשך הלילה- הנעת השינה.
הפרעות שינה:
כ-90% מהמבוגרים ישנים 6-9 שעות בלילה, ורובם ישנים 7.5-8 שעות. אנשים שישנים 6-7 שעות מראים סימנים של חוסר שינה במהלך היום.
הפרעת שינה מתבטאת בחוסר יכולת לישון היטב, אשר גורמת לתפקוד לקוי במשך היום או לעייפות מוגזמת.
מחסור: נמצא כי 56% מהאוכלוסייה הבוגרת מדווחת על עייפות במשך היום כבעיה. ע"פ מחקר מוביל של שינה, אובדן שעת שינה אחת בכל לילה במשך שבוע שלם שווה לאובדן של שנת לילה אחת.
סימן נפוץ לחוסר שינה: חוסר יכולת לעבור את היום בלי אובדן זמני של אנרגיה וערנות, אשר בד"כ מתרחשים באמצע אחה"צ. עם שינה מספיקה, אדם נורמלי ערני במשך היום גם אם הוא מעורב בפעילות חסרת גירויים או תנועה רבה. ערנות גוברת בצורה משמעותית כאשר אנשים אשר בד"כ ישנים 8 שעות מקבלים שעתיים נוספות של שינה.
ניתן למנוע בעיות שינה באמצעות כמה המלצות:
- לוח זמני שינה קבוע.
- הימנעות משתיית אלכוהול וקפאין.
- הימנעות מאכילה "כבדה" לפני השינה.
- התעמלות באופן קבוע (אך הימנעות מפעילות מאומצת לפני השינה).
- הימנעות משימוש בכדורי שינה.
- עיסוק בפעולות מרגיעות.