סיכום: תוצאות מלחמת העולם הראשונה

מלחמת העולם הראשונה, שפרצה בשנת 1914 והסתיימה ב-1918, הייתה אחת המלחמות הקטלניות והמטלטלות בתולדות האנושות. היא ערערה את הסדר הפוליטי והחברתי באירופה, הביאה למותם של מיליוני בני אדם, ויצרה שינויים מרחיקי לכת בזירה הבינלאומית. תוצאותיה של המלחמה לא הסתכמו רק בשדה הקרב – הן עיצבו מחדש את מפת אירופה, הפילו אימפריות עתיקות, וזרעו את הזרעים לעימותים עתידיים. חוזה ורסאי, שנחתם ב-1919, סימן את סיומה הרשמי של המלחמה אך גם עורר מתחים חדשים. בנוסף, המלחמה הובילה להתפתחויות טכנולוגיות, לשינויים במעמד הנשים ולעליית אידאולוגיות חדשות. סיכום זה יציג את ההשלכות המרכזיות של המלחמה ברמה הפוליטית, הכלכלית, החברתית והתרבותית.

מלחמת העולם הראשונה – תוצאות בחזית ובעורף

חזית, אובדן חיי אדם:
גרמניה – 1.8 מיליון נפש צרפת – 1.6 מיליון , בריטניה – 800,000 ארה"ב – 116,000 נפש (הצטרפו רק באמצע 1917).

עורף:
דמוגרפיה- מעל 10 מיליון הרוגים ו20 מיליון פצועים ונכים. הקטל הנורא הפר את האיזון הדמוגרפי בין נשים לגברים. בשנות המלחמה צניחה דרמטית בילודה ולאחריה "בייבי-בום". גרמניה ספגה את האבדות הקשות ביותר בנפש.

כלכלה- הכלכלה העולמית של המדינות המעורבות נפגעה. האטה ביצור ופגיעה במשאבים ובידיים עובדות. יחד עם זאת, הכלכלה האמריקאית הרוויחה מהמלחמה וכלכתן של יפן ודרום אמריקה פרחו אף הם- שינוי במפת הכלכלה העולמית. המלחמה דחפה לפיתוח משמעותי בתעשייה הצבאית (בעיקר נשק).

גיבושן הסופי של מדינות הלאום- התפרקותה הסופית של האימפריה העותמנאית, היפרדות פולין מרוסיה, מדינות הבלקן זוכות לעצמאות, התפרקות האימפריה האוסטרו-הונגרית. כל אלה, יצרו מדינות לאום. הקמתן של צ'כוסלובקיה ויגוסלביה.

התוצאות התרבותיות של מלחמת העולם הראשונה התבטאו בעלייתה של הלאומיות בצד מגמות של חיפוש אחר משמעות בפילוסופית הקיום והאמנות.

* הרוח החברתית אחרי המלחמה מתפצלת לשני ניגודים:

לעלייתן של תנועות פציפיסטיות הקוראות "לא עוד מלחמה", ותנועות לאומיות – בעיקר בקרב המדינות המפסידות הראשיות, גרמניה, אוסטריה ואיטליה – הקוראות להשבת עטרה ליושנה.

איך התמודדו עם תוצאות מלחמת העולם הראשונה

  1. אסקפיזם – אנשים רבים לא דיברו על המלחמה. הבריחה השכיחה את הכאב.
  2. פציפיזם – מעבר למדיניות שדוגלת באנטי-מלחמות. האמריקאים עברו לבדלנות.
  3. ציניות – מתפתח הומור שחור אודות המלחמה בעקבות זעם.
  4. "פולחן הנופלים" – משפחות שאיבדו את יקיריהם, ערכו את פולחן המתים, לשם זיכרון.
  5. נקמנות – הגרמנים מובלים לאולם המראות בוורסאי, שם נחתם הסכם שלום בשנת 1919. הגרמנים מרגישים מושפלים ומרגישים רצון לנקום.
  6. אפתיה – רצון לחזור לשגרה במהירות.
  7. הקמת חבר המדינות – שיצור עולם חדש ע"י השגת שלום ותוכל ופיזור מסרים של מלחמה. הארגון הוקם בשנת 1922, אך בפועל אין לי כוח לבלום דבר.
  8. 14 הנקודות של ווילסון – ווילסון כותב מסמך בו 14 נקודות לכינון יחסים הוגנים בין המדינות. למשל: דיפלומטיה גלויה, הגדרה עצמית וכולי.

קראו גם:

מלחמת העולם הראשונה

הרקע וההשלכות של מלחמת העולם הראשונה

מהלך מלחמת העולם הראשונה – מחצית ראשונה

מהלך מלחמת העולם הראשונה – מחצית שנייה

מתוך: סיכומים לבגרות בהיסטוריה / נאציזם, מלחמת העולם השניה והשואה / גרמניה 1933 – 1939

מלחמה לסיום כל המלחמות: 15 ציטוטים על מלחמת העולם הראשונה

עת מלחמה: 27 ציטוטים מעוררי מחשבה על מלחמה

יהדות ותרבות המחלוקת

האם האמונה של היהדות באמת אחת היא האמונה שכדי להגיע אליה צריך לעמת בין אמיתות מנוגדות? על תרבות של מחלוקת מאברהם אבינו עד חכמי ימינו

ללמוד טוב יותר:

לקבל השראה:

להפעיל את הראש:

להשתפר: