מבוא להיסטוריה עולמית: ההומו ארקטוס

מבוא להיסטוריה עולמית: ההומו ארקטוס

מבוא להיסטוריה עולמית – סיכומים

ההומו ארקטוס

  • לפני 2 מיליון שנה ההומו הביליס עובר תהליך אבולוציוני והפוך להומו ארקטוס (האדם הזקוף):
  • האדם הזקוף היה עוד קודם (גם הומו הביליס). הדבר נובע מתוך טעות ארכיאולוגית שמצאו קודם הומו ארקטוס ורק אז הומו הביליס.
  • ההומו ארקטוס הוא המין הראשון שיוצא ממזרח אפריקה. (דרך ארץ ישראל, המקום הראשון מחוץ לאפריקה שבני האדם מתיישבים).
  • בגרוזיה התגלה עצם של הומו ארקטוס לפני 1.8 מיליון שנה. מעריכים שבכל אפרו-אסיה התיישבו בני האדם.
  • התיישבות גם באיים: בגלל תקופות קרח בהם המיים יורדים ואפשר ללכת.
  • עלייה ביכולות הייצור ושימוש בכלים.
  • שיתוף פעולה: כוחו הגדול של כל מיני האדם היה ביכולת לשתף פעולה.
  • הומו ארטוס נשאר יצור לא חשוב: ההשפעה שלו על העולם (כמו באפריקה) כך בעולם כולו, נשארה קטנה. גם ההתפשטות בעולם, הייתה רווחת להרבה יצורים.
  • התפתחות מיני אדם שונים: בכל מקום אליו הגיע הומו ארקטוס מאפריקה, הוא נתקל בסביבה חדשה והתחילו להתפתח מיני אדם שונים. יש מיני אדם ייחודיים לכל איזור גיאוגרפי שונה.
  • ·         האש:

–          לפני מיליון וחצי שנים במזרח אפריקה היו עדות באש.

–          בא"י באיזור גשר בנות יעקב מלפני 750 אלף שנה יש עדות לשימוש בני האדם באש. רב החוקרים סבורים שבני האדם הזיזו אש אך לא ידעו להדליק אש.

–          עדויות חד משמעיות לשימוש ושליטה מלאה באש באופן נפוץ יש מלפני 200, 300 אלף שנה.

–          האש נותנת חם, הגנה מטורפים, אור בזמן החושך, השגת מזון: שרפו יערות וליקטו את הפגרים של החיות, הכנה של כלים שחיממו אותם.

  • מהפכת הבישול: המהפכה הגדולה ביותר של האש הייתה היכולת להתחיל לבשל.

–          היכולת להתחיל לבשל דברים שלא יכלו לאכול: בני האדם מצליחים "לשדרג" את מערכת העיכול ולהתחיל לעכל המון דברים שלא הצליחו לעכל (חיטה, אורז, תפו"א). הסופרמרקט של האוכל גדל.

–          בנוסף היא מסייעת בעיכול של מזון שכן אפשר לאכול: הפקת יותר קלוריות (אנרגיה) + הצלחה יותר טובה.

–          המעיים התקצרו באופן משמעותי: הדבר מאוד משמעותי למח (האנרגיה מתחלקת בין המעיים למח) כשהמעיים מתקצרים המח יכול לגדול. הטענה הרווחת: המח הגדול של ההומו ספיינס ביחס להומו הביליס זה התקצרות המעיים.

  • האש כשיחרור בני האדם מהפיזיולוגיה: כל בעלי החיים, יכולים לעשות הכל מתוך יחס בין הגוף לבין מה שהוא יכול לעשות (נשר תלוי בכנפיים, דג בפיסיולוגיה שלו). האש משחררת את האדם מגבולות הגוף.
  • ·         היו שני מינים בתוך כל המינים שהתפתחו

–          הניאנדרנטלים:

–          הומו ספיינס:

מה ההבדל בין סימפתיה ואמפתיה?

האם זו "אמפתיה" או "סימפתיה" שאתם מביעים? בעוד שרוב האנשים נוטים להחליף ולבלבל במשמעות המילים, ההבדל במנגנון הרגשי שלהן חשוב. אמפתיה, היכולת להרגיש בפועל את

אפקט ה"איכסה!" ושיפוט מוסרי

האם תחושת "איכסה!" היא קריטריון טוב לביסוס בחירות ושיפוטים מוסריים? הפילוסוף ג'וליאן סבולסקו אודות חשיבותן ומגבולתן של תחושות בטן

ללמוד טוב יותר:

לקבל השראה:

להפעיל את הראש:

להשתפר: