סיכומים לבגרות בפסיכולוגיה: למידה חברתית

סיכומים לבגרות בפסיכולוגיה: למידה חברתית

חזרה לרשימת סיכומים לבגרות בפסיכולוגיה 

גישת הלמידה החברתית: אלברט בנדורה

הגישה של הפסיכולוגיה החברתית– לפי גישה זו האדם לומד בחברה שבה הוא חי. הוא לומד התנהגויות רבות מתוך צפייה באחרים ורצון להידמות להם.חוקרי גישה זו התמקדו בחקר הגורמים המשפיעים על תהליך החיקוי.

                צפייה באחרים                                        חיקוי ההתנהגות

תיאוריית הלמידה החברתית, שפיתח אלברט בנדורה, עוסקת בתהליך החיקוי.

 למידה חברתית למידת חיקוי) היא למידה, אם יתקיימו התנאים הבאים:

א. חל שינוי בהתנהגות.
דוגמה: חל שינוי התנהגותי בהופעה החיצונית של בני נוער, כגון: לבישת חולצות בטן, ענידת תכשיטים באמצעות פירסינג ועוד.

ב. השינוי הוא קבוע.
דוגמה: לפרק זמן מסוים יתלבשו בני נוער אלה באופן שונה מהקודם, יענדו תכשיטים בסגנון שונה ועוד.

ג. השינוי נובע מהתנסות.
אכן, יש כאן התנסות, אך שלא כמו בגישה ההתנהגותית (הביהביוריסטית), כאן ההתנסות היא עקיפה ולא ישירה: התנסות על-ידי צפייה ועל-ידי חזרה על התנהגות הזולת.הזולת שעל התנהגותו אנו חוזרים נקרא: מודל לחיקוי או דגם.

החיקוי מתרחש בתחומי התנהגות שונים:

  • במיומניות מוטוריות.
  • בתחום הרגשי.
  • בתחום הקוגניטיבי.
  • בתחום ההתנהגות החברתית.

שלבי החיקוי התנאים הנדרשים ללמידה על ידי חיקוי.

א. קשב :הפניית תשומת הלב  להתנהגות הדגם על  כל פרטיה ושלביה.
ב. זכירת ההתנהגות ותוצאותיה: הפרט מכניס לזיכרונו שלב אחר שלב את ההתנהגות של מודל החיקוי (הצפנה). במקביל הפרט מצפין את התגמולים שמודל החיקוי קיבל (חיזוק חיובי / שלילי או עונש )
ג. הנעה: תוצאות ההתנהגות הנצפית מעוררות אצל הפרט רצון או אי רצון לחקות את ההתנהגות. לאחר שהפרט צפה במודל החיקוי מקבל את החיזוקים, הוא מניח שאם הוא יבצע את ההתנהגות הזאת יקבל גם הוא חיזוקים כמו המודל (חיזוק נצפה)
ד . תרום להתנהגות:  בשלב זה, לאחר שהפרט החליט שכדאי לו לבצע את ההתנהגות של מודל החיקוי הוא מוציא אותה אל הפועל שלב אחר שלב, כמו שפעל המודל.

אילו התנהגויות יחוקו?

  • התנהגות של מודל שהוא בעל יוקרה. דוגמה: שדרני ערוץ הילדים, ספורטאים וכדומה
  • התנהגות הגורמת הנאה. דוגמה: כשאעלה לגלגל הענק כמו אחותי הגדולה, אחוש הנאה וריגוש!
  • התנהגות שאיננו בטוחים שאנו מסוגלים לבצע אותה
  • התנהגות של מודל שדומה ללומד.

סוגי חיזוקים:

תיאוריית הלמידה החברתית מניחה כי האדם לומד גם מניסיונם של אחרים ולא רק מניסיונו, וכן היא רואה בחברה מודל לחיקוי. על כן הוסיף בנדורה על סוגי החיזוק של אנשי הגישה ההתנהגותית (הביהביוריסטית), וסקינר בראשם, שני סוגים של חיזוקים: חיזוק נצפה וחיזוק עצמי.

בין לאומיות ומודרניזם

מודרניזם מתייחס למהפכה התרבותית, החברתית והפוליטית של העת החדשה, הלאומיות מהווה אחת התופעות החברתיות והפוליטיות החשובות ביותר שהופיעו במודרניות.

רוע וגאולה במחשבה של מרטין בובר

הפילוסופיה של מרטין בובר מספקת נקודת מבט עמוקה וייחודית על טבעו וגאולתו של הרוע. בעוד שחלק ניכר מעבודתו ידוע בהתמקדות בדיאלוג, קהילה ומערכות יחסים, הרהוריו על הרוע, תפקידו בחיי האדם וכיצד ניתן לשנותו הם היבטים משמעותיים מאוד במחשבתו.

בובר ניגש לנושא הרוע לא ככוח מוחלט או בלתי ניתן לפדיון אלא כמשהו שניתן לטפל בו, להבין אותו ובסופו של דבר לגאול באמצעות דיאלוג ופעולה אנושית. בעבורו הרוע אינו כוח נפרד ועצמאי המתקיים בניגוד לטוב. במקום זאת, זהו עיוות או שיבוש של ההרמוניה הטבעית בין יחידים ויחסיהם – גם זה עם זה וגם עם האלוהי. לדעתו, הרוע מתבטא כאשר מערכת היחסים אני-אתה – האידיאל של כבוד הדדי, פתיחות ומפגש – מתפרקת, מפנה את מקומו ליחסי אני-זה, שבה אנשים ודברים עוברים אובייקטיביות, משתמשים בהם ומצטמצמים לכלים. החפצה זו מטפחת הפרדה וניכור, שניהם מרכזיים בהבנתו של בובר את הרוע.

הרוע, לדעתו של בובר, הוא בעיקרו יחסי. הוא משגשג במצבים שבהם מפגשים אמיתיים מוחלפים בעסקאות, שבהם אנשים מאבדים את היכולת לראות זה את זה כיצורים מלאים ובמקום זאת רואים בהם אמצעי להשגת מטרה. התמוטטות זו במערכות היחסים לא רק פוגעת ביחידים, אלא משחיתה את המרקם של הקהילות והחברה. ככל שאנו מחפצים אחרים, כך אנו מנתקים את הקשרים הקושרים אותנו יחד בדרכים משמעותיות.

הליקוי של אלוהים
אחת התרומות המשמעותיות ביותר של בובר לדיון על הרוע היא תפיסתו של "ליקוי האל". רעיון זה מתייחס לתקופות בהיסטוריה האנושית, או בחיי הפרט, שבהן נוכחותו של אלוהים נראית מרוחקת או מעורפלת, והקשר האלוהי בין אנשים לאלוהים מנותק. לפי בובר, הרוע משגשג ברגעים אלו של ליקוי אלוהי. כאשר אנשים מאבדים את הקשר שלהם עם אתה האלוהי – כאשר תחושת האימננטיות והנוכחות של אלוהים מוסתרת – סביר יותר שהם יפלו לדפוסים של חפצה, מניפולציה ופגיעה.

עם זאת, ליקוי האל אינו קבוע. בובר מאמין שזה חלק ממחזור גדול יותר של חיים רוחניים, שבו נוכחות אלוהים עשויה לדעוך אך ניתן לגלות אותה מחדש באמצעות מאמצים לשיקום מערכות יחסים – בין בני אדם ועם האלוהי. הרוע, במובן זה, אינו נובע מאיזו חושך מובנה בעולם אלא מכשל של מערכת יחסים ודיאלוג, את שניהם ניתן לשחזר.

גאולה באמצעות דיאלוג
הפתרון של בובר לרוע קשור עמוקות לפילוסופיית הדיאלוג שלו. הוא לא מציע שהרוע הוא משהו שאפשר להתגבר עליו בכוח או להכחיד אותו באמצעות עונש. במקום זאת, הוא מציע שניתן לגאול את הרוע – להפוך לטוב – באמצעות מפגשים אנושיים אמיתיים. על ידי ביסוס מחדש של מערכת היחסים אני-אתה, יחידים יכולים לרפא את השבירה המולידה את הרוע. תהליך הגאולה הזה אינו מופשט אלא מעשי ביותר: הוא כרוך בפתיחות, אמפתיה ונכונות לעסוק באחרים כיצורים מלאים, ולא כאובייקטים.

בהגות החסידית, שהשפיעה עמוקות על בובר, ישנה אמונה שגם הרוע מכיל ניצוצות של פוטנציאל אלוהי שניתן לשחרר ולהפוך. בובר מרחיב את הרעיון הזה בכך שהוא מציע שליחסים אנושיים, כשהם אמיתיים ומושרשים במפגש אני-אתה, יש את הכוח להפוך חוויות שליליות לחיוביות. פעולת המפגש עם אדם אחר בצורה מלאה וכנה היא גואלת כי היא משחזרת את הקשר שהרע ניתק.

רוע וחירות
בובר גם חוקר את הקשר בין הרוע לחירות האדם. הוא טוען שהאפשרות של רוע נובעת מאותו חופש המאפשר אהבה, יצירתיות ומערכות יחסים אותנטיות. בני אדם חופשיים לבחור בין להתייחס לאחרים כאל חפצים או כאל אתה. חופש זה אומר שהרוע הוא תמיד תוצאה פוטנציאלית של פעולה אנושית, אבל זה גם אומר שהגאולה תמיד אפשרית. אותו חופש שמוביל לניכור ולפגיעה יכול להיות מופנה לכיוון שיקום ודיאלוג.

בנוסף למאמצים הפרטניים, בובר מדגיש את תפקידה של הקהילה בגאולת הרוע. קהילה המבוססת על דיאלוג, שבה חברים מזהים זה את זה בתור אתה, יוצרת סביבה שבה הרוע נוטה פחות לשגשג. בקהילה כזו, אנשים טוענים זה לזה על שמירת מערכות יחסים אמיתיות, וישנו מאמץ קולקטיבי לגאול את ההשפעות המזיקות של הרוע באמצעות אחריות משותפת וטיפול.

לבסוף, בעבור בובר הרוע אינו כוח בלתי ניתן לשינוי אלא עיוות יחסי שניתן לגאול באמצעות דיאלוג אמיתי ופעולה אנושית. גישתו לרוע מדגישה את כוחן של מערכות יחסים, את חשיבות החופש האנושי ואת הפוטנציאל לטרנספורמציה באמצעות קהילה. על ידי שחזור מערכת היחסים אני-אתה ושיקום הקשר עם האלוהי, הפרטים והחברות יכולים להתגבר על הפרידה והניכור שמובילים לרוע. באמצעות תהליך זה, בובר מציע חזון מלא תקווה שבו ניתן לשנות את הרוע, ולרפא את השבר של העולם.

16 ציטוטים חזקים על שינוי

מהו שינוי? איך משתנים או איך מתמודדים עם שינוי בלתי נמנע? כמה ציטוטים מעוררי השראה ומחשבה על שינוי

עוד דברים מעניינים: