מהי הפוליטיקה?
אריסטו: קראנו את מה שאריסטו כתב על הפוליטיקה. אריסטו מציג תפיסה המייצגת את העולם העתיק: הפוליטיקה היא חתירה לטוב. התפיסה בעולם העתיק הייתה שיש תכלית מסוימת. אריסטו אמר שהמטרה של הפוליטיקה היא לממש את הטוב. מצד אחד, היום בניגוד לעבר, הרבה פחות ברור לנו מה "טוב". מצד שני, הפוליטיקה היא ניסיון לקחת את הטוב של כל אחד וליצור משהו גדול יותר. יש כאן מתח.
ניקולו מקיאוולי: עשה סוויץ'. הוא כתב במאה ה-16 בפעם הראשונה על הפוליטיקה בצורה שנשמעת לנו היום הרבה יותר מתאימה לפוליטיקה. הפוליטיקה היא אומנות השליטה, טקטיקה. הטוב של כולם לא מעניין, אני מלמד את השליט כיצד לשלוט. המושג של הפוליטיקה הוא מורכב יותר.
לוקס: מציג לנו את הפוליטיקה בשלושה ממדים:
- קבלת החלטות– ההחלטות המתקבלות בממשל ובכנסת.
- קבלת החלטות ואי קבלת החלטות– לא רק מה שמתקבל על פני השטח הוא מה שקרה- היו לפני כן ויכוחים ואינטרסים אחרים שלא התקבלו ולא הגיעו לידי מימוש. לוקס אומר שכדאי להסתכל גם על זה.
- הבניית נורמות – לא מספיק לבדוק איך A השפיע על B ולא מספיק לבדוק מה היה בפנים. יש משהו ביחסי העוצמה, שאי אפשר לראות בהצעות חוק שלא התקבלו. יש ביטוי של עוצמה פוליטית שאי אפשר לראות על פני השטח. הרבה פעמים נעשים מאבקי עוצמה במרחב החברתי שלנו שלא מתבטאים בממשלות או בבתי המשפט, ויוצרים דפוסים שאנחנו עובדים דרכם אחר כך ואז אנחנו מוגבלים בחשיבה שלנו. במהלך שנים רבות היה ברור לכולם שנשים הן לא "חלק מהעסק", היה ברור שנשים הן פחותות מגברים ולכן לא עלו נושאים של שוויון כי דפוס המחשבה היה שנשים הן פחות טובות. זהו ממד נוסף ועמוק יותר שדרכו אפשר לבחון פוליטיקה.
לוקס אומר שרק דרך שלושת הממדים הללו נוכל להבין את הפוליטיקה.
דמוקרטיה:
- דמוקרטיהישירה: אתונה. מדוע אנחנו לומדים את הדמוקרטיה האתונאית? משאל עם הוא דוגמא לאלמנט של דמוקרטיה ישירה שנשאר עד היום. הסיבה שלא נוהגים להשתמש הרבה במשאלי עם בדמוקרטיה היא כי:
א. יש בעיות טכניות.
ב. הבעיה המהותית היא התודעה הכוזבת. הרוב חושב בצורה מסוימת בגלל עיתונים, בגלל חינוך מסוים וכו'- הבניית נורמות. אנחנו לומדים את הדמוקרטיה האתונאית כי אתונה הייתה המקום הקטן בו התחיל משהו שונה.
- דמוקרטיה ייצוגית: רוב האשכול הראשון היה העיסוק בדמוקרטיה הייצוגית ובאופן בו היא התפתחה. הדמוקרטיה הייצוגית מנסה ליצור איזון בגלל שהעם לא תמיד כשיר לקבל החלטות בעצמו.
- דמוקרטיה השתתפותית: ניגע בה יותר בהמשך. כיצד האזרחים מתערבים בפוליטיקה ומכריעים בהכרעות פוליטיות.