מבוא להיסטוריה עולמית: התפתחות השפה והמהפכה הלשונית
מבוא להיסטוריה עולמית – סיכומים
התפתחות השפה והמהפכה הלשונית
- שינוי גנטי לפני 50 אלף שנה היוצר "מסה קריטית" המניעה מפולת של שינויים.
– לא היה שינוי אנטומי גדול במהפכה הלשונית: מבחינה אנטומית הומו ספינס של לפני 80 אלף שנה דומה מאוד ל30 אלף שנה.
– הטענה הרווחת היא שהיה שינוי קטן שיצר שינויים קיצוניים ומהירים הממשים פוטנציאל שנצבר הרבה מאוד זמן. (הקש ששבר את גב הגמל). שינוי קטן שהצטרף לשינויים רבים שעברו והביא שינוי משמעותי.
– טענה רווחת: גֶן foxp2 אחד שאחראי על כישורים קוגנטיביים עבר מוטציה וכך לפני 50,000 שנה התחילה המהפכה הלשונית. גם החולקים על טענה זו, יסימו על כך שהאדם עבר מוטציה קוגניטיבית כלשהי.
- זו לא השפה הראשונה: לדבורים יש שפה.
- זו גם לא השפה הווקאלית הראשונה: לבבונים יש מילים וקריאות עם משמעות שונה (קריאה אחת= זהירות עיט, קריאה שנייה=זהירות נמר).
- · שלושה תיאוריות מתחרות:
א. המהפכה האמיתית – עליה בכמות המידע ניתן להעביר:
– "יש עדר ממוטות ליד הנהר" אפשר להסביר בדיוק הקרבה מסרים, יותר מדויקים על המציאות הסובבת.
– אין הבדל מהותי בין השפה האנושית לשפת הבבונים ושפת הדולפינים. ההבדל הוא כמותי.
ב. המהפכה האמיתית – שינוי מהותי בסוג המידע שמועבר: מידע רכילותי
– המידע המועבר הפך להיות מידע חברתי על מה שקורה בחברה בה אני חי (ולא במציאות).
– במילה: המהפכה הלשונית נועדה כדי לרכל (מי אוהב את מי, מי שונא את מי ולמה…).
– המעקב אחרי החיים בחברה אנושית גדולה דורשת העברה של כמויות ידע אדירות. הנאנטרנטלים, כמו חברות שימפנזות לא עלו על 30-40 כי יש קושי להישאר חברה. לבני האדם יש יכולת לשתף פעולה במספרים גדולים.
– היו המון מחקרים היום על ה"טבעיות" שברכילות (גם פיסיקאים מרכלים…).
ג. מציאות מדומיינת – התכונה הייחודית של השפה האנושית לדעת היסטוריונים: לתאר דברים שלא קיימים במציאות החושית. ייצור מציאות חדשה יש מאין. "מציאות מדומיינת", "פיקציה" היא מערכת התנהגויות וכללים, אשר מקובלת על מספר רב של בני אדם, ואשר מבוססת על דמיון משותף.
– גם רכילות וגם תיאור המציאות הם תיאור עובדתי של מה שקורה במציאות, ההבדל הוא ביכולת לייצר מציאות חברתית, דתית, אידיאולוגית שאינם משקפות משהו בעולם.
– שתי דוגמאות למציאות מדומיינת: לתת שמות פרטיים (חיות אחרות או ניאנדרנטלים לא נתנו שמות), לתת שמות לקבוצה (דוג' טיוטה).
– אנקדוטה: חברה בע"מ כהמצאה גאונית לפני 500-1000 שנה => עד אז היה קואופרטיבים.
– קיום החברה מתבסס על קיום של פיקציות => זה היתרון של הומו ספיינס על מינים אחרים של בני אדם => זה מה שגורם להם להתאחד: הכסף, הלאומיות, אלוהים, דת, כל מה שגורם לאחדות.
– היכולות ליצור פיקציות היא מה שמאחד ומאפשר את השיתוף פעולה האדיר של המין האנושי (כולנו בני השבט של הממוטה, רוח הממוטה שורה עלינו, טוטה).
– פסל האריה לפני 32 אלף שנה כמעיד על מציאות מדומיינת.
– אנקדוטה: כ"כ קשה ללמוד שפה כי היא מכילה מציאויות מדומיינות שונות בתרבויות שונות. היה מאוד קל ללמוד שפה אילו הייתה מתארת רק מציאות.
- · השפה כמשחררת מהתכתיבים של האבולוציה הביולוגית:
– כל שינוי עד המהפכה הלשונית (כולל המהפכה הלשונית עצמה) היה תלוי בשינויים גנטיים. מהמהפכה הלשונית ואילך מתחילות מהפכות אדירות שאינן תלויות בשינויים גנטיים (ההתנחלות באוסטרליה, הקמת הערים הראשונות וכד').
– ההבדל בין ביולוגיה להיסטוריה: משינויים גנטיים לשינויים מגורמים אחרים.
– סייג: גם בעלי חיים לא מושפעים רק מהמטען הגנטי שלהם. לדוג' שימפנזה שנהרגת טרם זמנה בגלל שמישהו הורג אותו. בעלי החיים כפופים למסגרת שיוצרת הגנטיקה אך יש בחייהם עדיין שינויים אקראיים תלויי סביבה ותנאים אחרים. היחס בין גנטיקה למה שקורה לאורגניזם אינו דטרמינסטי. נסיבות חיים שונות עשויות להוביל להתרחשויות שונות במסגרת הגנטיקה של בעל החיים.
– דוגמא להבדל האדיר בין ההומו-ספיינס לבין בעלי החיים: דוגמת הקופים שניסו לגרום להם להתנזר וזה לא הלך, לעומת בני אדם ששם המעמד השליט מתנזר פעמים רבות (הסריסות בסין, צריך להביא את אשכים בחומץ, הכנסייה הקתולית, אפלטון וכד'.) המעבר של המציאות המדומיינת של הדת הקתולית שמורשת מדור לדור, היא שמשפיעה עד לכדי שינוי המציאות או ה"יעוד" הביולוגי.
– הגנטיקה כמעט ולא השתנתה אבל המילים משתנים בין דור לדור.
– מיני האדם הקדומים עמדו באמצע הדרך בין השמפנזים לבין ההומו ספיינס. תינוק של אדם נולד "חצי אפוי". הצאצא הוא פלסטלינה. בהעדר שפה, חלק קטן מהפוטנציאל החינוכי נוצל. הומו ספיינס יותר חלש מנאנדרנטל או שימפנזה. אבל יכולת ההתארגנות שלהם הצליחה לגרום להם לנצח.