מוטיבים, תמות וסמלים בספר בעל זבוב – סיכום

הרומן בעל זבוב מאת ויליאם גולדינג הוא יצירה אלגורית החוקרת את טבע האדם והמתח שבין ציוויליזציה לברבריות. דרך דמויות הילדים הנקלעים לאי בודד, גולדינג מציג את קריסת המוסר החברתי ואת הופעתם של דחפים ראשוניים, המובילים לאנרכיה ולרוע. הספר עשיר בתמות, מוטיבים וסמלים המעמיקים את המשמעות של המסר המרכזי – השאלה האם הרוע הוא חלק אינהרנטי בטבע האדם.

התמות המרכזיות

ציוויליזציה מול פראיות

המאבק המרכזי ברומן בעל זבוב הוא בין היצר הציוויליזטורי – יצר החוקים, המוסר והשמירה על הסדר החברתי – לבין היצר הפראי והאלים, המתבטא בצורך לשלוט, להפעיל כוח ולספק תשוקות מידיות. ראלף מסמל את הציוויליזציה, כשהוא מנסה לשמר מבנה חברתי על האי, בעוד ג'ק מייצג את התשוקה לכוח ואת הדרדרותם של הבנים לברבריות. ככל שהסיפור מתקדם, הנטייה לפראיות משתלטת, וג'ק וסיעתו זונחים לחלוטין את המוסכמות החברתיות לטובת חיים של ציד, פולחן ומעשי אלימות.

אובדן התמימות

בהתחלה, הילדים מגיעים לאי כקבוצת תלמידים אנגלים מחונכים, אך ככל שהזמן עובר, הם הופכים ליצוריהם של דחפיהם האפלים ביותר. גולדינג טוען שהרוע אינו נובע מהשפעות חיצוניות אלא קיים בכל אדם. המטמורפוזה שעוברים הילדים מסמלת את אובדן התמימות שלהם, שהולך וגובר ככל שהם מתחברים לטבעם החייתי. רגע סמלי לכך הוא כאשר יער הפרא שבו סיימון ישב בתחילת הרומן הופך בהמשך לזירת הטבח של החזירה המדממת – סמל לטוהר שנרמס תחת רגלי האלימות האנושית.

מוטיבים חוזרים

דימויים נוצריים

אמנם בעל זבוב אינו אלגוריה נוצרית ישירה, אך ניתן לזהות בו אלמנטים נוצריים. האי נתפס כמין "גן עדן" המשחית עצמו בשל טבעו הרע של האדם. דמותו של סיימון, המנסה לחשוף את האמת על "המפלצת" ונרצח בידי שאר הבנים, נושאת דמיון ברור לדמותו של ישו: כמו ישו, גם סיימון מנסה להביא אמת מוסרית לעולם כאוטי, אך נרצח על ידי אלו שאינם מסוגלים להתמודד עם המסר שלו.

הדרדרות לשיגעון ולחייתיות

לאורך הרומן ישנו מעבר פיזי ומנטלי מציוויליזציה לפראיות: בתחילה, הילדים מאורגנים, לובשים מדים ופועלים לפי כללים ברורים. ככל שהם הופכים לחלק מחברת הציידים של ג'ק, הם מאמצים התנהגות חייתית – צובעים את פניהם, שואגים ומתנהגים כאילו היו יצורים פרימיטיביים.

סמלים מרכזיים

קונכיית הצדף – חוק וסדר

הקונכייה היא סמל מרכזי לרעיון הדמוקרטי ולכוחה של הציוויליזציה. כל עוד היא קיימת, יש תקווה לשמירה על סדר חברתי, שכן היא מעניקה זכות דיבור וקובעת היררכיה. עם זאת, ככל שהילדים נכנעים לכאוס, כוחה של הקונכייה מתערער, ולבסוף היא מתנפצת לרסיסים – רגע סמלי המסמן את קריסת הציוויליזציה על האי.

משקפיו של פיגי – תבונה ומדע

פיגי, המייצג את הקול הרציונלי והמדעי, נושא משקפיים שבעזרתם הבנים מדליקים אש – סמל לידע ולכוח המדעי. כאשר ג'ק גונב את משקפיו, הוא לא רק פוגע בפיגי, אלא גם משתלט על כוח האש, כלומר על היכולת לשלוט בבריאה ולהכתיב את הכללים החדשים על האי.

האש – קשר לציוויליזציה

האש מסמלת את הרצון להינצל, ולכן היא קשורה לרעיון הציוויליזציה. ככל שהבנים שומרים עליה, כך נשמרת תקוותם להינצל. אך כאשר האש נזנחת, היא מסמלת את אובדן התקווה לחזרה לעולם הישן. באופן אירוני, דווקא האש הפראית שמבעירים אנשי ג'ק במרדף אחרי ראלף היא זו שמובילה להצלתם.

המפלצת – הרוע שבתוך האדם

תחילה, הילדים מאמינים שהאיום הגדול עליהם הוא "המפלצת" האורבת להם בג'ונגל. אך ככל שהעלילה מתקדמת, מתבהר כי אין מדובר ביצור חיצוני, אלא בדימוי לפחדים הפנימיים של הילדים עצמם. רק סיימון מבין שה"מפלצת" היא למעשה דימוי לרוע הקיים בכל אחד מהם – תובנה שנרמזת גם על ידי "בעל זבוב" עצמו, ראש החזיר המדבר אליו.

בעל זבוב – התגלמות הרוע האנושי

הסמל הבולט ביותר ברומן הוא "בעל זבוב", ראש החזיר הערוף שג'ק מציב על מוט כהקרבה למפלצת. השם "בעל זבוב" הוא למעשה תרגום של השם המקראי בעל זבוב, המזוהה עם השטן. השיחה שמנהל סיימון עם ראש החזיר משקפת את מסר הספר: הרוע אינו חיצוני אלא פנימי, והוא טמון בכל אדם.

סיכום

בעל זבוב הוא רומן החוקר את טבע האדם באמצעות שילוב בין סיפור הישרדות לכאורה פשוט לבין אלגוריה עמוקה על כוחות המוסר והרוע. התמות המרכזיות שלו—המאבק בין ציוויליזציה לפראיות ואובדן התמימות—מתפתחות באמצעות מוטיבים חוזרים וסמלים רבי עוצמה כמו הקונכייה, המשקפיים, האש והמפלצת. המסר של גולדינג נותר חד ונוקב: הציוויליזציה היא שכבת מגן דקה ושברירית, וכאשר היא מוסרת, היצר הברברי שבתוך האדם צף על פני השטח ומוביל לכאוס מוחלט.

ראו גם: רשימת ואפיון דמויות בבעל זבוב

עוד דברים מעניינים: